Moje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z żurawiną i rodzynkami. Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła
O kuchni z uczuciemwieczorów czy nocy, a nawet był pomysłem na wynos. Wspaniała frittata! Składniki ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i sprawnie, z patelni. Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją! Składniki na patelnię 4 jaja pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory
Z Kuchni Do Kuchnimajonezu. Bez wyrzeczeń! Ot i dowód na to, że nawet Włoch jak może...to pomoże! Posypałam szczypiorkiem! Delikatny , kremowy sledzik gotowy! Na wszelki wypadek ,nie łączyliśmy go z ..żadnym winem! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniinne warunki. Zawarciu umowy przedwstępnej towarzyszy zazwyczaj zapłata caparra – zadatku w wysokości 5-10%. W razie zerwania umowy przez kupującego zadatek przepada, w razie kiedy umowa zostanie zerwana z winy sprzedającego należna jest mu rekompensata w wysokości dwukrotności zadatku. Ostatnim etapem jest podpisanie rogito (contratto definitivo), czyli umowy ostatecznej. Opłaty notarialne oraz ewentualne wynagrodzenie za porady prawne uiszcza
Bon Ton Italiarozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut. Ściągamy z patelni. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie na ząb. W ostatnim etapie dorzucamy borówki, wyciągamy lubczyk i delikatnie mieszamy
BaRepasdań. Na pierwszy ogień przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało podane stosunkowo szybko, w sposób prosty
Kuchnia po mojemupowinny spożywać także kobiety w ciąży. Szwedzkie bułeczki Lussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię
Moja Delicjakilka listów do dekoracji). Następnie dodałem makaron, całość dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem obficie startym na drobnej tarce parmezanem i udekorowałem pozostawionymi listkami oregano. Podałem z białym winem
Wyprawy kulinarneprzeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu
vegetanieWitajcie, w ostatnim czasie będąc na obiedzie w Trattoria Pergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się
Kuchnia moimi oczamiŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem z jabłek lub pomarańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naszym sosie będzie za dużo tłuszczu. Następnie wyjmujemy piersi i w tym samym naczyniu podsmażamy śliwki z cukrem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Po 5 minutach podlewamy śliwki winem i bulionem. Redukujemy płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu
W kuchni wieczoremwięcej, mam jeszcze parę pomysłów które chcę zrealizować przed świętami. W tym roku będzie słodko! i może zrobię susz :) ? Jeszcze nad tym punktem pomyśle, zamiast suszu pomyślałam nad grzanym winem, nie wiem co wygra. Wiem za to co będę pić po świątecznych smakołykach i co piję podczas ich przygotowania. Bożonarodzeniową herbatę z jabłkiem imbirem i kardamonem. Polecam!"Składniki
Słodkie Przyjemnościlaskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem
BaRepasnice snack.Wszyscy znamy to uczucie, kiedy chce nam się czegoś do przegryzienia. Najlepiej żeby było to chrupkie i słone:-) Te chrupiące chipsy z jarmużu zaspokoją nasz apetyt bez poczucia winy:-)Składniki:Jarmuż - dokładnie umyty i osuszonyoliwa z oliwek (ok 1 łyżka na miskę jarmużu)Gruba sól morskaPiekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy dużą blachę z papierem do pieczenia.Z jarmużu wykrawamy
Kulinarna rozmowa