tarta - 42848 przepisów (strona:181/2857)

Środa: Zapiekanka mac and cheese ze słoika 80

robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek – koniecznie muszą to być kolanka – z sosem serowym zrobionym na bazie tartego sera i gorącego mleka, ale częściej zapiekane z dodatkiem beszamelu, czasem zmieszanego z jajkiem, posypane bułką tartą i parmezanem. Amerykanie zaliczają mac&cheese do comfort food, czyli potraw łatwych i szybkich do zrobienia(...)słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku. Składniki: ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Około szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików ½ szklanki tartego parmezanu, bursztynu lub cheddara + 2 łyżki do posypania zapiekanki Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Zagotuj litr wody

Niedzielny kucharz
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 178

według mnie tak smakują lepiej i łatwiej je się smaży. Najlepsze pastéis de bacalhau jadłem o dziwo w Polsce we wrocławskiej restauracji Taszka , gdzie obtoczono je w japońskiej bułce tartej — panko i podano z kolendrowym majonezem, który również postanowiłem wykorzystać w moim przepisie, podkręcając go nieco ostrymi papryczkami piri-piri. Spróbujcie koniecznie; nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI(...)świeżego 400 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu piri-piri lub Tabasco 1-3 łyżek mąki bułka tarta do obtoczenia olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Majonez kolendrowy z piri-piri*: 1 żółtko 1-2 łyżki soku z cytryny ok. 200 ml dobrego oleju tłoczonego

Food Square
Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 189

przepisy, które czekają już w kolejce do publikacji. Jako pierwsza tarta z sezonowymi warzywami.  Pomysł na tartę powstał spontanicznie, przy okazji czyszczenia lodówki i okazał się być bardzo smacznym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy(...)kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną, serem

My simple kitchen
Tarta z borówkami i kremem 115

jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Krem: puszka mleka słodzonego skondensowanego (200 g) (dobrze schłodzonego(...)będzie gęsty i jednolity. Nie ubijajcie jedna zbyt długo bo serek może się zwarzyć. Krem przekładamy na tartę i rozprowadzamy równomiernie. Na kremie układamy borówki i całość porządnie schładzamy w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny. Smacznego Artykuł Tarta z borówkami i kremem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Tarta na cieście orkiszowym z warzywami i serem gorgonzola 130

zarazem lekko chrupiący.   Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło.  Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej (125 g) ponad połowa kostki miękkiego masła (125 g) połowa kostki twarogu, np. chudego (125 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przełożyć do formy na tartę. Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 195 ° C  i spód piec około 15-20 minut, aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotować składniki do nadziana tarty. Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, usuwając głąba. Na samym początku

Ugotować
Tarta z kremem malinowym 105

ciasto dla osób na diecie. Nie jest to ciasto w stylu fit. To ciasto pełne kalorii, ale za to także pełne smaku. Koniecznie wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Tarta z kremem malinowym Przepis na blachę o średnicy 16 cm CIASTO: 200 g mąki orkiszowej 100 g zimnego masła jajko pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Mąkę przesiej do miski(...)maliny i delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzony spód. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie ułóż na nim maliny. Gotową tartę włóż na ok. 2 h do lodówki. Podawaj z sosem malinowym. Czytaj więcej – przepisy z malinami   Artykuł Tarta z kremem malinowym pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą 87

margines ciasta, który później zawijamy do środka. Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem, chili i kawałkami fety. Smacznego :) Artykuł Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 123

godz.     Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki natłuszczonej i lekko posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Przykryj papierem do pieczenia, na papier wysyp fasolę(...)syrop cukrowy bardzo cienkim strumieniem do piany z białek, cały czas ubijając, aż do ostygnie do temperatury pokojowej, dzięki temu beza będzie sztywna i lśniąca. Wyłóż rabarbar na spód tarty, udekoruj bezą włoską (przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu). Wstaw tartę na chwilę do piekarnika (pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika), aż beza się zezłoci. (lub przyrumień

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Knedle z truskawkami 140

Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek(...)gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni. Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem. Można je również polać śmietaną 18%. Smacznego Artykuł Knedle z truskawkami pochodzi z serwisu

PatiGotuje
Tarta z czereśniami 150

:) Jak widać, wyszły mi całkiem ładne serduszka :) Jednak po włożeniu do piekarnika te serduszka ładnie oparły się na krąglutkich czereśniach i wyszły lekko pofałdowane :D  Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: 200 g zimnego masła 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 600 g wydrylowanych czereśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder(...)Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę szybko zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (jedną minimalnie większą). Większą część rozwałkować i wylepić nią formę do tarty, którą następnie umieścić w lodówce na pół godziny. Drugą połówkę ciasta również schłodzić. Po upływie wyznaczonego czasu formę wyjąć a ciasto nakłuć widelcem. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną

My simple kitchen
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 126

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle smaczne, słodkie BEZ DODATKU CUKRU. Większość smaku tkwi w spodzie, tam jest najwięcej składników skumulowanych, a masa budyniowa jest zwieńczeniem arcydzieła.  Przyznam, że jest dość kaloryczna i jeden kawałek zawiera(...)Lekko ostygniętą masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.  Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta różano-morelowa 154

wyrównaniu brzegu tarty, upiekłam też mini ciasteczka, którymi także udekorowałam ciasto. Przed podaniem tartę możemy schłodzić. Smacznego :) *mus morelowy Morele (dowolną ilość) zasypujemy odrobiną cukru trzcinowego i dusimy, aż zmiękną i rozpadną się. Miksujemy i przechowujemy w lodówce. Do ozdobienia tej tarty wystarczą 2-3 morele. Ja zawszę przygotowuję sobie taki mus z większej ilości owoców(...)wykorzystuę np. jako dodatek do owsianek. Artykuł Tarta różano-morelowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zapiekana fasolka szparagowa 89

Postanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem. Składniki(...)fasolki szparagowej 100 g masła 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 40 g startego parmezanu Przygotowanie U Fasolkę oczyszczamy, usuwamy końcówki, obgotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie bułkę tartą, którą lekko zrumieniamy. Fasolkę mieszamy z bułką tartą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 107

kostki masła 2 czubate łyżki bułki tartej sól świeży, posiekany koper 1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku z wodą, wsypujemy sól. Gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Odcedzamy. 2. W małym rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy bułkę tartą, podsmażamy cały czas mieszając, do momentu(...)bułka będzie miała złoty kolor.  3. Kapustę polewamy masłem z bułką tartą

Szefowa kuchni
PASZTET Z SELERA 144

świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia:  Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić. Połączyć z przyprawami ( posmakować).  Dodać żółtka i ubite na sztywno białka. Następnie dosypać bułkę tartą.  Blaszkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.  Wylać masę do blaszki. Posypać delikatnie po wierzchu bułką tartą i piec ok. 40 min w 180 stopniach bez termoobiegu.  Najlepiej smakuje na drugi dzień w towarzystwie chleba, pomidorów lub ostrej musztardy

pieprzny smaczek