wina - 1000 przepisów (strona:36/67)

Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 290

Składniki:1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella600 g filetu z indyka200 ml śmietanki słodkiej 18%100 ml wina białego wytrawnego3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek3 pełne łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego1 łyżka posiekanej kolendry sólpieprzWykonanie:Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć(...)złoto.Mięso zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje.Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić.Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 259

część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania                    - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku(...)miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem.  Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy

Smaczne Zdrowe
Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami) 159

pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci rodzynki namoczcie w herbacie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 156

wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej(...)soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki

Zgrabne Gotowanie
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku

ClauditteMissCooking
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 162

Walka ze zbędnymi kilogramami lub utrzymanie naszej nowej wagi są czasami trudne. U niektórych osób dochodzi nietolerancja, np. glutenu i przez to ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego

Blendman
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 235

kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz ją i zetrzyj z niej skórkę

Eat me! Fit me!
SURÓWKA COLESŁAW 214

Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 4 czubate łyżki gęstego majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina sok z 1/2 cytryny płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka) płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować. Marchewkę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 256

grillujemy na elektrycznym grillu, grillowej patelni albo na kratce klasycznego, węglowego grilla. Przecinamy na ukos albo kroimy w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs i od razu podajemy. Białe wino lub lekkie jasne piwo jak najbardziej do popicia wskazane. SKŁADNIKI 4 duże pszenne tortille 150g wędzonego na zimno łososia 250g sera twarogowego, smarownego 2 łyżki drobno posiekanego koperku

Karo in the Kitchen
Schab z grzybami 157

solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów , a do tego proponuję kieliszek dobrego wina

Apetyczna babeczka
Czekoladowy sernik na miodowniku 451

miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 1 jajko

https:KKuchniaMniam
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 194

latarnie, spod krzaczków wychylają się krasnale i drewniane rzeźby zwierząt, a wszystko jest tak pełne uroku, że nie ma się ochoty tego miejsca opuszczać. Byłam szczerze zachwycona! Popijając grzane wino i wyjadając z niego mocno już podchmielone rodzynki, krytycznym okiem lustrowałam kolejne drzewka, które prostu ustawiał przede mną C. W końcu wybraliśmy ideał, który został zapakowany w siatkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śnieżna rolada z bezami 145

bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina  Monte Santi

VioletoweKucharzenie
30 pomysłów na prezenty pod choinkę 2008

śrubokrętem 6. Kubek siłacza 7. Sztućce małego mechanika 8. Chochelka łabędź 9. Zakochane kubeczki 10. Kubki PRL-u 11. Kubki 3D 12. Śmieszne foremki na jajka 13. Aerator do wina 14. Zaparzacz rekin 15. Rozlana deska 16. Forma do pieczenia tortów 17. Sushi maker 18. Lodówka USB 19. Kwadratowe jajko 20. Butelkowy kufel 21. Łyżeczki na szpilkach 22. Tablica

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 166

macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania