proszku sól, pieprz, szczypta chili, pół łyżeczki suszonego oregano 1 jajko 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1 łyżka bułki tartej wymieszana z 1 łyżką tartego parmezanu czarnuszka do posypania WYKONANIE Puree ziemniaczane przekładamy do większej miski. Cebulę drobno siekamy, czosnek i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej/oliw(...)szczyptę soli, 2 łyżeczki curry w proszku oraz szczyptę chili i suszone oregano. Mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy do miski z puree. Dodajemy jajko, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy na 15 minut do lodówki. Nabieramy pełną łyżkę masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w panierce
cool and mintyjajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie pieczarkowym, przepis podstawowy. Łączymy bułkę tartą z mlekiem w kubku(...)bułka powinna napęcznieć. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Masę mięsną, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, oraz majerankiem i wyrabiamy z 1 łyżką zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 15 sztuk na pulpety. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące. Podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojone w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapierem do pieczenia, ja robiłam taki grubszy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. 3. Do pieczenia: Umyte i dokładnie osuszone maliny układamy na cieście. 4. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Upieczoną dokładnie studzimy. 5. Śmietanka: Dobrze schodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa(...)cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy według uznania. 6. Podanie: Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi listkami melisy i malinami. Kroimy i podajemy. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tartę można pokroić na około 8 porcji. Zamiast śmietanki kremówki można użyć ,,Śnieżki'' ubijając ją w 150 ml zimnego mleka
IzabelawkuchniTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle smaczne, słodkie BEZ DODATKU CUKRU. Większość smaku tkwi w spodzie, tam jest najwięcej składników skumulowanych, a masa budyniowa jest zwieńczeniem arcydzieła. Przyznam, że jest dość kaloryczna i jeden kawałek zawiera(...)Lekko ostygniętą masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniejest pieczony stosunkowo rzadko. Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy. Biszkopt z orzechów laskowych: potrzebne składniki 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (ok. 10 dag) 1,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki(...)biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów
Gotujemy i jemywolnym ogniu pod przykryciem. Krok 2 Kiedy zupa się gotuje, zrób pulpety. Przełóż mięso do głębokiej misy. Dodaj łyżeczkę oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki parmezanu i bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie za luźna (bo wbiłeś/aś zbyt duże jajko), dosyp bułki tartej(...)szklanki makaronu i gotuj aż będzie miękki. Na koniec włóż do zupy dwie garści szpinaku, zamieszaj, a kiedy liście zwiotczeją pod wpływem temperatury, zdejmij z ognia. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Włoska zupa weselna pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego(...)ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku, łyżkę mieszanki ziół oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości
Niedzielny kucharzTarta z pomidorami i musztardą (Tarte à la tomate et à la moutarde) Tarta z pomidorami, popularna we Francji w sezonie letnim. Prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczna. Zapraszam! Składniki: 1 opakowanie ciasta Pâte brisée 4 dojrzałe w sezonie pomidory 150 g sera Comté 2 łyżki musztardy dijon
Wino Francja Kuchniakilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego(...)ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj
Niedzielny kucharzidąc krok za krokiem za przepisem także bezbłędne, nie ma już wymówki aby jej nie upiec. Smak i wygląda wynagradzają starania już nie mówiąc o solidnym kawałku owej tarty do popołudniowej kawy. Idealny plan na letnie popołudnie. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1 i 1/3 szklanki mąki 100g zimnego masła łyżka cukru 1/4 łyżeczki proszku(...)podpieczonego ciasta usuwamy obciążenie oraz papier i wylewamy na niego masę serową, rozprowadzamy równomiernie. W masie serowej układamy kawałki rabarbaru, dość ściśle. Syrop z patelni zostawiamy. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 minut do upieczenia. Po tym czasie wystawiamy ją do ostygnięcia. W międzyczasie syrop z patelni delikatnie gotujemy, aby lekko zgęstniał. Zagęszczonym syropem smarujemy ciasto
Smaczna Stronawolnym ogniu pod przykryciem. Krok 2 Kiedy zupa się gotuje, zrób pulpety. Przełóż mięso do głębokiej misy. Dodaj łyżeczkę oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki parmezanu i bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie za luźna (bo wbiłeś/aś zbyt duże jajko), dosyp bułki tartej(...)szklanki makaronu i gotuj aż będzie miękki. Na koniec włóż do zupy dwie garści szpinaku, zamieszaj, a kiedy liście zwiotczeją pod wpływem temperatury, zdejmij z ognia. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Włoska zupa weselna pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzudanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: masło do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie pysznej kakaowej babki: 1. Mleko z kakao przekładamy(...)garnka i zagotowujemy. Następnie studzimy. 2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystość. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao. Dokładnie miksujemy 3. Ciasto przekładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 4. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Izabelawkuchnifolię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)170C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżeczce konfitury różanej. Konfitura jest słodka, więc nie ma potrzeby dodawania do niej większej ilości cukru. Schłodzone ciasto smarujemy masą różaną i posypujemy gęsto płatkami migdałowymi i kokosowymi. Smacznego! Artykuł Słodka tarta z konfiturą z płatków róży pochodzi
Raj dla Podniebieniacelu lekkie roztopienie sera. Jednak zarówno na zimno, jak i na ciepło smakują doskonale. Najlepiej podawać w towarzystwie sosu czosnkowego. Składniki: 3 placki tortilli 12 plastrów szynki 100 g tartej mozzarelli 6 plastrów sera żółtego 1 pęczek natki pietruszki Sos czosnkowy: 2 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Sos: W miseczce mieszamy majonez(...)drobno siekamy. Plasterki sera kroimy na pół. Mozzarellę, gdy mamy w kawałku, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortillę smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie posypujemy tartą mozzarellą i układamy 4 plastry szynki oraz 4 kawałki sera żółtego. Zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi tortillami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLeny