tarta - 42848 przepisów (strona:200/2857)

Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 139

na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno(...)gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie). Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy

Kolorowy Przepisownik
Kotlety selerowo-kalafiorowe oraz "Jesienna miłość" i "Magnolia" 131

Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dobrze je odparować i odstawić do ostudzenia. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą pulpę. Do warzywnej pulpy dodać jajko i tyle bułki tartej, by dało się masę uformować w kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzyk wysypać trochę bułki tartej. Z masy formować kotlety przerzucając je z ręki na rękę. Obtaczać(...)bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką np. z czerwonej kapusty . Ostatnio mam dość napięty grafik i mało tutaj publikuję, ale sporo czytam w czasie podróży. Dziś zatem wyjątkowo o dwóch książkach, o których do tej pory napisać nie zdążyłam. Kończą się jednak niektóre czytelnicze wyzwania i trzeba nadrobić uciekający czas

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 143

szybkie danie jednogarnkowe, które wszyscy w domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam(...)francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach • 300 g sera białego • 3 jajka • 200 g śmietany kwaśnej (małe opakowanie) • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. • Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z solą i cukrem. • Żółtka zmiksować z serem białym

To co kocham
Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem. 117

Tarty wytrawne w moim domu goszczą bardzo rzadko, po przygotowaniu tej tarty stwierdzam , że to zdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić! Jest naprawdę smaczna, polecam! Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony(...)wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym 174

polskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom.   Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki(...)skórka otarta z 1 cytryny 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Dodatkowo: 3 jabłka 1 czubata łyżka bułki tartej Składniki na sos: 70 ml kremówki 30% 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 60 g cukru 15 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy

Smak mojego domu
Błyskawiczna tarta z truskawkami 139

Zrobienie tej tarty zajęło mi 20 minut  + czas chłodzenia (niestety), ale cierpliwość popłaca, tarta jest przepyszna, lekka i bardzo orzeźwiająca. Letnie "must have"! Do wykonania spodu można użyć ulubionych ciasteczek, ja użyłam Hitów, które akurat dorwałam w promocji. Obiecuję, na jednym kawałku się nie skończy, będziecie zachwyceni :) Składniki: - paczka Hitów - 3/4 kostki masła - 2 budynie(...)mleka - cukier (wg uznania) - ok 300 g truskawek Ciastka kruszę jak najdrobniej, masło rozpuszczam, dodaję do ciastek i dokładnie mieszam, tak aby powstał 'mokry piasek'. Formę do tarty smaruję masłem, wyklejam dno ciastkami i odstawiam do zamrażarki na czas robienia masy. Budynie gotuje wg przepisu na opakowaniu, z tym że zmniejszam ilość mleka o 100 ml z każdego

Cook&Love
Tarta z krupczatki z masą jogurtową i galaretką z owocami 163

temu..był to mój eksperyment ..do ciasta kruchego na tartę dodałam zamiast margaryny -olej ..szczerze mówiąc miałam problem z tym ciastem, ale jakoś się udało..ale teraz wiem, że nie będę więcej wykorzystywać oleju zamiast margaryny w takim cieście..Ogólnie efekt końcowy wyszedł w miarę dobry.Przepis na ciasto na tartę znaleziony gdzieś w necie, reszta to już mój pomysł.Ciasto(...)ciasto będzie zbyt kruche – dodać trochę więcej śmietany, jeśli będzie się lepić – trochę więcej mąki ]  i schłodzić godzinę w lodówce.Następnie ciasto wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej

Moje domowe kucharzenie
Tarta z kremem straciatella i jeżynami 174

żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych  2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram jeżyn Forma do tarty 24 cm. Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło oraz żółtka, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki(...)godziny. Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowa tarta z gruszkami z orzechową kruszonką 115

Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka   Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki(...)zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście. Kruszonka: W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki. Przygotowaną kruszonką

Kuchnia bezglutenowa
Wytrawna tarta z pomidorkami cherry; orkiszowa tarta z małymi pomidorkami 85

Tarta idealna na ciepłą kolację, ale również na szybki obiad. Bo wbrew pozorom na jej zrobienie nie potrzeba dużo czasu :-) SKŁADNIKI: spód: - wytrawna tarta orkiszowa (link!) nadzienie: - małe pomidorki cherry - przyprawy: szczypta soli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra i inne przyprawy, wg uznania - 2 jaja - 1 szklanka mleka - gałka muszkatołowa - 2-3 plastry(...)kawałeczki (w wersji "bogatszej" można zetrzeć ser w kostce w dowolnej ilości, wg upodobania). Zalewam pomidorki. Wyciągam z lodówki pozostawione ciasto, tworzę cienkie wałeczki i wykładam je na wierzch tarty (można także ciasto rozwałkować i kroić cienkie paseczki). Piekę ok. 25 minut w temp. 170'C (termoobieg). SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Cukinia faszerowana mięsem z kruszonką 175

minuty smażymy na patelni na odrobinie oleju. Po czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy cukinię. Całość pieczemy w piekarniku w tem 180 stopni około

Lili w kuchni
Tarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką 192

kaloryczną, mocno waniliową panna cottą, na maślanym cieście, a rozgrzeszam lekkim, malinowym wierzchem z galaretką. Ale, czy można przejść obojętnie obok smakowitej maliny?  Przepis na tradycyjną formę do tarty, średnią tortownicę o średnicy 23 cm - 25 cm, lub 2 mniejsze tortownice o średnicy 16 cm - 17 cm (na zdjęciu). Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej(...)zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki.  W zależności od tego, jaką formę używamy, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a formę do tarty smarujemy masłem.  Przygotowaną formę wylepiamy ciastem o grubości około 2 -3 mm (razem z bokami). Ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce, urywając jego kawałki i spłaszczając

Smak mojego domu
Tarta z kalafiorem 130

Prosta tarta z kalafiorem z dodatkiem kurczaka. Dość szybki sposób na wykorzystanie kalafiora zalegającego w koszyku z warzywami :). Proporcje na dużą formę do tarty o średnicy 26cm. 400 gram mąki pszennej 4 jajka 100 gram masła 5 łyżek śmietany 1/2 szklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól(...)Piekarnik rozgrzać do 180C. Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać 1 jajko, 1 żółtko i  2 łyżki śmietany. Całość zarobić na jednolite ciasto. Formę do tarty wyłożyć ciastem równomiernie razem z bokami. Nakłuć widelcem i zapiekać w 180C przez 15 minut. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Mleko, pozostałą śmietanę

Czerwony Gupik
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 195

sumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym(...)się zeszkli. Dolewamy śmietankę i redukujemy na wolnym ogniu, aż masa nieznacznie zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Schłodzonym ciastem wyklejamy tortownicę lub formę do tarty. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą lub ryżem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Dzięki nakłuciu ciasta powstająca para wodna nie będzie powodowała

Jacob Tastes
Tarta z cukinią i peperoncino 115

rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch (Sezze, Priverno) podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. […] Artykuł Tarta z cukinią i peperoncino pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka