tarta - 42848 przepisów (strona:169/2857)

116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie. 200

spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 190*C  (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wylepiamy spód formy do tarty. Podpiekamy je ok. 10 minut i wyciągamy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Odmierzamy śmietankę i podgrzewamy(...)konsystencji.  Mango myjemy, obieramy i kroimy na plastry, które wykładamy na podpieczony spód i zalewamy je masą czekoladowo - śmietankową. Tartę ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C. Wypiek studzimy w wyłączonym piekarniku. Tarta najlepiej smakuje schłodzona. Delektujcie się! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
TARTA RAFAELLO 1356

TARTA RAFAELLO Niebo w gębie...:) Inaczej tego nie określę. Dziś tarta dla fanów kokosowej rozkoszy:) Kruchy, wafelkowy spód i rozpływający się w ustach kokosowy krem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady... Jeśli kochacie pralinki Rafaello tak jak ja, to będziecie zachwyceni:) Ja mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację, o czym doskonale wie mój(...)zmiksuj krem. Na schłodzony spód wyłóż krem, wyrównaj nożem wierzch, posyp wiórkami kokosowymi i opcjonalnie płatkami migdałowymi (ewentualnie powtykaj w krem wcześniej obrane ze skórki migdały w całości). Schłodź tartę przez minimum  3-4 godziny  w lodówce,  a najlepiej przez całą noc.  Gotowe! Smacznego! Źródło przepisu

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z makiem i bezą 139

wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki  do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec  piekarniku  z termoobiegiem  nastawionym na 180 stopni przez  około 10 minut.   Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić(...)piec przez okolo 50 minut, aż beza się lekko zarumieni, a w srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.  Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego

Gosia gotuje
Tarta orzechowa 199

placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).  W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać  do masy(...)Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na  180ºC i piec przez 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną polać tartę. Na wierzchu grubą warstwą ułożyć orzechy. Odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła i mozna podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 164

serem ricotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy(...)natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec ok. 10 minut, po czym na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zapiekać dalej, aż gorgonzola się rozpuści. W zielonej tarcie - wszysto, co zielone: cukinia, brokuł gałązkowy, awokado, szczypior i rukola

W SMAK
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja 212

wiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej   80g cukru pudru(...)przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dowolnie udekorować. Ja swoją polałam rozpuszczoną białą czekoladą i oprószyłam odrobiną kakao. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta czekoladowa malina 133

gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę(...)Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników. Do przybrania: 300 gram malin 50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej) Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później

Krakowskie smaki Ani
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 253

farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej  bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego  kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko(...)wody Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w  lodówce przez 1-2 godzin.  W tym czasie przygotować farsz i sos do tarty.  SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki

KUCHARNIA
Tarta ze Snickersami 813

sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal bardzo się kruszy dodać pozostałe 10 g masła. Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować ją masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy (fot.1) . Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. Serek Mascarpone włożyć(...)lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc. Następnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki (fot.3) i wyrównać. Ostatniego Snickersa posiekać i posypać na wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część masy kajmakowej rozprowadzić fantazyjnie na wierzchu tarty. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Źródło: mojewypieki linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Tarta francuska z kurczakiem i brokułami 270

mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki 2 jajka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju szczypta bazylii 1 łyżka tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wycinamy koło (u mnie 25 cm) i wyklejamy nim formę do tarty (u mnie 20 cm), nakłuwamy widelcem. Z resztek ciasta wycinamy paski, które trafią na wierzch tarty.  4. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy

My Culinary Art
Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa 235

kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej wody, jeśli jest za lepiące - troszkę mąki. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min. Dno formy do tarty o średnicy ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa cytrynowa - Lemon curd: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn

maniapieczenia
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 340

cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę). Na ciasto wykładamy podsmażony boczek i układamy małe różyczki brokułów. W wolne miejsca(...)płatem ciasta. Boki ciasta dociskamy do siebie widelcem tak aby się połączyły, a nadmiar ciasta przycinamy nożem. Ciasto delikatnie nakłuwamy starając się nie przebić żółtek. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na 30-35 min. (na środkową półkę) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Tarta z rabarbarem 116

gotowego ciasta kruchego, które całkiem przez przypadek nabyłam... :P Tarta z rabarbarem Składniki: opakowanie kruchego ciasta 450 g rabarbaru dżem wiśniowy cukier puder Przygotowanie: Formę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwinąć, i wyłożyć na formę. Całość troszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem wiśniowym.  Pozostałe ciasto trzeba zostawić na dekorację

Lawendowe Niebo
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 139

Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut.  W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia(...)suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia. Wypełnić tarty.  Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną

Stare Gary
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 201

łyżek tartego parmezanu 2-3 jajka 1 łyżeczka papryki w płatkach sól, pieprz mąka przygotowanie Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm.  Kawałki mięsa włożyć między folię i rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem. Do 3 misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną  z parmezanem, szałwią i płatkami papryki. Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki i parmezanu. Smażyć na średnim ogniu aż kotleciki będą ładnie zrumienione z obu stron. Smacznego

Stare Gary