tarta - 42848 przepisów (strona:169/2857)

Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym | zdrowe | dietetyczne | 166

roślinnego 100g Czekolady gorzkiej Goplana 100g suszonych śliwek Przygotowanie: Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy i pieczemy spód ok. 10 min. w 180 stopniach.  Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy by pozbyć się goryczki. Zalewamy 1,5 szkl(...)Goplana. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Śliwki kroimy na 3 paseczki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Blenderujemy razem ze stewią i 150ml mleka. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę. Dekorujemy kostkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z formy po przestygnięciu

Czarnawisienka
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 178

kulę.   Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 2.   Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta(...)upieczony spód wyłóż pokrojone w plastry brokuły, kukurydzę i indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki jajek). Możesz posypać szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni czy tartym serem.  SMACZNEGO! Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 314 kcal 15 g 18 g 24 g 3,6 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia

Powiedz dietom nie
Tarta ze szpinakiem 103

100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte(...)pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku). Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Wielki apetyt
Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière 176

spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około(...)grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny. 4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce. 5. Przygotować glazurę: ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy według własnego uznania. W reszcie

Mama Gotuje
Tarta z owocami lasu 126

poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze 150 ° przez 15 minut(...)wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień

Kulinarne Inspiracje
Pikantna tarta serowo-cebulowa 134

innego, jak tylko spróbować. Bardziej przypadła mi do gustu wersja z prażoną cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było dodanie smalczyku roślinnego do kruchego ciasta. Sprawdził się bardzo dobrze, a ciasto miało ciekawy aromat i zapach cebulki. Cebulkę do farszu również(...)podsmażyłam na smalczyku Smakowita Pajda. No bo co lepiej będzie pasować do cebuli :) Tarta w mojej wersji jest pikantna, ale oczywiście można ograniczyć ilość chili lub zrezygnować z pieprzu kajeńskiego. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 115 g zimnego masła 2 łyżki zimnego smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli

Pełny talerz
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami 216

słodkościach. Ostatecznie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Takie wpisy raczej zbyt często nie będą się pojawiać, ale od czasu do czasu podrzucę coś z wytrawnej półki smaków :-) Tarta doskonale sprawdza się na lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z  mieszanką różnych sałat. Polecam! Składniki: Spód: 150 g mąki razowej pszennej 150 g mąki pszennej(...)małe kawałeczki i posypać nim równomiernie gruszki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Jajka roztrzepać ze śmietaną.  Doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko posolić. Powstałą masę wylać na gruszki. Tartę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami włoskimi. Piec 25 - 30 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a ciasto ładnie przyrumieni. Smacznego

maniapieczenia
116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie. 195

spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 190*C  (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wylepiamy spód formy do tarty. Podpiekamy je ok. 10 minut i wyciągamy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Odmierzamy śmietankę i podgrzewamy(...)konsystencji.  Mango myjemy, obieramy i kroimy na plastry, które wykładamy na podpieczony spód i zalewamy je masą czekoladowo - śmietankową. Tartę ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C. Wypiek studzimy w wyłączonym piekarniku. Tarta najlepiej smakuje schłodzona. Delektujcie się! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
TARTA RAFAELLO 1351

TARTA RAFAELLO Niebo w gębie...:) Inaczej tego nie określę. Dziś tarta dla fanów kokosowej rozkoszy:) Kruchy, wafelkowy spód i rozpływający się w ustach kokosowy krem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady... Jeśli kochacie pralinki Rafaello tak jak ja, to będziecie zachwyceni:) Ja mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację, o czym doskonale wie mój(...)zmiksuj krem. Na schłodzony spód wyłóż krem, wyrównaj nożem wierzch, posyp wiórkami kokosowymi i opcjonalnie płatkami migdałowymi (ewentualnie powtykaj w krem wcześniej obrane ze skórki migdały w całości). Schłodź tartę przez minimum  3-4 godziny  w lodówce,  a najlepiej przez całą noc.  Gotowe! Smacznego! Źródło przepisu

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z makiem i bezą 133

wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki  do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec  piekarniku  z termoobiegiem  nastawionym na 180 stopni przez  około 10 minut.   Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić(...)piec przez okolo 50 minut, aż beza się lekko zarumieni, a w srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.  Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego

Gosia gotuje
Tarta orzechowa 188

placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).  W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać  do masy(...)Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na  180ºC i piec przez 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną polać tartę. Na wierzchu grubą warstwą ułożyć orzechy. Odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła i mozna podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 160

serem ricotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy(...)natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec ok. 10 minut, po czym na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zapiekać dalej, aż gorgonzola się rozpuści. W zielonej tarcie - wszysto, co zielone: cukinia, brokuł gałązkowy, awokado, szczypior i rukola

W SMAK
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja 208

wiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej   80g cukru pudru(...)przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dowolnie udekorować. Ja swoją polałam rozpuszczoną białą czekoladą i oprószyłam odrobiną kakao. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta czekoladowa malina 129

gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę(...)Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników. Do przybrania: 300 gram malin 50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej) Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później

Krakowskie smaki Ani
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 246

farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej  bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego  kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko(...)wody Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w  lodówce przez 1-2 godzin.  W tym czasie przygotować farsz i sos do tarty.  SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki

KUCHARNIA