ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty i bazylii do przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego(...)mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo
SzczyptaSmaQkurki - u mnie 2 duże garścitagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy2 serki topione o smaku śmietankowym1 mała cebulaplaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianekświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki(...)większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około 7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone w sosie z serków topionych
Bon Appetit Małgorzatybyło risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)Składniki:2 szklanki ryżu na risottokieliszek białego wina ząbek czosnkuokoło 6-8 pieczarek1 duża papryka do risotto2 papryki do nadziewania20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie(...)rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki
Bon Appetit Małgorzatyponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości. Składniki na 2 porcje galaretki:250 ml Nestea Zimowa Śliwka*100 ml słodkiego, wina musującego2-3 łyżeczki żelatynySkładniki na bitą śmietanę:250 ml śmietanki 30 %1 łyżka cukru pudru2 szczypty kardamonuSkładniki na karmelizowany popcorn:1 szklanka popcornu1 łyżka masła1 łyżka mioduDodatkowo:1 owoc(...)papai albo marakui*W związku z zaproszeniem do konkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Nestea Zimową Śliwkę podgrzewamy, dodajemy do niej wino musujące oraz żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia następnie wlewamy do pucharków. Galaretkę chłodzimy w lodówce do stężenia.W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder oraz kardamon. W rondelku
Bon Appetit Małgorzatymożna je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia.Składniki:60 gram peklosoli na 1 litr wody600 gram szynki600 gram boczku bez żeber300 ml. wina białegoliść laurowypieprz ziarnistyszczypta soli morskiej1 łyżeczka tymianku oraz koperkugłówka czosnku200 gram smalcukilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycyDo garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę(...)dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła mam całkowicie mięso.Dodajemy przyprawy oraz ząbki obranego czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.Wkładamy do piekarnika
NaKońcuJęzykapigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić, wyciąć błony(...)moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na noc.Z mięsa usunąć marynatę, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do rondla lub na patelnię razem z macierzanką i szałwią. Zalać gęsim tłuszczem, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Mięso
SzczyptaSmaQresztą masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był(...)gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu (używam łyżki wazowej) i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać po łyżce do momentu aż cały bulion zostanie zużyty a ryż będzie miękki. Zajęło mi to mniej więcej 20 minut. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić gorgonzolę i smażoną gruszkę , dobrze wymieszać
Stare Garypodsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać
Stare Garycomplete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3 jajka250 g jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości(...)plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków
Stare Garypotrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem(...)następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu (około 30 minut od zagotowania).Smacznego! :)* źródło: wikipedia
Kraina Miodem Płynącaprzeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic przed infecjami i przeziebieniem(...)degeneracji plamki zoltej. resveratrol dzieki ktoremu Francuzi pomimego niezdrowego stylu zycia dozywaja poznej starosci w bardzo dobrej kondycji i zdrowiu.Wlasnie w wypijanym przez nich w sporej ilosci wina znajduje sie resveratrol.Obniza on poziom cholosterolu,zapobiega zakrzepom i hamuje rozrost komorek nowotworowych. flawon nalezy do nielicznych substancji,ktore wiaza toksyczne pierwiastki,takie jak miedz i olow,a potem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocicw miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc 2 lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac,az wino wyparuje.Dolac 200 ml bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzechami nerkowca smakuje doskonale.Danie bardzo proste do przygotowania,jestem pewna,ze podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy.Zapraszam do przepisu.Składniki:300g ziaren zielonego orkiszu1 cebulka1 ząbek czosnku100 ml białego wina-opcjonalniebulionu warzywnego2 marchewki1/2 pora1/2 ananasaokoło100 g orzechów nerkowca2 łyżki masłaokoło 100 g startego parmezanuWykonanie:zielony orkisz opłukać na sicieobrać cebulę i czosnek .Pokroić w drobną kostkę.Na roygrzanej(...)patelni zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać orkisz,obsmazyć,posolić przyprawić pieprzem,podlać winem.Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny.Gotować do miękkości około minutw miedzyczasie obrać marchew i pokroić w drobną kostkę .Po minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielonej wołowiny lub baraniny3 bakłażany1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry0,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka słodkiej papryki2 puszki pomidorów2 łyżki puree pomidorowego100 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka oreganosól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaSos:20 g mąki20 g masła400 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejkilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu50g lub więcej startego parmezanu1(...)małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając. 4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić
UgotujmyTo.plszczyptaPTYSIE:* ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana 30% – 100 ml* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* szalotka – 2 sztuki* musztarda stołowa – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta* olej(...)ptysie zrumienione na złoto.Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.SOS:Szalotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na oleju rzepakowym na głębokiej patelni.Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę.Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę.Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki
Ostra na Słodko