tarta - 42848 przepisów (strona:176/2857)

Kotlety jaglane ze szpinakiem 83

nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Notes Jeśli masa na kotlety będzie zbyt rzadka to należy dodać trochę bułki tartej, a w wersji bezglutenowej jakiegoś zagęszczacza dla bezglutenowego mogą to być mielone nasiona słonecznika, siemię lniane lub tarta bułka bezglutenowa. Zbyt rzadka masa może zrobić się kiedy niewystarczająco odparujemy szpinak lub kaszę ugotujemy w za dużej

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z ciasta serowego 63

słodkiej pierzynki z ubitych białek z cukrem. Do duszonych jabłek dodałam odrobinę malin można je pominąć lub dodać inne owoce na przykład brzoskwinie czy śliwki. Zapraszam do spróbowania. Print Tarta z ciasta serowego .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto twarogowo-kruche i proste nadzienie owocowe, super deser. Course Desery Cuisine Polska Keyword(...)nadzienie 3 średnie jabłka 3/4 szklanki malin opcjonalnie 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 3 sztuki białka 100 g cukru drobnego Instructions Formę do tart o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąka. Do miski miksera wsypać przesianą mąkę, twaróg, sól oraz masło, wyrobić gładkie ciasto, ciasto jest trochę lepiące, więc najłatwiej wyrobić

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasta czekoladowe. Poznaj pomysły na nietradycyjne wypieki! 87

czekoladowo-kokosowa! Warto też spróbować znanych, wypróbowanych przepisów w nowych odsłonach. Dodanie kakao do ciasta na tartę sprawi, że otrzymamy przepyszny, czekoladowy spód. Można go pokryć np. serkiem mascarpone i obłożyć owocami takimi jak np. borówki amerykańskie czy jeżyny. Innym pomysłem jest tarta czekoladowo-kokosowa. Spód przygotowywany jest na bazie migdałów, wiórek kokosowych i oleju kokosowego, a wegański(...)krem ma mocno czekoladowy smak. Tartę warto polać na koniec czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi! To deser dla każdego – zarówno dla wegan, jak i dla osób, które unikają glutenu. Szukasz wyjątkowych przepisów na ciasta czekoladowe? Więcej inspiracji znajdziesz na  https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe . (Nie)tradycyjne ciasto czekoladowe Ciasta czekoladowe są zazwyczaj szybkie w przygotowaniu. Nietrudno jest upiec tradycyjnego murzynka

jakszef.pl
Placek ziemniaczany a'la pizza 93

Składniki: Placek: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 150 g kiełbasy 100 g tartej mozzarelli  1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki ketchupu/sosu pomidorowego zioła prowansalskie Wykonanie: Placek: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na upieczonym placku ziemniaczanym rozsmarowujemy ketchup lub sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wykładamy pokrojone dodatki - pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni jeszcze na około 10-15 min. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
TARTA Z AKSAMITNYM KREMEM CYTRYNOWYM 91

zimnego masła - 2 żółtka - 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy formę do tarty (ja przesmarowałam swoją wcześniej masłem), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30- 60 minut. Następnie formę przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami(...)mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty na mniejszym palniku, cały czas mieszając. Zdejmujemy z pieca i mieszając dodajemy partiami kawałki zimnego masła. Krem przekładamy na tartę, wyrównujemy i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną tartę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. U mnie stała cały czas w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM CHRZANOWYM 117

surowe jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar  1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu/wody lub mleka sól, pieprz DODATKOWO: bułka tarta do obtoczenia, klarowane masło lub olej do smażenia SOS CHRZANOWY 150 ml śmietany 30% 2 łyżki chrzanu(...)przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jajka i całość rozgniatamy widelcem. Można krótko rozmiksować w malakserze. Dodajemy surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, starty ser, posiekany koperek lub natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i formujemy 6 kotletów. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem

cool and minty
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 83

pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 100 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem(...)naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na 3 równe części. Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Leniwe z przepisu mojej babci 56

minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej miski(...)leniwym” ogniu, by delikatne kluski się nie rozpadły). Po wypłynięciu (ok. 1-2 minuty) wyławiaj kluski łyżką cedzakową. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, przyrumień na nim bułkę tartą przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Kluski podawaj z masłem, zasmażoną bułką tartą i odrobiną cukru. W różnych regionach Polski leniwe podaje się także

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 73

minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej miski(...)leniwym” ogniu, by delikatne kluski się nie rozpadły). Po wypłynięciu (ok. 1-2 minuty) wyławiaj kluski łyżką cedzakową. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, przyrumień na nim bułkę tartą przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Kluski podawaj z masłem, zasmażoną bułką tartą i odrobiną cukru. W różnych regionach Polski leniwe podaje się także

smakowitehistorie.com
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 135

Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli „jasiek” 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki 3 łyżki tłuszczu do smażenia przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień fasolę gotujemy(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej masę fasolową i wierzch również oprószamy bułką tartą

Trzeci talerz
Tort czekoladowo-śliwkowy 111

sposób obsypać boki tortu. Wierzch tortu posypać tartą czekoladą. Jeżeli gdzieś jest namiar czekolady możemy go zdmuchnąć. Jeżeli po obsypaniu tortu  zostanie nam trochę tartej czekolady (u mnie zostało około 50 gr) można zrobić dekorację jak na zdjęciu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie rozsmarować cieniutko po blaszce (po jej zewnętrznej stronie) poczekać aż prawie zastygnie

moj przepis na
Zapiekanka z chleba 87

pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  111

szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru Wszystkie składniki na nadzienie serowe zmielić blenderem na jednolitą masę. Kruszonka: 3/4 szklanki mąki(...)Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając

moj przepis na
Tarta a’la Snickers 101

zamiennik (i moim zdaniem dużo smaczniejszy, niż kupne batoniki). Ciasto polecam również osobom, które nie mogą jeść jajek , nabiału. W wersji wegańskiej zamieńcie miód na syrop z agawy. Smacznego Tarta a’la Snickers Składniki na formę o średnicy 16 cm Ciasto: 90 g mąki z ciecierzycy 90 g mąki orkiszowej 60 g roztopionego oleju kokosowego łyżka miodu(...)elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie formę na tartę wysmaruj olejem kokosowym i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Spód piecz ok. 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Daktyle odcedź z wody. Następnie przełóż je do misy malaksera, dodaj orzechy

365 dni dookoła kuchni