tarta - 42848 przepisów (strona:181/2857)

Knedle z truskawkami 142

Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek(...)gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni. Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem. Można je również polać śmietaną 18%. Smacznego Artykuł Knedle z truskawkami pochodzi z serwisu

PatiGotuje
Tarta z czereśniami 156

:) Jak widać, wyszły mi całkiem ładne serduszka :) Jednak po włożeniu do piekarnika te serduszka ładnie oparły się na krąglutkich czereśniach i wyszły lekko pofałdowane :D  Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: 200 g zimnego masła 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 600 g wydrylowanych czereśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder(...)Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę szybko zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (jedną minimalnie większą). Większą część rozwałkować i wylepić nią formę do tarty, którą następnie umieścić w lodówce na pół godziny. Drugą połówkę ciasta również schłodzić. Po upływie wyznaczonego czasu formę wyjąć a ciasto nakłuć widelcem. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną

My simple kitchen
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 129

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle smaczne, słodkie BEZ DODATKU CUKRU. Większość smaku tkwi w spodzie, tam jest najwięcej składników skumulowanych, a masa budyniowa jest zwieńczeniem arcydzieła.  Przyznam, że jest dość kaloryczna i jeden kawałek zawiera(...)Lekko ostygniętą masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.  Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta różano-morelowa 160

wyrównaniu brzegu tarty, upiekłam też mini ciasteczka, którymi także udekorowałam ciasto. Przed podaniem tartę możemy schłodzić. Smacznego :) *mus morelowy Morele (dowolną ilość) zasypujemy odrobiną cukru trzcinowego i dusimy, aż zmiękną i rozpadną się. Miksujemy i przechowujemy w lodówce. Do ozdobienia tej tarty wystarczą 2-3 morele. Ja zawszę przygotowuję sobie taki mus z większej ilości owoców(...)wykorzystuę np. jako dodatek do owsianek. Artykuł Tarta różano-morelowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zapiekana fasolka szparagowa 94

Postanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem. Składniki(...)fasolki szparagowej 100 g masła 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 40 g startego parmezanu Przygotowanie U Fasolkę oczyszczamy, usuwamy końcówki, obgotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie bułkę tartą, którą lekko zrumieniamy. Fasolkę mieszamy z bułką tartą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 110

kostki masła 2 czubate łyżki bułki tartej sól świeży, posiekany koper 1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku z wodą, wsypujemy sól. Gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Odcedzamy. 2. W małym rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy bułkę tartą, podsmażamy cały czas mieszając, do momentu(...)bułka będzie miała złoty kolor.  3. Kapustę polewamy masłem z bułką tartą

Szefowa kuchni
PASZTET Z SELERA 149

świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia:  Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić. Połączyć z przyprawami ( posmakować).  Dodać żółtka i ubite na sztywno białka. Następnie dosypać bułkę tartą.  Blaszkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.  Wylać masę do blaszki. Posypać delikatnie po wierzchu bułką tartą i piec ok. 40 min w 180 stopniach bez termoobiegu.  Najlepiej smakuje na drugi dzień w towarzystwie chleba, pomidorów lub ostrej musztardy

pieprzny smaczek
Budyń z wątróbki 192

może być z kurczaka, cielęca...), 1 sucha kajzerka, 4 jajka, 40 g masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 60 g słoniny, 20 g bułki tartej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle dodając pietruszkę. Odciśniętą(...)bułkę, cebulę duszoną i wątróbkę zemleć. Żółtka ubić, wymieszać ze zmieloną masą. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, słoniną i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek

królestwo garów
Śledzie pod pierzynką 151

ugotowane na twardo tarty żółty ser pieprz opcjonalnie: lubczyk do dekoracji: natka lub koperek PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI POD PIERZYNKĄ: Półmisek smarujemy niewielką ilością majonezu, układamy kawałki śledzia, posypujemy tartym serem żółtym, na to tarte na dużych oczkach jajko, lekko pieprzymy, następnie znów majonez, śledzie, ser, jajka, pieprz i tak dalej aż do końca składników. Na wierzchu jest(...)majonez posypany tartym serem i jajkiem, udekorowany natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Pasztet jajeczny z pieczarkami 143

pietruszki, posiekanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę(...)dużej misce mieszamy dokładnie ugotowane jajka, pieczarki z cebulką, posiekane zioła, surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Podłużną formę o długości 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C. Studzimy. Smacznego

Życie ze smakiem
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 172

ziemniakami w ostrej marynacie z wódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa(...)pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu

Niedzielny kucharz
Babeczki mięsno-warzywne 121

zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g) Hortex 1/2 l bulionu warzywnego 250 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę(...)czasie przelewamy zupę przez sitko oraz studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki smarujemy w środku odrobiną masła i wysypujemy je  bułką tartą. Ostudzone warzywa blendujemy na gładko i dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy i białko jajka. Wyrabiamy masę na pasztet i napełniamy nią foremki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Słoneczna tarta z budyniem i pomarańczami 139

mieszankę do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając.Odstawić na 5 minut do odparowania. Pomarańcze dobrze umyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Na spód podpieczonej tarty wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić, na budyniu poukładać pomarańcze. Piec jeszcze około 30 minut, aż tarta będzie ładnie wypieczona i rumiana. Upieczone ciasto odstawić(...)godzinkę do przestygnięcia.  Zimną tartę można oprószyć cukrem pudrem. Życzę udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 122

ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Pobierz menu na tydzień Dania dla każdego Skąd takie menu? Niedawno nasza rodzina(...)ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 148

smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej(...)kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. Tartę można jeść na ciepło lub podać na zimno. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz