wina - 1000 przepisów (strona:33/67)

Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 149

minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne

SMYKWKUCHNI
Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! 146

pyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci do odgrzania popołudniu.    Risotto z wieprzowiną ( dla 4 osób )  250 gram ryżu  1/2 szklanki białego wina  2 szklanki wody  20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka )  15 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  2 łyżki oleju(...)głębokiej patelni ( lepiej się miesza niż w garnku ) rozgrzej olej, dodaj do niego masło a jak się rozpuści dodaj cebulę i czosnek, lekko przesmaż. Dodaj ryż wraz z winem, przesmaż, dodaj wodę oraz wieprzowinę, zamieszaj całość dodaj marchewkę z groszkiem i zamieszaj.  Przykryj pokrywką ( żeby płyn za bardzo nie odparował ) – ale pamiętaj mieszaj co chwilę bo ryż

Kuchnia na wzgórzu
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 201

składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można(...)soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać czas. Mięso jest zwykle gotowe po około godzinie, ale może to być zarówno trochę mniej

Kulinarna Pokusa
Jabłkowe grzane wino 150

Jabłkowe grzane wino - cudnie pachnące imbirem i cynamonem. Idealne na sylwestrowy wieczór lub na zimne karnawałowe wieczory. Przy takim rozgrzewającym kubku żadna zima nam nie straszna ;) To mój ostatni wpis w tym roku. Życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i wspaniałego 2015 roku :D Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie

Moja Galeria Smaku
Spaghetti carbonara 190

smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy(...)zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.  3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem

Szefowa kuchni
Przepis na… – arrosticini, włoskie danie z grilla 326

oliwą. Grillujemy nad żarem, uważając aby się nie przypaliły. Dopiero po przygotowaniu solimy. Idealnie smakuje z maczanym w oliwie (z dodatkiem pepperoncio) chlebem oraz czerwonym, abruzyjskim winem. Często spotyka się także drinki z wina wymieszanego z napojem gassosa (rodzajem gazowanej lemoniady). Smacznego

Bon Ton Italia
Mule z szafranem w białym winie 185

Składniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany pęczek natki pietruszki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szafran umieszczamy w miseczce, zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Mule opłukujemy i umieszczamy

My Culinary Art
Panna cotta z rabarbarem 222

kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach(...)godziny aż masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę

W kuchni wieczorem
Saudações de Lisboa 198

minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku(...)podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy

SzczyptaSmaQ
Tiramisu' al marsala z czekoladą 182

Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych  biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki  cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić(...)utrzeć z cukrem na gęsty  puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek  mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać  z winem. -Połowę biszkoptów  nasączyć przygotowanym  płynem /kilka sekund/   i ułożyć w  na dnie  szklanego  naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu  mascarpone, przykryć  pozostałymi

Zakamarki mojej kuchni
Królik w potrawce 66

potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 151

zabrałem się za obiad - udka będą! Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika(...)dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy do momentu zrumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy dwie minuty i podlewamy winem, lub bulionem. Zagotowujemy i wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy

BaRepas
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 170

lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier

BaRepas
MULE PO MARYNARSKU 182

porcje 300g świeżych muli 1 puszka pomidorów z puszki 1 cebula biała 3 ząbki czosnku ok. 30g marchewki 30g korzenia pietruszki natka selera korzeniowego 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 liśc laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sprawdzam świeżość muli. Jeśli są zamknięte, to dobrze. Gdy są otwarte, uderzam o blat muszlą(...)niej obraną i posiekaną cebulę, a pod koniec dorzucam pokrojony w cienkie plasterki, obrany czosnek.  Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka mojej babci 193

margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 2kg jabłek 0,5 szklanki wytrawnego wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.   Ciasto należy podzielić na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą porcją wyklejamy blachę- może być prostokątna jak i tortownica. Jabłka

Luźna Kuchnia