SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt* kalmary – 150 g ( rada poniżej! )* bulion rybny – 100 ml* czerwone wino – 75 ml* passata pomidorowa – ok. 125 ml* pomidory bez skóry – 100 g* oregano – do smaku* liść laurowy – 1 szt* sól – do smaku* pieprz(...)dente w lekko osolonej wodzie.SOS:Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy.Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory.Doprawiamy oregano i listkiem laurowym.Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo
Ostra na SłodkoJelly with cucumbers and carrotsSkładniki.6 marchewek średniej wielkości1 długi ogórek1/2 szklanki wina białego wytrawnego1/2 łyżeczki papryki łagodnej1/4 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynysólpieprzSos.6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra
Kulinarny karnet Christopheramogą pracować również kobiety.3. Morze czy góry?Góry oczywiście!!4. Gdybyś wygrała 100 tyś. zł, co byś kupiła w pierwszej kolejności?Bilet lotniczy, albo całą wycieczkę.5. Piwo czy wino?Wino, czerwone, wytrawne.6. Idealna randka.Hmm, trochę kultury np kino, lub teatr. Trochę smaku w postaci kolacji. Ale to wszystko wróci dopiero jak już dzieci podrosną :)7. Ulubiony owoc
Z butelką mleczka w tlemiękka, pyszna i aromatyczna Na ten przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka to była książka.Oto składniki:2 litry wodyniepełna szklanka octuszklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne)ok.15 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku3 liście laurowe3 cebule3 pietruszki4 marchewki1 łyżka soliWarzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek przekroić na pół. Dodać(...)wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ostudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. Po zamarynowaniu nie musimy już przyprawiać mięsa. Tak przygotowane mięso jest idealne np. na szaszłyki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagrillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie było
Codzienna kuchnia niecodziennagranatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne(...)selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie
Food Squaresię je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne!Składniki:250 ml oliwy z oliwek250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)1 laska cynamonuskórka z cytryny (w kawałku)1 łyżeczka soli750 g mąki pszennejDodatkowo:oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym)drobny cukier, wymieszany(...)Wyłączyć natychmiast ogień, a rondel odstawić do wystudzenia. Gdy oliwa osiągnie temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon.Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio
Food Squarerzepakowego dziennie!Składniki:Kaszotto1 szklanka kaszy pęczak3 łyżki oleju rzepakowego1 cebula drobno posiekana2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany500 ml bulionu warzywnego150 ml czerwonego wina wytrawnego100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego)1 łyżka tartego sera Grana Padanosól, pieprzPesto z botwinki2 garście pokrojonych liści botwinki1 garść natki pietruszki1 ząbek czosnku1/8(...)cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnyczęści każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy 3-4 minuty. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię(...)ognia i dodajemy starty ser i drugą porcję masła, doprawiamy solą i mieszamy, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Podajemy z grana padano, odrobiną czarnego pieprzu i kieliszkiem białego wina. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnymaszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli(...)jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorówPrzepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem
W poszukiwaniu inspiracjiEfekt...? Hmm... Szczerze mówiąc, czuję się troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy. No ale nic - to pewnie wina jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie(...)wina moich owoców, nie przepisu). Następnym razem użyłabym świeżych jagód, albo może takich ze słoika, własnoręcznie zebranych. Dałabym też mniej cukru, bo jednak wolę nieco mniej słodkie wypieki. No i spód... Rozmiękł mi zupełnie, nie wiem dlaczego. Następnym razem podpiekę przed wyłożeniem masy serowej, to powinno pomóc. Nie wiem, skąd się to wzięło, bo niemal zawsze robię takie spody
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałej fury prezentów, które skutecznie wyłudzałam od C. przez cały tydzień doszła śliczna, fioletowa, bezprzewodowa myszka (jupi!); była też wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePonieważ siedzę sama w domu (C. znów ma popołudniówkę), a od wczoraj zostało nam trochę wina i właśnie je spożywam, co by się nie zmarnowało (dobre wino, to szkoda...) stwierdziłam, że czas najwyższy zabrać się za wpis, bo niedługo mogę nie mieć siły.Dziś kilka słów o książce, ale nie byle jakiej, tylko naprawdę wyjątkowej. Zauroczyła mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędę więc pisać wiele - ja spałam pod dwiema kołdrami zwinięta w kulkę na kanapie, a C. poznawał tajniki nowej gry, którą niedawno nabył drogą kupna. Nie było przewidzianego wcześniej wina, był za to przepyszny obiad, który C. przygotował, gdy spałam, a na deser skromna, choć naprawdę smaczna, panna cotta. Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam(...)muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię w przyszłym tygodniu, oj tak), to ciasto, nieco bardziej efektowne, przygotować przecież można. W sklepie znalazłam niewielkie foremki w kształcie serc, po 10 koron sztuka, więc bez wahania dokonałam zakupu. Teraz tylko musiałam wymyślić, jak je wykorzystać...Skoro Walentynki, to czekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyła to masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna.Przepis znalazłam u Rynn. Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym wstępem, który bardzo mi się przydał. Serdecznie(...)razem z pewnością wykorzystam co innego. Ciasto pod masę musi być idealnie gładkie - moje nie było, i w efekcie widać było każdy najdrobniejszy mankament. Może to też być wina tego, że zbyt cienko rozwałkowałam masę. Nie chciałam jednak, żeby jej warstwa była zbyt gruba - jest bowiem przeraźliwie słodka, i - nie oszukujmy się - specjalnie smaczna nie jest z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrze