wina - 1000 przepisów (strona:60/67)

Pocztątek historii :) 98

przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu

vegetanie
Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym 284

Witajcie,  w ostatnim czasie będąc na obiedzie w Trattoria Pergamin  w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się

Kuchnia moimi oczami
Zupa krem z czerwonej kapusty 147

ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem z jabłek lub  pomarańczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 190

naszym sosie będzie za dużo tłuszczu. Następnie wyjmujemy piersi i w tym samym naczyniu podsmażamy śliwki z cukrem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Po 5 minutach podlewamy śliwki winem i bulionem. Redukujemy płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu

W kuchni wieczorem
Herbata Bożonarodzeniowa 114

więcej, mam jeszcze parę pomysłów które chcę zrealizować przed świętami. W tym roku będzie słodko! i może zrobię susz :) ? Jeszcze nad tym punktem pomyśle, zamiast suszu pomyślałam nad grzanym winem, nie wiem co wygra. Wiem za to co będę pić po świątecznych smakołykach i co piję podczas ich przygotowania. Bożonarodzeniową herbatę z jabłkiem imbirem i kardamonem. Polecam!"Składniki

Słodkie Przyjemności
Makowe francuskie koperty. 124

laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem

BaRepas
Crispy Kale snack - chrupiący jarmuż 201

nice snack.Wszyscy znamy to uczucie, kiedy chce nam się czegoś do przegryzienia. Najlepiej żeby było to chrupkie i słone:-) Te chrupiące chipsy z jarmużu zaspokoją nasz apetyt bez poczucia winy:-)Składniki:Jarmuż - dokładnie umyty i osuszonyoliwa z oliwek (ok 1 łyżka na miskę jarmużu)Gruba sól morskaPiekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy dużą blachę z papierem do pieczenia.Z jarmużu wykrawamy

Kulinarna rozmowa
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 136

papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut. Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym , najlepiej z ustami pociągniętymi karminową szminką;)Smacznego

Gotowanie to kochanie
Coco au Miel 137

musi i gwarantuję, że z miejsca się w nich zakocha! Malutkie, pulchne, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym winem - wręcz intymnym momentem "dotyku nieba"... Ich zapach, który wypełnia kuchnię (lub ganek) kojarzy mi się z malutkimi francuskimi kawiarenkami ze stolikami przysłoniętymi obrusami w niebieską kratkę, powiewem ciepłego wiatru

Gotowanie to kochanie
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 144

Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.kaczka po upieczeniukaczka po rozkrojeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 215

bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczeń wieprzowa 171

cała noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Obsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać parę ząbków czosnku, gałązkę tymianku, pokrojoną w piórka cebulę, podlać winem i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się

Stare Gary
Smażone kalmary 104

będą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA!  Smacznego  Post Smażone kalmary pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Przepis na bigos 223

zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest

UgotujmyTo.pl
Sernik wiedeński 471

większą liczbę chętnych do testowania.. U mnie musiałabym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyśmy radę…. Sernik wyszedł troszkę ziarnisty ale z mojej winy, bo dodałam oprócz 1 kg sera z wiaderka jeszcze 250g sera półtłustego, który idąc na łatwiznę zblendowałam… Ale mimo wszystko smak był wręcz nieziemski, sernik rozpływał się w ustach

UgotujmyTo.pl