wina - 1000 przepisów (strona:60/67)

Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 151

papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut. Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym , najlepiej z ustami pociągniętymi karminową szminką;)Smacznego

Gotowanie to kochanie
Coco au Miel 150

musi i gwarantuję, że z miejsca się w nich zakocha! Malutkie, pulchne, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym winem - wręcz intymnym momentem "dotyku nieba"... Ich zapach, który wypełnia kuchnię (lub ganek) kojarzy mi się z malutkimi francuskimi kawiarenkami ze stolikami przysłoniętymi obrusami w niebieską kratkę, powiewem ciepłego wiatru

Gotowanie to kochanie
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 160

Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.kaczka po upieczeniukaczka po rozkrojeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 229

bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczeń wieprzowa 185

cała noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Obsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać parę ząbków czosnku, gałązkę tymianku, pokrojoną w piórka cebulę, podlać winem i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się

Stare Gary
Smażone kalmary 120

będą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA!  Smacznego  Post Smażone kalmary pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Przepis na bigos 243

zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest

UgotujmyTo.pl
Sernik wiedeński 482

większą liczbę chętnych do testowania.. U mnie musiałabym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyśmy radę…. Sernik wyszedł troszkę ziarnisty ale z mojej winy, bo dodałam oprócz 1 kg sera z wiaderka jeszcze 250g sera półtłustego, który idąc na łatwiznę zblendowałam… Ale mimo wszystko smak był wręcz nieziemski, sernik rozpływał się w ustach

UgotujmyTo.pl
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 188

miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki

naRuszcie
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 168

już grilla oraz cały arsenał akcesoriów do grillowania? Chcąc być oryginalni szukamy innych pomysłowych rozwiązań i pomysłów na udany prezent dla takiej osoby. A już obdarowaliśmy go np. dobrym winem i klinem wyjątkowego sera?. Dla takich osób właśnie proponujemy przygotowanie własnej autorskiej przyprawy do grillowania i wręczenie jej w formie wyjątkowego prezentu. Sekretem w tym przypadku jest to, że taki

naRuszcie
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 268

niewielką ilość sosu, a na nim ułożyłem steaka. Z wierzchu steaka polałem niewielką ilością sosu, starając się zrobić to w dekoracyjny sposób. Danie podałem z ciemnym pieczywem i czerwonym winem

Wyprawy kulinarne
Risotto z grzybami leśnymi 127

grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać ryż i smażyć go przez 5 minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dolewać gorącego bulionu i dokładnie mieszać, do momentu, gdy ryż stanie się al dente. Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz

Food Square
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 185

było za suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj do czosnku pokrojone pomidory, podgrzej je chwilkę i wrzuć spaghetti.Dodaj natkę i dobrze wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i z dobrym, czerwonym, wytrawnym winem. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Versatile Blogger Award 149

Upiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko.Od Ani dostałam nominację do Versatlie Blogger Award. Bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania