świeżej cukinii) 1 łyżeczka soli do oprószenia startej cukinii 3 ząbki czosnku 100 g cebuli (1 mała sztuka) 1 jajko (rozmiar L) 3 – 4 łyżki bułki tartej garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki soli Dodatkowo : bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia (u mnie oczywiście(...)odstawiam do ostudzenia. Krok 3. Łączę mięso mielone z podsmażonymi warzywami Do miski wrzucam mięso mielone, ostudzoną cukinię, garść posiekanej pietruszki i wbijam jajko. Wsypuję także 3 łyżki bułki tartej . Za pomocą rąk mieszam wszystko ze sobą przez 3 minuty, aż uzyskam jednolitą masę . Jeśli konsystencja jest za luźna (za wilgotna cukinia), to dodaję dodatkowo czwartą łyżkę bułki tartej
Ania gotujeFasolka szparagowa z bułką tartą to pyszny dodatek do obiadu, znany wielu osobą i również lubiany. Polecam mój przepis na to pyszne danie. SKŁADNIKI : 1 kg fasolki szparagowej 1/4 szklanka bułki tartej 100 g masła PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i wykładamy na paterę. Na patelnię wsypujemy(...)bułkę tartą, lekko ją należy uprużyć, następnie dodajemy masło o mieszamy aż się rozpuści. Bułką tartą polewamy fasolkę i podajemy, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis na hit ciasto kokosowe z bananami i galaretką bez pieczenia. Na herbatnikach, przełożone masą kokosową bananami, galaretką i bitą śmietaną. Udekorowane tartą białą czekoladą. Ciasto jest przepyszne, a przepis ten znalazłam buszując po necie na blogu Asi. Jak zrobić takie ciasto kokosowe z bananami i galaretką pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo(...)Bita śmietana: żelatyna (1 łyżka) woda zimna (1/4 szkl.) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) aromat waniliowy lub ekstrakt, lub cukier waniliowy cukier puder (3 łyżki) Dekoracja: biała czekolada tarta (50 g) Dodatkowo: herbatniki (15 szt.) banany (4 szt. przekrojone wzdłuż) Potrzebne gadżety: foremka 24x24 cm. mikser szpatułka miarka waga grzebień cukierniczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE
RITA food channelczas 30 minut- temperatura 171°C. Gdy urządzenie w połowie pieczenia wyda sygnał dźwiękowy to należy mięso odwrócić na drugą stronę. Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu - składniki na 2 osoby: * 1 cukinia * 1 jajko * pół szklanki bułki tartej * 2 łyżki parmezanu tartego * odrobina do smaku soli i pieprzu czarnego mielonego Wykonanie(...)skórką pokroić ją w słupki (tak jak na frytki). Jajko wbić do miseczki, dodać odrobinę soli i pieprzu czarnego mielonego, roztrzepać całość widelcem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą i parmezan, dobrze wymieszać. Frytki z cukinii obtoczyć w jajku, następnie w panierce z bułki tartej i parmezanu. Ułożyć frytki w koszyku frytkownicy beztłuszczowej. Wsunąć koszyk do urządzenia
Zrób to smacznieWiosna powoli puka do kuchennego okna. Gdy je otwieram, słychać śpiew ptaków. Na blacie stygnie już świeżo upieczona tarta. Z tęsknoty za wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc? Składniki ciasto 1 szklanka mąki(...)folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze
Raj dla Podniebieniamoja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści(...)folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze
Raj dla Podniebieniazrobić krokiety, albo pasztet na którego Was zapraszam :) Składniki: 700 g mięsa z rosołu 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu 300 g pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1/5 szklanki rosołu 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnki olej/masło do smażenia 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz dodatkowo masło do smarowania blaszki(...)bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie: Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na oleju szklę cebulę z czosnkiem. Pieczarki czyszczę, kroję w kostkę i podsmażam. Mięso razem z marchewka, pietruszką i cebulą mielę w maszynce do mielenia mięsa. Dodaję bułkę tartą, pieczarki, jajka, rosół, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie
magiczna kuchnia KasiWiosna powoli puka do kuchennego okna. Gdy je otwieram, słychać śpiew ptaków. Na blacie stygnie już świeżo upieczona tarta. Z tęsknoty za wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc? Składniki ciasto 1 szklanka mąki(...)folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze
Raj dla Podniebieniamoja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści(...)folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze
Raj dla Podniebieniagrubość ok pół centymetra i ułóz na formie wysmarowanej wcześniej masłęm. Nakłuj ciasto widelcem a jego nadmiar odłóż na bok – będzie potrzebne Podpiekamy spód z obciążeniem do tart (np. metalowym lub grochem) ok. 15 minut. Gdy ciasto lekko się zarumieni – wyciągamy. Na podpieczony spód wlewamy krem cytrynowy. Z odłożonego ciasta przygotuj paski, które ułóż na wierzchu ciasta zachowując(...)odstępy. Ciasto posmaruj rozstrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok 170 stopni (góra – dół). Ciasto studź ok. 2,5 h, a nastepnie oprósz cukrem pudrem i udekoruj truskawkami. Smacznego Artykuł Tarta z kremem cytrynowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPIZZĘ 500 g mąki pszennej typ 00 350 g ciepłej wody o temperaturze około 40 stopni 10 g drobnej soli 3 g świeżych drożdży babuni ULUBIONE DODATKI szynka kukurydza tarta mozzarella piórka czerwonej cebuli salami papryka różyczki brokuła SOS POMIDOROWY 200 g passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)środek rozpłaszcz. Następnie obracając na blacie, delikatnie je rozciągaj starając się zachować cieńszy środek i grubszy brzeg. Uformowane pizze ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym, ułóż tartą mozzarellę i na nią pozostałe wybrane dodatki. Zapiecz przez 10 minut. SOS POMIDOROWY Do rondelka wlej oliwę z oliwek oraz dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnek. Podsmaż dosłownie przez
ProstePesto.plSkładniki: jajka 15 sztuk "L", pieczarki 40 dag, cebula 1 sztuka średnia, olej rzepakowy 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1-2 łyżki, jajka 1 sztuka "L", natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, tarta bułka do obtaczania 1 szklanka Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, w zimnej(...)obrane drobno pokroić i z drobno posiekaną cebulą bez soli usmażyć na oleju rzepakowym do odparowania płynu. Pieczarki dodać do jajek, dodać posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, jajka i dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce , kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni. Smażyć na rumiano
W Mojej Kuchni Lubię