Niestety powiedzenie "śliwki robaczywki" było bardzo adekwatne do moich śliweczek, bo z jakiś 4 kg zrobiło się tylko pół kilograma:( Nic to. I tak wyszło pysznie, śliwki wylądowały w tarcie, i zostały oblane gorzką czekoladą. Sąsiadka obiecała następną dostawę, więc łudzę się tylko że to te pierwsze śliwki robaczywki, dalsze wylądują w jakimś powidle:) Składniki: 30 dag mąki pszennej(...)zagnieść, wyrobić jednolitą masę. Formę na tartę wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć przesmażoną masę śliwkową, a na masie poukładać resztę śliwek. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Tartę wystudzić. Czekoladę połamać na mniejsze cząstki. Rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej i rozprowadzić po wierzchu tarty. Smacznego
na moim stole...wszystkiego! Zajadamy się nimi od rana do wieczora, wszyscy, z Malwinką na czele. W standardzie mamy w lodówce opakowanie malin ("miti-miti") i borówek amerykańskich ("gódki"). A ta tarta zawiera wszystkie nasze ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego(...)deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA SEROWA: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serki
Cakes By Kejtwidać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 kg wiśni 50 g mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru Wiśnie umyć, wydrylować. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem(...)dwie łyżki zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Pozostałe ciasto odłożyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec ok. 15 - 20 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wiśnie wymieszać
maniapieczeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Krucha tarta z wiśniami to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Ja osobiście bardzo lubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka(...)porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę. Post Krucha tarta z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujełyżka śmietany szczypta soli Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, cukier, żółtko, śmietanę i szczyptę soli zagnieść. Zagniatać, aż składniki się połączą i włożyć do lodówki na minimum 30minut. Formę do tarty natłuścić (ja zazwyczaj robię to masłem - trzeba to zrobić dokładnie w rowkach). Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę(...)może być płynna, bo przemoknie nam przez ciasto. Musi mieć już taką tężejącą konsystencję. Po wyłożeniu galaretki ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkiem się ścięła. Blacha: do tarty o średnicy 24-28cm Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego. Jak widać ja przygotowałam tą tartę w wersji z malinami i truskawkami
Mania Wypiekaniajest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy(...)między czasie na patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła a potem dorzucamy 2 płaskie łyżki bułki tartej i mieszamy do momentu kiedy bułka się zrumieni. Gotowe ziemniaki i szparagi odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy kurczaka. Szparagi polewamy bułką tartą a jeżeli ktoś lubi można i ziemniaki. Dodatkowo ziemniaki posypujemy pociętym koperkiem jak ktoś lubi. Smacznego
Kuchenne Wariacjemalin Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze zmiksować orzechy, wiórki kokosowe i sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę do tarty o śr. ok. 28 cm (silikonową lub zwykłą, wyłożoną folią spożywczą) i wstawić do lodówki na min. godzinę. Nadzienie : Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze(...)pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego ( tutaj podpowiedź, jak ją przygotować
Domowa Cookierenka Agipierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj: Składniki na spód (na 2 tarty): 400 g mąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko(...)Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu
Marder&Marder Manufacturehokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego(...)wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty (dokładnie miejsce przy miejscu natartą masłem). Dobrze jest ciasto nieco wywinąć poza brzegi formy. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach
Marder&Marder Manufactureśródziemnomorskiego ) pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy szparagi odłamujemy twarde końcówki, wystarczy tylko wygiąć(...)wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min. Rada: ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na nie formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg. Wystarczy odwrócić i docisnąć ciasto do tarty. Do przygotowania tego dania
Moniki Smakołykiłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić(...)jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę
RAROSSAroślinnego 100g Czekolady gorzkiej Goplana 100g suszonych śliwek Przygotowanie: Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy i pieczemy spód ok. 10 min. w 180 stopniach. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy by pozbyć się goryczki. Zalewamy 1,5 szkl(...)Goplana. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Śliwki kroimy na 3 paseczki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Blenderujemy razem ze stewią i 150ml mleka. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę. Dekorujemy kostkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z formy po przestygnięciu
Czarnawisienkakulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta(...)upieczony spód wyłóż pokrojone w plastry brokuły, kukurydzę i indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki jajek). Możesz posypać szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni czy tartym serem. SMACZNEGO! Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 314 kcal 15 g 18 g 24 g 3,6 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia
Powiedz dietom nie100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte(...)pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku). Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytspód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około(...)grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny. 4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce. 5. Przygotować glazurę: ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy według własnego uznania. W reszcie
Mama Gotuje