tarta - 42848 przepisów (strona:200/2857)

Zielona fasolka szparagowa na parze 165

minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: Masło (ok 30g) Bułka tarta *Osoby nie jedzące glutenu nie powinny polewać fasolki smażoną bułką tartą. Polecamy samo roztopione masło :) Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Umieszczamy w misce parowaru, a ten nastawiamy na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy fasolka jest miękka(...)wyjmujemy, jeśli tak jest. Podajemy z rozpuszczonym masłem albo podsmażaną bułką tarta. Smacznego :) Jak widać najmłodsi również przepadają za fasolką szparagową

Kolizje Smaków
Tarta z brokułami i serem pleśniowym 138

wszystko łyżką, aż składniki się ładnie połączą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę drobno siekamy i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka. Potem ją solimy. Blachę do tarty dokładnie, bardzo dokładnie smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i układamy je na blasze dociskając delikatnie palcami. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie(...)raczej rwaną, bo kruszy się słabo) gorgonzolą i zalewamy zalewą. Doprawiamy po wierzchu pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i gotowe :) Przed krojeniem warto trochę poczekać aż tarta lekko przestygnie. Wtedy ser się stężeje i łatwiej będzie kroić. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Tarta z wężymordem 112

przyniosła pół kilo tego i wymyśliła, że będziemy robić tartę. Właściwie to nie tartę tylko quiche - jeśli mamy się trzymać poprawnej terminologii. Bo quiche tym różni się od tarty, że jest wytrawne z jajeczno-śmietanową polewą. A przepis podpatrzyliśmy na blogu Belgia od kuchni . Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli(...)Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i wkładamy do piekarnika na 30 minut. I powiem wam zupełnie szczerze, że to najlepsza tarta jaką jadłem. Być może nie jestem znawcą tart, nie jadłem ich może nie wiadomo jak wiele, ale ta z pewnością była najlepsza. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Wykwintna tarta jabłkowa 164

budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich Pań samych słodyczy w życiu :)  I zapraszam na kawałeczek tej winnej tarty. Składniki: Tortownica o wym 26 cm Ciasto: 25 dag mąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mielonych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku

Wanilia i Kardamon
Tarta na cieście francuskim, z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami 148

kroimy w malutką kostkę. Na cieście wykładamy w kształcie "wachlarza" mozzarellę oraz wędzonego łososia. W powstałe trójkąty wrzucamy część pomidorów, a całość zasypujemy szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami bazylii. Przyprawiamy tartę z wierzchu solą oraz pieprzem. Jajka wbijamy do miski i mieszamy trzepaczką razem z jogurtem bałkańskim, aż będą jednolite. Gotową masą jajeczną zalewamy tartę, a na wierzch dorzucamy resztę pomidorów(...)liści bazylii. Z wierzchu doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem i szczypiorem. Gotową tartę wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy do pół godziny, aż jajka się zetną

Kuchenna Kontrrewolucya
Kalafior na parze 207

Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy(...)różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni umieścić masło, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić bułkę tartą w takiej ilości, w jakiej masło ja „wchłonie”. Chwilkę podsmażyć

Kolizje Smaków
Tarta z twarogiem, kozim serem i batatmi 247

Tarty uwielbiam. W każdej postaci. Smak tej tarty mogłabym porównać do... pierogów ruskich :) Lekko kwaśna, sycąca a smak twarogu przełamuje jedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis  dokładnie(...)parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy w plastry. Masę twarogową mieszamy z masą jajeczną. Wylewamy na upieczony spód tarty, następnie układamy plastry batata i sera koziego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłą podajemy z dodatkiem natki

Mango Papaja
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 256

Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni(...)wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem. Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty.  Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony ser (ja tym razem użyłam ricotty). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut, aż masa

wyzwania kuchenne
Tarta z łososiem,szpinakiem i kozim serem 114

Ostatnio tarty podbiły moje serce,więc na blogu pojawi się więcej wariacji dotyczących tych zaskakująco prostych wypieków. Tym razem padło na tartę ze szpinakiem, łososiem i kozim serem. Przyjechał do mnie kolega (wielbiciel koziego sera i łososia, więc nie mogło być inaczej. Natomiast szpinak przemyciłam dla zdrowia i smaku) Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli(...)przyprawa ognista Kamis Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec

Wielki apetyt
Tarta z batatami 125

Sposób przygotowania: Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Bataty(...)opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem. Z wierzchu posypujemy tartym serem i kawałkami gorgonzoli. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie ścięty tarta jest gotowa. Podajemy z gałązką tymianku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta ziemniaczana na kruchym spodzie 105

Uwielbiam ziemniaki i tarty, więc pomyślałam sobie: Czemu by nie zrobić tarty na kruchym cieście z ziemniaczanym nadzieniem? Stało się zrobiłam, zasmakowała mi i to bardzo, więc na blogu znalazł się przepis. Polecam na obiad, na kolację i do zabrania w plener. Tarta jest pyszna i banalna w wykonaniu a moje dzieci stwierdziły

Wielki apetyt
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 186

śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno. Pomysł na tę tartę(...)połączenie inspiracji przepisów Listki z bloga WhitePlate (botwinka)  i Doroty z MojeWypieki (ciasto na tartę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta razowa z winogronami 147

Tarta to najszybsze ciasto świata przynajmniej(...)mnie. Wystarczy wylepić blachę ciastem, zrobić jakieś płynne wnętrze, dodać owoce i do pieca, potem już tylko zajadamy i delektujemy się. Jeśli do tego mamy ciasto razowe na spód tarty to już samo zdrowie, polecam i zapraszam do pieczenia. Tarta razowa z winogronami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Crostata (włoska tarta) 164

dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 25  lub 26 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia.  Wyjąć ciasto z lodówki. Z ciasta odkroić mały kawałek - posłuży on potem do zrobienia dekoracyjnych paseczków. Wylepić całą formę ciastem. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Spód do tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki

maniapieczenia
Tarta z kremem budyniowym i owocami 320

pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne(...)szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową

Bullio