tarta - 42848 przepisów (strona:199/2857)

Kokosowa tarta z truskawkami 542

Kokosowa tarta z truskawkami 2017-06-05 09:32:15 Porcje 16 Sezon na truskawki uważam za otwarty! Inauguracją tego sezonu jest lekka tarta kokosowa z truskawkami. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Tarta jest cudownie kokosowa - kruchy, kokosowy spód i delikatny kokosowy krem. Do tego truskawki delikatnie muśnięte majowym słońcem. To rozpustne

Wędrówki po kuchni
Jagodowa tarta z budyniem 207

pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą) Na tartę: 250 g mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 50 g cukru 1/4 łyżeczki soli(...)szybko zagniatamy ręką ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ja często wkładam na krócej do zamrażalnika). Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały

Słodkie okruszki
Tarta maślano-czekoladowa 136

Tarta grzechu warta, mega czekoladowa na kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie sami, ja ją uwielbiam! Składniki: Forma 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego  cytrynowego 1 jajko Szczypta soli Nadzienie(...)Dodatkowo: Zielona sól hawajska do posypania-niekoniecznie Garść świeżych kwiatów fiołka Sposób przygotowania tarty: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier

Wanilia i Kardamon
TARTA (NA KRUCHYM 3- SKŁADNIKOWYM CIEŚCIE, BEZ JAJKA) Z BUDYNIEM I GALARETKĄ 156

ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru (u mnie śmietankowe(...)zamrażalnika na około 30 minut. W 300 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić aż zacznie tężeć.  Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić. W między można przygotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i masłem

Zrób to smacznie
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 134

wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do formy i lekko ugnieść, aby dopasować do brzegów. Wystające brzegi odciąć. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć je specjalnymi odważnikami do tarty lub np. suchą fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym(...)momentu odparowania wody. Dodać sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Smażyć, aż farsz lekko się zagęści. Na podpieczony spód tarty wyłożyć rozdrobnionego widelcem łososia. Całość zalać przygotowanym farszem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać suszonym

Bullio
Warzywna tarta z marchewką, brokułem i cebulą 152

Warzywna tarta z marchewką, brokułem i cebulą jest doskonałą propozycją na późne, niedzielne śniadanie, chociaż jak tak patrzę na zegarek, to będzie to już obiad. Tarta jest pyszna na gorąco, prosto z piekarnika, można ja też zjeść później, lub wziąć ze sobą do pracy. Dotychczas piekłam tarty TUTAJ w zwykłej okrągłej foremce

dolcevitainmykitchen
Schabowy drobiowy 142

zrobiony..panierowany w jajku, a potem w mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem..zamiast lnu można dać sezam.  pierś z kurczaka  jajka bułka tarta mąka   złoty len  lub sezam sól, pieprz, wegeta Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawami.Plastry maczać w  jajkach, następnie(...)mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem .Smażyć na rumiano z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu 160

Spód: 2. Do blendera przełożyć migdały, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać szczyptę soli, syrop z agawy i znów miksować. Masę wyłożyć do formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm, wyrównać i uformować brzeg tarty ( patrz FILM ). Nadzienie: 3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować. Gotowy krem wlać(...)spód w blaszce, wyrównać i tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Wierzch: 4. Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać syrop z agawy, wymieszać. 5. Ubite mleczko

Mała Cukierenka
Tarta z kremem budyniowym i owocami 89

pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne(...)szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową

Bullio
Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą 137

Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli(...)rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym

Bullio
Tarta z panna cottą i malinami 73

gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka dokładnie pokruszyć, czekoladę posiekać. Włożyć razem z masłem (w temperaturze pokojowej) do malaksera. Gotowa masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno i boki formy. Dokładnie docisnąć i wstawić(...)cukrem, śmietaną i aromatem waniliowym. Zagotowane mleko odstawić i dokładnie wymieszać z żelatyną. Garnek wstawić do zimnej wody. Kiedy masa przestygnie odstawić do lodówki. Tężejącą masą zalać spód tarty. Po kilkunastu minutach ułożyć maliny (kiedy masa jest jeszcze miękka ale nie całkowicie zastygła). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Bullio
Galette z brzoskwiniami 137

galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki: na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Kruche ciasto  1 i 1/4 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru(...)orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość, a głównie brzegi brązowym cukrem 5. Tartę pieczemy ok 40 min, do uzyskania złotego koloru 6. Najlepiej smakuje na ciepło, nie wymaga dodatków

Słodki Kompromis
Tarta snickers na szybko 438

Ekspresowe ciasto – bardzo słodka tarta z mnóstwem orzechów i kajmakową masą. W smaku przypomina mi batona Snickers. Tarta wygląda bardzo apetycznie i zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom 🙂 Czas wykonania: 1 h ( + czas chłodzenia) Ilość porcji: 10 – 12 kawałków Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki(...)cukru pudru 1 żółtko 2 […] Artykuł Tarta snickers na szybko pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 138

łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej lub powideł śliwkowych. Ostudzić. Wymieszać z 2-3 łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować   uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Knedle(...)obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brazowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną uwagi: świetne do odgrzewania na drugi dzień - na patelni z niewielką ilością tłuszczu pod przykrywką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
tarta z masłem orzechowym 127

Mąkę, masło, cukier puder i jajko wrzucamy do miski, zagniatamy jak najszybciej, formujemy kulę i chowamy do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego

Cook&Love