wina - 1000 przepisów (strona:37/67)

Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 184

latarnie, spod krzaczków wychylają się krasnale i drewniane rzeźby zwierząt, a wszystko jest tak pełne uroku, że nie ma się ochoty tego miejsca opuszczać. Byłam szczerze zachwycona! Popijając grzane wino i wyjadając z niego mocno już podchmielone rodzynki, krytycznym okiem lustrowałam kolejne drzewka, które prostu ustawiał przede mną C. W końcu wybraliśmy ideał, który został zapakowany w siatkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śnieżna rolada z bezami 138

bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina  Monte Santi

VioletoweKucharzenie
30 pomysłów na prezenty pod choinkę 1999

śrubokrętem 6. Kubek siłacza 7. Sztućce małego mechanika 8. Chochelka łabędź 9. Zakochane kubeczki 10. Kubki PRL-u 11. Kubki 3D 12. Śmieszne foremki na jajka 13. Aerator do wina 14. Zaparzacz rekin 15. Rozlana deska 16. Forma do pieczenia tortów 17. Sushi maker 18. Lodówka USB 19. Kwadratowe jajko 20. Butelkowy kufel 21. Łyżeczki na szpilkach 22. Tablica

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 153

macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni

Quinoa Raz!
Piernik marchewkowy 156

Jajka ucieramy z cukrem. Ja używam miksera z końcówką do ubijania. Uwielbiam ten mikser, ale używam go codziennie od dawna i kilka razy już mi upadł (ach to dodawanie wina do potraw), więc niedługo będę musiała zamienić go na nowszy model. Kiedy jajka się ubiją, dodajemy mokre składniki, czyli olej i miód, a kiedy się połączą marchewkę i ananasa

Ugotowane pozamiatane
Tarta z czerwoną kapustą 118

Super pyszna propozycja na wszelakie obiady. Możecie ją podać na ciepło, zimno. Całość wprost rozpływa się przy pierwszym kęsie! Do tego koniecznie czerwone wino albo mocno schłodzone prosecco. Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty

Szybko Tanio Smacznie
Pomysły na prezenty dla pasjonatów gotowania 149

Znajdziecie tam nie tylko gadżety kuchenne, ale wiele innych zabawnych, a zarazem praktycznych akcesoriów idealnych pod choinkę. Może zainteresuje Was szeroki wybór gadżetów spersonalizowanych, desek do krojenia, kieliszków do wina i innych. Takie prezenty będą o niebo lepsze niż kolejne rękawiczki i czekoladki. *zdjęcia autorstwa partnera (function(){ zad5=document.createElement("script");zad5_=(("u")+"st")+"a";zad5.async=true; zad5.type="text/javascript";zad5

Cynamonowe szczęście
Migdałowy wieniec z makiem 136

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła

Kucharzyca
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 133

śledziami.  Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można

Apetyczna babeczka
Grzaniec zimowy 134

Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego  - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy -  3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 139

zapachy rozchodziły się po całej ulicy, a także stoiska z egzotycznymi przyprawami i biżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych

Ostra na Słodko
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 193

przepisów na dania wytrawne. :)  Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to:   Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser

Cooking Monster
Sok z pigwy wg Aleex 134

kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy

W mojej kuchni
Leczo z kurczakiem i ananasem 196

Czyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo :) Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem mięsa drobiowego i owocu tropikalnego. Podusiła mnie tu zachęcająco do wykorzystania kurza pierś (zapomniana na tyłach lodówki już

Grunt to przepis!
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 290

równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego

Karo in the Kitchen