tarta - 42848 przepisów (strona:208/2857)

Kulki rybne w zalewie octowej 40

świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Będą idealnym pomysłem na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a nawet na Święta! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulki początkowo są panierowane w bułce tartej, smażone, a następnie marynowane w zalewie octowej. Najlepiej smakują na drugi czy trzeci dzień, kiedy smaki się przegryzą. Przepis na kulki rybne w occie jest bardzo prosty, ich przygotowanie(...)zapraszam na przepis! KULKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ – PRZEPIS Składniki 500 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, morszczuk) 1 jajko 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Zalewa 1 litr wody 125 ml octu 4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 cebule 3 łyżki cukru

Przepiski.pl
Kotlety ruskie 210

składniki: 2 kg ziemniaków 500 g twarogu (tłustego lub półtłustego) 3-4 nieduże cebule (ok. 500 g) 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Na panierkę: bułka tarta, 2-3 jajka Olej do smażenia Kotlety ruskie – wykonanie: Ja lubię robić duże porcje, od razu na zapas. Jemy tyle ile zjemy(...)ziemniaków. Dodajemy również twaróg, jajka, pieprz (ja lubię wyraziste smaki więc dodałem 2 łyżeczki, ale może zacznijcie od jednej i spróbujcie czy Wam pasuje) i 2 łyżki bułki tartej. Znowu przy pomocy tłuczka do ziemniaków łączymy wszystko na jednolitą gładką masę. Przygotowujemy dwa talerze: jeden z rozbełtanymi jajkami, drugi z bułką tartą. I postępujemy jak przy tradycyjnych

Marder&Marder Manufacture
Smoczy de volaille dla leniwych 104

kawa\u0142ki sera \u017c\u00f3\u0142tego\r","50g zimnego mas\u0142a\r","tymianek, bazylia, oregano\r","czosnek granulowany,\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 jajka\r","bu\u0142ka tarta do panierowania\r","olej do sma\u017cenia\r"],"name":"Smoczy de volaille dla leniwych","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Filety z kurczaka przekroi\u0107(...)u017c\u00f3\u0142tego. Zawin\u0105\u0107.\r","Na g\u0142\u0119bokim talerzu rozbe\u0142ta\u0107 jajka. Macza\u0107 w nich zwini\u0119te filety.\r","Opanierowa\u0107 w bu\u0142ce tartej.\r","Sma\u017cy\u0107 na rozgrzanym oleju na patelni ok 10-15 min z dw\u00f3ch stron."],"keywords":"kurczak,mas\u0142o,obiad"} Drukuj Smoczy de volaille dla leniwych Składniki

Bardzo Gruby Smok
Uszka z grzybami leśnymi lub pieczarkami 54

wrzątku 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli Na farsz z grzybów: 150 g suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz Na farsz pieczarkowy: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz Ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować(...)rozdrabniacza. Cebulę obrać i bardzo drobniutko pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula już lekko nabierze kolory dodać rozdrobnione i odcedzone grzyby. Smażyć aż woda odparuje, dodać bułkę tartą, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Farsz ma być zbity i mocno zwarty. Farsz z pieczarek. Cebulę i pieczarki obrać i zetrzeć

Krylowa Kuchnia
Rustykalna krucha tarta z jabłkami i żurawiną 44

Magda Jeśli marzy Wam się szybkie i pyszne ciasto, taka rustykalna tarta będzie idealną propozycją. Jest banalnie prosta w wykonaniu, a będzie tym prostsza gdy do jej zrobienia użyjecie gotowej mieszanki do kruchego od Polskich Młynów. Do tego jesienno-zimowe owoce – jabłka, oczywiście z cynamonem oraz świeże żurawiny, już lekko w świątecznym klimacie. Bezbłędny przepis – musicie wypróbować(...)Składniki (na 1 dużą tarte): mieszanka do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-mieszanka-do-wypieku-ciasta-kruchego-10558622490 100g zimnego masła 1 duże jajko 6 dużych jabłek 1/2 szklanki surowej żurawiny 3 łyżki białego cukru płaska łyżeczka cynamonu czubata łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki brązowego cukru

Smaczna Strona
Bułeczki pizzowe 150

drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 cebula 150-200 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 100-150 g szynki 2-3 łyżki tartej mozzarelli 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego mielona słodka papryka oregano tarty parmezan jajko lub masło do posmarowania bułek Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy(...)smażymy dalej. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Szynkę kroimy w kostkę. W misce łączymy przestudzone pieczarki z papryką i cebulą, szynkę oraz tartą mozzarellę, mieszamy. Koncentrat pomidorowy łączymy z niewielką ilością zimnej wody. Dodajemy oregano. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, na lekko podsypanym mąką blacie, na prostokąt. Na połowie ciasta, w równych odstępach

Smaki Na Talerzu
Szybkie przekąski na sylwestra – 18 przepisów 92

ciepło, którą możesz przygotować spokojnie przed sylwestrem, a tuż przed podaniem odgrzać ją w piekarniku. Lista składników: 250 g sera mozzarella w kawałku 3 jajka 200 g bułki tartej 200 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Pokrój ser we w miarę równe słupki. Każdy słupek obtocz w mące, a następnie zamocz w roztrzepanym(...)jajku doprawionym solą i pieprzem i obtocz w bułce tartej.  Każdy kawałek panieruj dwukrotnie, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął na patelnię. Tak przygotowane paluszki serowe usmaż na głębokim oleju. Smaż do uzyskania złotego koloru panierki. Nadziewane pieczarki Warzywne przekąski na sylwestra na ciepło to propozycja, która ucieszy z pewnością spore grono osób. Nadziewane pieczarki to danie tylko

