wina - 1000 przepisów (strona:29/67)

Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 184

porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu(...)zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego. Pierś z gęsi pokroić na cienkie plastry, podawać z kuleczką buraczaną, purée buraczanym i musem śliwkowym. Skropić

Pasja Smaku
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 196

wyrobów mieszkańców wyspy są rzeczy wykonane z korka, które zadziwiają :) Poniżej zdjęcia asortymentu sklepu, który specjalizuje się w tych produktach. Kolejnymi tradycyjnymi wyrobami na Maderze są produkty z wikliny, wino Madeira, tradycyjny haft ręczny i uprawa bananów. Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite(...)skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie

Taste Of My Day
B... Bagietka! 177

planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam produkty i wzięłam się do roboty :) Oto, co z tego wyszło! Składniki 4 małe bagietki ok. 20cm 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła(...)Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam, że to moja wina, gdyż cały czas otwierałam drzwi i sprawdzałam, czy wszystko idzie zgodnie z planem ;p II tura za to wyszła cudowna, mięciutka, maślana, pulchna w środku. Nie były perfekcyjne, jednak jestem z nich strasznie dumna

Kitchens Alphabet
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 209

Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie jak Taleggio i Grana Padano. Wszystkie one chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa(...)pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki

Z Kuchni Do Kuchni
VI Kociołek Galicyjski 156

smalcem, kiełbaski, owoce...potrawy bałkańskie... więc to z pewnością coś dla smakoszy, więc i nas tam nie zabrakło. MNIAM;)  Skupiliśmy się na kuchni bałkańskiej...pyszne ciasta...no i wino do domu z nami powędrowało:) A czas umiliła bardzo sympatyczna opowieśc o winach z Chorwacji

Anioły w kuchni
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 209

łyżkach masła grzyby.  Następnie przełożyć je na talerz i wlać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę bulionu i poczekać aż odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Powtarzać wlewanie bulionu, aż ryż wchłonie całość

wyzwania kuchenne
Pstrąg na niebiesko. 138

Składniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować

Kulinarny karnet Christophera
Pieczeń z rostbefu na różowo. 136

stronie kuchnia+, świetnego mistrza kuchni Adama  Chrząstowskiego. Oba dwa są sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre. Przepis pierwszy. Składniki: 75 dkg rostbefu 1 butelka czerwonego wina Sól,  pieprz świeżo zmielony Olej do smażenia. Wykonanie: Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika(...)temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka po pekińsku. 160

kawałkami  świeżego ogórka . Składniki:  1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć  ,usunąć tłuszcz  ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku(...)zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka. Następnego dnia zagotować  125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować  kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach. I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1263

podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem(...)trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 224

szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka.  Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki  tymianek  sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami. Usmażyć(...)oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i pieprzem .Wlać wino. Dodać pokrojoną  drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać. Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami. Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika  i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć. Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom

Kulinarny karnet Christophera
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 198

pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę.  Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz(...)konfitury.  Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup  degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w  urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar.  Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami

Moja smaczna kuchnia
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 268

każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól i pieprz tymianek Przygotowanie: Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia. Na tym etapie nie dodawaj oleju, jeżeli(...)wraz z cebulą i smaż do zeszklenia. Dopraw solą i pieprzem, po czym podsmaż jeszcze przez chwilę, aż dynia wraz z cebulą zaczną się rumienić i włóż pieczarki. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż prawie całkowicie odparuje po czym dodaj bulion. Smaż całość przez 5 minut, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Pokrój steki w plastry

karmelowy
Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels 262

drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych 1 szklanka białego wytrawnego wina mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj(...)pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z  grzankami. Smacznego! English version Chilli tomato mussels

karmelowy
Nalewka na owocach bzu czarnego 558

nalewkę, mam  przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino

Proste Potrawy