tarta - 42848 przepisów (strona:186/2857)

Piątkowe Inspiracje - Pasztet wegetariański 153

jajka surowe 3/4 szklanki bułki tartej 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki i cebulę obrać, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki lekko podsmażyć. Dodać starte jajka, szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę, wbić jajka(...)całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Foremkę (keksówkę) posmarować tłuszczem, np. lekko olejem i wysypać bułką tartą. Masę jajeczno - pieczarkową włożyć do foremki, posypać po wierzchu bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet z mięsa z rosołu 176

samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego imbiru; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonej gałki muszkatałowej; 1 płaska(...)kurczaka ugotowane w rosole (obrane z kości i skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. 4 jaja ugotować na twardo. Z 2 surowych jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem/trzepaczką na sztywną pianę. Do zmielonego mięsa

Gospodyni Miejska
Pasztet wegetariański z selerem 183

około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe(...)masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie wystudzić. Liście laurowe usunąć. Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Jeśli pasztet ma być kremowy masę można zblendować. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort orzechowo-kokosowy 124

jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli 200 g cukru 300 g orzechów włoskich zmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego(...)WYKONANIE Biszkopt:   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę o średnicy 29 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Tartą bułkę wymieszać

Passions hobbies life
Kotlety mielone dobre cały rok 89

myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką (jeżeli mięso mamy kupione już zmielone to bułkę rozdrabniamy dokładnie z mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.  Formujemy kotlety, obtaczamy(...)bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.  Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą 125

Aniu dziękuję Ci bardzo za przepis na genialną tartę, bez pieczenia, do wykonania w przeciągu chwili, rozpływającą się w ustach, zaskakującą smakiem, jednym słowem idealną Tarta jest na ciasteczkowym spodzie, kolejno warstwa kremu na bazie masła orzechowego, polana czekoladowym ganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi. Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na spód: 350 g ciasteczek typu digestive 170g masła(...)lekkiego stężenia. Dodajemy wiśnie lub inne owoce i wylewamy na krem z masłem orzechowym. Całość ponownie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy orzeszkami. The post Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Tarta sezamowa z lemon curd 147

zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem do pieca przykrywamy papierem, na który wysypujemy ceramiczne kuleczki lub w warunkach domowych groch czy też fasolę (soczewica też daje radę). Spód pieczemy 15 min w temp(...)przygotowany krem można wylać na sezamowy spód i zapiec 10 min w temp. 180 stopni.   Tarta jest gotowa zaraz po wyjęciu z pieca. Polecam tę tartę z czekoladą lub posypką bezową. Smacznego

Kuba Gotuje
Tort czekoladowo-śliwkowy 142

sposób obsypać boki tortu. Wierzch tortu posypać tartą czekoladą. Jeżeli gdzieś jest namiar czekolady możemy go zdmuchnąć. Jeżeli po obsypaniu tortu  zostanie nam trochę tartej czekolady (u mnie zostało około 50 gr) można zrobić dekorację jak na zdjęciu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie rozsmarować cieniutko po blaszce (po jej zewnętrznej stronie) poczekać aż prawie zastygnie

moj przepis na
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 134

śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka suszonej żurawiny ½ łyżeczki cukru 5 łyżeczek czubatych bułki tartej 2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej Sól morska do smaku Pieprz cytrynowy do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta majeranku otartego Ponadto: Cebulka perłowa do podania Koperek świeży Oliwa i bułka tarta do foremek  Sposób wykonania: Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie(...)godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką. Dzielimy masę na dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą

Wanilia i Kardamon
chrupiące, domowe krokiety kapuściano-pieczarkowe: Airfryer hd9240/30 185

bułka 8-10 dag FARSZ: kapusta kiszona 30 dag, cebula 2 średnie, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, tarta bułka 2 łyżki te pyszne domowe krokiety przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer(...)minut mieszając, wsypać tartej bułki i wymieszać szybko, zostawić do wystudzenia wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku blendera lub mikserem dokładnie zmiksować i odstawić co najmniej na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm, mocno rozgrzana i smażyć na niej złociste naleśniki na każdym nalesśiku rozsmarować czubatą łyżkę farszu, podwinąć brzegi i zawijać ciasno krokiety tartą bułkę wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 122

zdecydowanie najlepszej jakości, poza tym masz pewność, że używasz pieczywa dobrej jakości – możesz na przykład zmielić tylko pełnoziarniste. I jeszcze jedna ważna rzecz – kiedy łączysz warzywne składniki z bułką tartą, musisz poświęcić trochę czasu na mieszanie – nie chodzi tylko o to, aby składniki połączyć, ale całość porządnie zagniatać przez dwie trzy minuty – wówczas będziesz mieć pewność, że kotlety(...)startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki soli 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól

Roślinna - blog wegański
Kluski śląskie z bułką tartą 156

śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty(...)naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej) sól łyżka oleju do gotowania klusek pół kostki masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i ostudzić. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki umieścić w garnku, ubić na dnie łyżką na płasko. Podzielić

na moim stole...
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 144

oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej  VEGETY 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku 2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej 3 łyżki oleju grubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się(...)długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia. Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu

Grunt to przepis!
Kotleciki brokułowe 139

Składniki brokuł, 1 szt około 500g cebula czerwona, 1 sztuka jajka, 3 sztuki bułka tarta, około 100g sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy w lekko osłodzonej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do brokułów dodajemy(...)drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie gorącego oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Z przepisu wychodzi około 12 kotlecików. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Gotowanie moimi oczami
Knedle ze śliwkami 185

Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej(...)minuty od wypłynięcia. W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej daję 2 łyżki masła). Gotowe knedle przy pomocy cedzaka przekładamy na talerze, polewamy masełkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Smacznego

My Culinary Art