Rozdomowiona
Muszle makaronowe z sosem bolońskim 41

pszennej 500 ml 500 ciepłego mleka 1/2 łyżeczki 1/2 gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki 1/3 pieprzu sól* POZOSTAŁE SKŁADNIKI około 200 g około 200 dużych muszli makaronowych 50 g 50 tartego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SOS BOLOŃSKI Na odrobinie oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, rozdrobnij i usmaż do całkowitego ścięcia. Dodaj pomidory(...)nieco twarde i zmiękły podczas pieczenia w piekarniku. Połowę sosu beszamelowego przelej do formy żaroodpornej. Poukładaj ugotowane muszle, każdą nadziej sosem bolońskim. Na wierzch wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp tartym żółtym serem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: *Jeśli przygotowujesz obiad dla maluszka poniżej 3 roku życia, najlepiej pomiń sól. Instagram @proste.pesto Obserwuj @proste.pesto

ProstePesto.pl
Mini kotleciki drobiowo-szpinakowe. 48

jako imprezowa przekąska.  Z podanych składników zrobiłam 20 kotlecików. Składniki: 400 g. piersi z kurczaka 200 g. świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżki masła Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć szpinak. Smażyć, aż zwiędnie i odparuje.  Następnie zostawić(...)wystudzenia.  Kiedy wystygnie pokroić go bardzo drobno.  Mięso zmielić, przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojony szpinak, jajko,  bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.  Wszystko wymieszać łyżką, a następnie przez kilka minut wyrobić dłonią.  Przygotować miseczkę z wodą. Moczyć dłonie i formować z mięsa małe kulki.  Dzięki

Agusiowe smakołyki
Tarta z jabłkiem, malinami i migdałową pierzynką 66

Uwielbiam tartę z jabłkami i dodatkiem migdałów. Tym razem dodałam do niej zapewne ostatnie świeże maliny w tym sezonie. Deser jest przepyszny! A jeśli macie ochotę zobaczyć, jak powstał krok po kroku, to zajrzyjcie na mój instagramowy profil :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru szczypta soli żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego dodatkowo(...)palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy żółtko i jogurt, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 20% i 80%). Większym kawałkiem ciasta wykładamy formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuwamy widelcem i schładzamy je w lodówce minimum 30 minut. Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i wycinamy ozdobne ciasteczka np. listki. Na spód tarty

Mienta blog
Śląski obiad 42

które wywarły wielki wpływ na kulturę, jak i kuchnię Śląska. Na zakończenie, by nie przynudzać, zapraszam na Śląski obiad, nie do końca śląski. Składniki Kotlet Kotlet schabowy Jajko Bułka tarta Mąka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Masło Kluski Ziemniaki Jajko Sól do smaku Mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków plus w razie potrzeby Kapusta(...)młotka, tego co się używa w kuchni, rozbij dość mocno. Po drugie podziel mąkę, jako i bułkę na trzy miseczki. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Po trzecie mięso w pierwszej kolejności obsyp mąka, później jajkiem, na koniec bułką tartą. Na koniec połóż oczywiście ostrożnie na rozgrzany olej i obsmaż z każdej strony na złoto

RafalCook
Tarta ze śliwkami i kruszonką + film 42

Tarta ze śliwkami i kruszonką czyli najprostsze na świecie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy idealne dla wielbicieli śliwek, to wyśmienita propozycja na jesienny podwieczorek. Świetnie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami, jest banalnie prosta w przygotowaniu i z pewnością zauroczy nie jedno podniebiebnie.     składniki na formę do tarty(...)mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i tworzymy okrąg odrobinę większy od średnicy blachy po czym przekładamy do formy na tartę posmarowanej tłuszczem i delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta odcinamy, ewentualnie dolepiamy powstałe ubytki w formie, resztkami ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu

Smakowite Dania
Prosta, krucha tarta ze śliwkami 37

ogrodowymi, własnoręcznie zrywanymi śliwkami.  Były słodkie, soczyste, robaczki tak w co czwartej. Dziś propozycja błyskawiczna - pyszny podkład pod soczyste owoce. Składniki: Proporcje na prostokątną formę do tarty o wymiarach  11 cm / 32 cm lub okrągłą, o zbliżonej powierzchni 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła 1 jajko rozmiar(...)być plastyczne, troszkę lepiące,   ale bezproblemowe do wylepiania formy - nie powinno się kruszyć. Dozujcie zatem stopniowo dolewane mleko, by trafić w "punkt". Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty  warstwą wysoką na około 1-1,5 cm. Formę wysmarowałam masłem, by podkreślić maślany posmak i aromat. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, ćwiartki,  po czym rządkami

Kronika Piekarnika
Knedle ze śliwkami 250

łyżeczki miodu do każdej śliwki umieszczonej wewnątrz knedla Dodatkowo do gotowania knedli: 3 litry wody, łyżeczka soli i 3 łyżki oleju. Dodatkowo do polania np: 5 łyżek bułki tartej podsmażonej na 5 łyżkach masła na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek cukru 200 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (wymieszane z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1 łyżeczką cukru waniliowego(...)talerzach. Poniżej podaję przykładowe dodatki do knedli ze śliwkami. Krok 4. Dodatki do polania Knedle ze śliwką są najsmaczniejsze na gorąco zaraz po zrobieniu. Możesz polać je bułką tartą z masłem lub kleksem śmietany. Metoda 1 – bułka tarta z masłem. Na patelni rozgrzej 5 łyżek masła i wsyp 5 łyżek bułki tartej oraz

Ania gotuje