tarta - 42848 przepisów (strona:179/2857)

Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 196

ziemniakami w ostrej marynacie z wódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa(...)pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu

Niedzielny kucharz
Babeczki mięsno-warzywne 139

zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g) Hortex 1/2 l bulionu warzywnego 250 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę(...)czasie przelewamy zupę przez sitko oraz studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki smarujemy w środku odrobiną masła i wysypujemy je  bułką tartą. Ostudzone warzywa blendujemy na gładko i dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy i białko jajka. Wyrabiamy masę na pasztet i napełniamy nią foremki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Słoneczna tarta z budyniem i pomarańczami 161

mieszankę do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając.Odstawić na 5 minut do odparowania. Pomarańcze dobrze umyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Na spód podpieczonej tarty wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić, na budyniu poukładać pomarańcze. Piec jeszcze około 30 minut, aż tarta będzie ładnie wypieczona i rumiana. Upieczone ciasto odstawić(...)godzinkę do przestygnięcia.  Zimną tartę można oprószyć cukrem pudrem. Życzę udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 144

ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Pobierz menu na tydzień Dania dla każdego Skąd takie menu? Niedawno nasza rodzina(...)ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 176

smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej(...)kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. Tartę można jeść na ciepło lub podać na zimno. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
NUGGETSY RYBNE 190

łyżeczka koperek świeży 1 łyżka lub suszony marchewka 1/2 szt.  cebula 1/2 szt.  pieprz 1/2 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza.  Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek(...)drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować malutkie kotleciki/ nuggetsiki ( najlepiej zwilżyć dłonie ). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  Podawać z dipem ziołowym lub czosnkowym

Kuchnia Paulettes
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 663

każdą z osobna, zawijamy w folię i chowamy do zamrażalki. Ale co chwilę sprawdzamy, mają się schłodzić, by wygodnie dało się je trzeć na tarce, nie mogą zamarznąć na kamień. 6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno cienko wyklejamy pozostałą jedną część ciasta. Następnie do naszych białek dosypujemy 1/2 szklankę cukru, szczyptę soli i ubijamy(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. To zapobiega opadnięciu bezy. Pamiętamy o cieście w zamrażalce. Nie może zamarznąć. 7. Obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią (może być cała paczka) i 3 łyżeczki cukru, posypujemy też cynamonem. Mieszamy. 8. Na wyklejone ciasto nakładamy nasze jabłka. Możemy jeszcze sypnąć cynamonem

Kawa z mlekiem
Kotlety z buraków (wegańskie i bezglutenowe) #7 178

smaki i rozwiązania, na które nie zdecydowalibyśmy się jedząc tradycyjnie.  Kotlety z buraków , chrupiące, aromatyczne, przepyszne i bezglutenowe (gdy użyjemy bezglutenowej mąki owsianej i bezglutenowej bułki tartej), mogą idealnie zaspokajać nasze potrzeby smakowe, a przy tym żadne zwierzę nie musi zostać w tym celu zamordowane. Do tego dania zainspirował mnie przepis z mojej biblii - Jadłonomii , wersji książkowej(...)cebula 2 ząbki czosnku 3 buraki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam w tym celu moje bezglutenowe płatki owsiane) bułka tarta (bezglutenowa) sól, pieprz, oregano, majeranek przyprawa do kotletów mielonych (ewentualnie) oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy kaszę jaglaną. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy jedną szklankę wody. Kaszę najpierw płuczemy

Kawa z mlekiem
Pasztet z dynii 151

bułki tartej obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć puree z dynii połączyć z poduszoną cebulą z przyprawami, wbić jajka i zmiksować na gładka masę. Dołożyć zmielone orzechy i wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis #86 Dyniowa FIT tarta - bez glutenu, laktozy i jajek 171

przyrządzenia pysznej tarty. Idealnie sprawdzi się na Halloween albo jako zdrowy podwieczorek. Robi się bardzo szybko a do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników. Tarta dyniowa jest bez glutenu (w zależności jakiej mąki użyjemy do przygotowania spodu), jajek oraz laktozy. Jedna porcja (podzieliłam ciasto na 12 porcji) to: 92 kcal(...)wylewamy na upieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Ciasto najlepiej smakuje kiedy po wystudzeniu włożymy je do lodówki na kilka godzin. Tarte można podawać z bitą śmietaną powstałą na bazie mleczka kokosowego lub z zwykłej śmietanki. Smacznego

Health-Fit-Life
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 162

mąka pszenna olej rzepakowy papryka ostra Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Ogórki kiszone, cebulę i kiełbasę drobno siekamy. 1/2 szklanki bułki tartej zalewamy mlekiem, aby napęczniała. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię(...)będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego! The post Zrazy faszerowane z mięsa mielonego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kaszy jęczmiennej 199

Kotlety z kaszy jęczmiennej. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 duże jajo 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli 4 łyżki bułki tartej, posiekany majeranek 1 łyżka sól pieprz dodatowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów opcjonalnie tłuszcz do smażenia   Thermomix przepisy. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Wykonanie: Do koszyczka Thermomix wsypujemy kaszę jęczmienną, do naczynia(...)ugotuje wyciągamy koszyczek. Z naczynia wylewamy wodę. Kaszę pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia Thermomix ( nie myjemy naczynia)wsypujemy przestudzoną kaszę, podsmażoną na rumiano cebulkę, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, majeranek (może być inne ulubione zioło). Doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę z dodatkami mieszamy czas 20s/obr.3 . Jeżeli masa nie będzie klejąca dosypujemy bułki tartej. Z masy formujemy kotleciki

Themo przepisy
Kotleciki Orientalne 154

czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE:  Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach(...)tarce. Imbir obieram i trę na małych oczkach na tarce. Cebulę obieram i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Smażę aż cebula będzie szklista. Przekładam do marchewki. Następnie do miski przekładam wszystkie pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Z farszu formuję kotlety wielkości srednich kotlecików. Obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej

Gotowanie Patki
Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami 122

bułki tartej ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci(...)oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz sól do smaku. Dolewamy nieco zachowanego [płyny z gotowania makaronu, tak aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta oraz natkę pietruszki (zachowując nieco do posypania). Całość mieszamy. Na talerzu posypujemy reszta zachowanej bułki z natką

Pyry na Gaz
Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 210

szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) szczypta cukru 1/2 ły żeczki soli pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania foremki 1/3 cukinii 2 gotowane marchewki 1 ugotowana ćwiartka kurczaka 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku Jak przygotować wytrawny placek z kurczakiem i warzywami , przepis : Cukinię(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i zioła. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę jogurtową przekładamy do foremki, wyrównujemy. Obkładamy plasterkami cukinii i marchewki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wytrawny placek posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię