tarta - 42848 przepisów (strona:168/2857)

TARTA Z OWOCAMI LATA 151

pyszności w zimowe dni. Mając przed sobą świeże, pachnące i kolorowe owoce postanowiłam wykorzystać je do TARTY.  Można dodać oczywiście inne sezonowe, ulubione owoce. Składniki na tartę:  moja forma miała 29 cm średnicy 250 g mąki pszennej tortowej 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone(...)Teraz wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie.    Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem

potrawyregionalne
Tarta z gruszkami 130

zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję!   Zapraszam na FILM .       Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru(...)Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Tarta lato z truskawkami. 60

Lato! gdzie jesteś?! Czy Wy też z utęsknieniem na nie czekacie? Może proponując Wam dzisiejszą tarte nieco go przybliżę ;-) chociaż w wyobraźni! Robi się ją naprawdę szybko, ja kupiłam w końcu forme do tart z wyjmowanym dnem wiec od teraz będzie ich zdecydowanie więcej ;-) Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 2 łyzki(...)cukru pudru kilka listków mięty 30 - 40 dag truskawek czekolada w młynku do dekoracji Przygotowanie; Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy a następnie wykładamy forme do tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z gruszkami 276

zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję!   Zapraszam na FILM .       Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru(...)Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Tarta z śliwką w czekoladzie 156

Niestety powiedzenie "śliwki robaczywki" było bardzo adekwatne do moich śliweczek, bo z jakiś 4 kg zrobiło się tylko pół kilograma:( Nic to. I tak wyszło pysznie, śliwki wylądowały w tarcie, i zostały oblane gorzką czekoladą. Sąsiadka obiecała następną dostawę, więc łudzę się tylko że to te pierwsze śliwki robaczywki, dalsze wylądują w jakimś powidle:) Składniki: 30 dag mąki pszennej(...)zagnieść, wyrobić jednolitą masę.  Formę na tartę wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć przesmażoną masę śliwkową, a na masie poukładać resztę śliwek.  Piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Tartę wystudzić. Czekoladę połamać na mniejsze cząstki. Rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej i rozprowadzić po wierzchu tarty. Smacznego

na moim stole...
Tarta na cieście francuskim 184

wszystkiego! Zajadamy się nimi od rana do wieczora, wszyscy, z Malwinką na czele. W standardzie mamy w lodówce opakowanie malin ("miti-miti") i borówek amerykańskich ("gódki"). A ta tarta zawiera wszystkie nasze ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego(...)deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA SEROWA: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serki

Cakes By Kejt
Tarta z wiśniami 167

widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 kg wiśni 50 g mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru Wiśnie umyć, wydrylować. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem(...)dwie łyżki zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Pozostałe ciasto odłożyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec ok. 15 - 20 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wiśnie wymieszać

maniapieczenia
Krucha tarta z wiśniami 521

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Krucha tarta z wiśniami to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Ja osobiście bardzo lubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka(...)porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę. Post Krucha tarta z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tarta z owocami 131

łyżka śmietany szczypta soli Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, cukier, żółtko, śmietanę i szczyptę soli zagnieść. Zagniatać, aż składniki się połączą i włożyć do lodówki na minimum 30minut. Formę do tarty natłuścić (ja zazwyczaj robię to masłem - trzeba to zrobić dokładnie w rowkach).  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę(...)może być płynna, bo przemoknie nam przez ciasto. Musi mieć już taką tężejącą konsystencję. Po wyłożeniu galaretki ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkiem się ścięła. Blacha: do tarty o średnicy 24-28cm Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego. Jak widać ja przygotowałam tą tartę w wersji z malinami i truskawkami

Mania Wypiekania
Kurczak z młodymi ziemniaczkami i szparagami 146

jest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy(...)między czasie na patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła a potem dorzucamy 2 płaskie łyżki bułki tartej i mieszamy do momentu kiedy bułka się zrumieni. Gotowe ziemniaki i szparagi odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy kurczaka. Szparagi polewamy bułką tartą a jeżeli ktoś lubi można i ziemniaki. Dodatkowo ziemniaki posypujemy pociętym koperkiem jak ktoś lubi. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zdrowa tarta czekoladowa (wegańska, bez glutenu, bez pieczenia) 208

malin Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze zmiksować orzechy, wiórki kokosowe i sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę do tarty o śr. ok. 28 cm (silikonową lub zwykłą, wyłożoną folią spożywczą) i wstawić do lodówki na min. godzinę. Nadzienie : Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze(...)pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.  Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego ( tutaj podpowiedź, jak ją przygotować

Domowa Cookierenka Agi
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 129

pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj: Składniki na spód (na 2 tarty): 400 g  mąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko(...)Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu

Marder&Marder Manufacture
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 120

hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego(...)wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty (dokładnie miejsce przy miejscu natartą masłem). Dobrze jest ciasto nieco wywinąć poza brzegi formy. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach

Marder&Marder Manufacture
Tarta kremowa ze szparagami na cieście francuskim 120

śródziemnomorskiego ) pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy szparagi odłamujemy twarde końcówki, wystarczy tylko  wygiąć(...)wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min. Rada: ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na nie formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg. Wystarczy odwrócić i docisnąć ciasto do tarty. Do przygotowania tego dania

Moniki Smakołyki
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 152

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić(...)jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski.  Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a  na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę

RAROSSA