tarta - 42848 przepisów (strona:190/2857)

Kurczakburgery McDonald 1026

Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku(...)kładziemy usmażonego kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie przykrywamy górną częścią bułki. *gdy masa okaże sie "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej **ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość Moje posty

Słodka Strona
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8010

wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy(...)takiej właśnie wielkości (np. od talerzyka deserowego) lub z przepisu - wtedy sami formujemy tortille o wspomnianej średnicy **gdy masa okaże się "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej ***ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość       Moje posty

Słodka Strona
Kotlety marchewkowe 153

mnie robotę w minutę. Uzyskuję w ten sposób marchewkę startą na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy lub drobno kroimy, dodajemy do marchewki także jajka i bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie znowu wykorzystujemy cudowne urządzenie jakim jest blender ręczny, żeby uzyskać gładką masę. Dodajemy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem(...)zależności od konsystencji dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z gotowej masy formujemy okrągłe kotlety (jak na mielone), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Z 4 dużych marchewek uzyskamy około 10 kotletów

upichcic
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 318

szklimy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone pieczarki.    Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso. Chwilę smażymy razem.    Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.    Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.     Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.     Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe(...)pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka. Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą.    Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej.    Układamy na patelni i podsmażamy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 203

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku(...)Formę do tarty smarujemy oliwą. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 251

mleka 100 g masła 200 g szynki gotowanej 200 g salami 100 g żółtego sera 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano bułka tarta sól gałka muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.  Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki(...)mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła. Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki.  Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię

zielonacukinka
Kotlety z kaszy jęczmiennej 195

miękkim wnętrzu. Z dodatkiem podsmażonej cebuli. Pycha! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej; 1 duże jajo; 1 średnia cebula; 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli; 4 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz; Bułka tarta do panierki; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy. Do kaszy z cebulą dodać jajo, 4 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Z masy formułować kotlety i panierować w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Masa na kotlety musi być zwięzła

Gospodyni Miejska
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 252

łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej); 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety; Pęczek koperku; 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); Sól; Pieprz; Bułka tarta do obtaczania kotletów; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić(...)Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić

Gospodyni Miejska
Talarki z cukinii 156

jajko; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut. Po tym czasie(...)panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość i wielkość kotletów zależy od długości i grubości cukinii. W celu zmniejszenia ilości kalorii w potrawie, można

Gospodyni Miejska
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2467

Polecam :-) Składniki: - mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania) - drobno pokrojona cebula (opcjonalnie) - sól i pieprz do smaku - olej kokosowy do smażenia Do panierowania: - bułka tarta ze złocistym lnem mielonym - jajka (u mnie 2) - 1 łyżeczka oleju (lepiej utrzymuje się panierka, nie odpada po usmażeniu) - mąka kukurydziana (lub dowolna inna) Na głębokim talerzu(...)misce rozbełtać jajka z 2 łyżkami wody i olejem. Na jeden talerzyk wysypać mąkę kukurydzianą, na drugi, większy, wsypać bułkę tartą, dodać do niej ziarna sezamu i wymieszać.       sama panierka      Panierka z dodatkiem sezamu Kawałki mięsa przykryć woreczkiem foliowym i rozbić tłuczkiem na pożądaną grubość. Wersję z cebulą przełożyć na talerzyku drobno

Smaczne Zdrowe
Szarlotka a może jabłecznik 380

brzegi. Przygotowujemy jabłka. Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier cynamon bułka tarta Jabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy cukier i cynamon do smaku  i bułką tartą żeby ciasto nie nasiąkło sokiem.( cukier, cynamon i bułkę tartą dajemy wg własnych upodobań , kwaśności i soczystości jabłek , ja dodałam ok 4 łyżek cukru(...)bułki tartej) Mieszamy razem i wykładamy na ciasto, lekko dociskają. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na wierzch zlepiając dokładnie brzegi ciasta. Nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
JAJKA FASZEROWANE - SMAŻONE W BUŁCE 478

Składniki: 5 jajek 3 plastry szynki szczypiorek 4 rzodkiewki trochę śmietankowego chrzanu odrobina majonezu pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Szynkę i rzodkiewki kroimy drobniutko. Szczypiorek również. Całość przekładamy do miseczki z zółtkami, dodajemy chrzan, majonez, pieprz - do smaku(...)rozdrabniamy widelcem. Wydrążone białka napełniamy otrzymanym farszem. Bułkę tartą wsypujemy na talerzyk, jajka - stroną z farszem przykładamy do bułki tartej, aby dokładnie przykleiła się do do masy. Kładziemy na rozgrzany olej stroną z bułką tartą i smażymy chwilkę, do zrumienienia bułki (wystarczy 2-3 minuty

Walijskie Pichcenie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 191

piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód tarty i znów wstawiamy do lodówki.  Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy(...)mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki. W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku. Pozwalamy temu odparować dość długo, aż stanie się bardzo gęste. Przypominające ciągnący się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu

Malinowe Pocałunki
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 181

robiłam tarty, to nie robiłam, ale jak zaczęłam to widzę, że to będzie jedno z moich ulubionych dań:) Były do tej pory tarty na słodko, teraz pora na wytrawną. Ciasto: * 150 g mąki pszennej graham typ 1850 * 75 g masła * jajko * 2-3 łyżki zimnej wody * 1/2  łyżeczki soli Farsz: * 200 g pieczarek * cebula(...)przyprawami i zalałam wierzch tarty dodatkowo kładąc na nim  kawałeczki sera. Tartę piekłam ok. 25 - 30 min. w temp. 200*C.  Zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenie - bezcenny:) A tu już upieczona: Nie obyło się bez dokładki, tarta bardzo smaczna:) Komentarze kuchennefascynacje 2011/04/21 12:23:55 Czemu nie :) Tuńczyka bardzo lubimy. Gość

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 186

wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków migdałowych(...)wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni