tarta - 42848 przepisów (strona:176/2857)

Roladki naleśnikowe po meksykańsku 85

pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 100 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem(...)naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na 3 równe części. Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Leniwe z przepisu mojej babci 59

minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej miski(...)leniwym” ogniu, by delikatne kluski się nie rozpadły). Po wypłynięciu (ok. 1-2 minuty) wyławiaj kluski łyżką cedzakową. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, przyrumień na nim bułkę tartą przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Kluski podawaj z masłem, zasmażoną bułką tartą i odrobiną cukru. W różnych regionach Polski leniwe podaje się także

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 75

minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej miski(...)leniwym” ogniu, by delikatne kluski się nie rozpadły). Po wypłynięciu (ok. 1-2 minuty) wyławiaj kluski łyżką cedzakową. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, przyrumień na nim bułkę tartą przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Kluski podawaj z masłem, zasmażoną bułką tartą i odrobiną cukru. W różnych regionach Polski leniwe podaje się także

smakowitehistorie.com
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 137

Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli „jasiek” 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki 3 łyżki tłuszczu do smażenia przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień fasolę gotujemy(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej masę fasolową i wierzch również oprószamy bułką tartą

Trzeci talerz
Tort czekoladowo-śliwkowy 118

sposób obsypać boki tortu. Wierzch tortu posypać tartą czekoladą. Jeżeli gdzieś jest namiar czekolady możemy go zdmuchnąć. Jeżeli po obsypaniu tortu  zostanie nam trochę tartej czekolady (u mnie zostało około 50 gr) można zrobić dekorację jak na zdjęciu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie rozsmarować cieniutko po blaszce (po jej zewnętrznej stronie) poczekać aż prawie zastygnie

moj przepis na
Zapiekanka z chleba 97

pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  119

szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru Wszystkie składniki na nadzienie serowe zmielić blenderem na jednolitą masę. Kruszonka: 3/4 szklanki mąki(...)Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając

moj przepis na
Tarta a’la Snickers 109

zamiennik (i moim zdaniem dużo smaczniejszy, niż kupne batoniki). Ciasto polecam również osobom, które nie mogą jeść jajek , nabiału. W wersji wegańskiej zamieńcie miód na syrop z agawy. Smacznego Tarta a’la Snickers Składniki na formę o średnicy 16 cm Ciasto: 90 g mąki z ciecierzycy 90 g mąki orkiszowej 60 g roztopionego oleju kokosowego łyżka miodu(...)elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie formę na tartę wysmaruj olejem kokosowym i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Spód piecz ok. 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Daktyle odcedź z wody. Następnie przełóż je do misy malaksera, dodaj orzechy

365 dni dookoła kuchni
Kotlety mielone 109

tartej należy dodać taką ilość, aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o owalnym kształcie. Ukształtowane kotleciki na koniec obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Kotlety mielone to klasyka smaku w polskiej kuchni. Według mnie idealnym dodatkiem do kotletów są ziemniaki tłuczone z masłem, jak i buraczki. Przepis jest bardzo szybki(...)Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe 1 jajo Mleko 1 kajzerka (najlepiej czerstwa) 1 cebula (posiekana na drobno) Olej (do smażenia) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Bułka tarta (do obtaczania) Opis przygotowania: Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut. Następnie w tym czasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Do większej miski dodajemy mięso

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 59

tartej: 200 g filetu z dorsza bez ości sól, pieprz, skórka oraz sok z 1/3 limonki  oliwa z oliwek i masło do smażenia  1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki  Sos szpinakowy: garść szpinaku  ząbek czosnku  masło do smażenia  sól i gałka muszkatołowa śmietana 36% 1.2 szklanki  Limonkowe(...)minut. Nie powinny być rozgotowane. Dorsza doprawiam solą, pieprzem i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem masła po 2 minuty z każdej strony. Na suchej patelni prażę bułkę tartą z dodatkiem soli dwie minuty. Następnie mieszam ze skórką z limonki i posiekanym koperkiem. Na patelni na maśle smażę ząbek czosnku oraz szpinak. Doprawiam solą i gałką muszkatołową

Mango Papaja
Kotlety z pęczaku 90

ugotowanego) 200 g bułki tartej 1 1 / 3 szklanki mleka 2 jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pęczak opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić na sicie do odkapania i ostygnięcia. Do miseczki wsypać bułkę tartą, wlać ciepłe mleko, wymieszać i zostawić(...)minut. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Do miski z bułką tartą dodać pęczak, cebulę, pietruszkę, wbić dwa jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć składniki, formować kotleciki. W razie potrzeby można dodać bułkę tartą lub dodatkowe jajko. Kotlety z pęczaku przełożyć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem

niecodziennikpary
Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi 91

taką tartę w prezencie. Okazało się, że stała się ulubionym ciastem rodziny do której powędrowała. A jej główny składnik to tylko… czekolady z orzechami! W połączeniu ze śmietanką tworzą wyjątkowo kremowy ganache. Jeśli je lubicie, to ten wypiek to strzał w “10”. Do tego chrupiące orzechy i kwaskowy dżem przełamujący słodycz. Deser doskonały. Czekoladowa tarta(...)cukru pudru 2 łyżki bardzo zimnej wody Zagniatamy z mąki, cukru pudru, żółtek, wody i pokrojonego, zimnego masła jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera). Ciastem wylepiamy formę na tartę lub tak jak ja – tortownicę o średnicy 24 cm (formując 3 cm rant). Nakłuwamy dno i boki gęsto widelcem, aby ciasto nie popękało. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania

Poezja smaku
KREM Z POMIDORÓW PRZEPIS + PORADY Z CZYM PODAWAĆ 80

marchwi/pietruszki, jeśli lubicie dodajcie zupie ostrości i wrzućcie posiekaną ostrą papryczkę lub przyprawcie porządnie pieprzem i ostrą papryką. Świetnymi dodatkami do zupy krem z pomidorów czy papryki będą: ser tarty, żółty, posiekana feta lub mozzarella, śmietana lub śmietanka, gęsty jogurt naturalny, oliwa, wszelakie świeże zioła, najlepiej bazylia, kolendra, natka czy koper, z grzankami: serowymi, ziołowymi z masełkiem, czosnkowymi(...)masła 6 pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 puszki pomidorów krojonych z puszki (3 x 400 g) sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka łyżka cukru pudru 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo do podania: śmietana i liście bazylii PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę. Pomidory myję i kroję w kostkę. W garnku

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 136

kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.   Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 136

kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.   Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarne S.O.S.