Kruche ciasto maślane ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi jagodami leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem
Kuchnia MagdaLenyciągnącą się mozzarellą oraz podsmażonymi plasterkami pieczarek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bułki paryskie lub pszenne bagietki 50 g miękkiego masła 12 plastrów salami z otoczką pieprzu 150 g tartej mozzarelli 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia sól i zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Bułki paryskie przekrój na 2 części (górną i dolną(...)Każdą połówkę bagietki posmaruj cienką warstwą masła, na wierzch wyłóż plasterki salami z pieprzem i posyp dużą ilością tartej żółtej mozzarelli – takiej jak na włoską pizzę. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój w talarki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowy, posól i popieprz, po czym podsmaż mniej więcej 10 minut do miękkości i zarumienienia pieczarek. Smażoną
ProstePesto.plu015bne wedle uznania,\r","starty ser \u017c\u00f3\u0142ty wedle uznania,\r","odrobina mas\u0142a,\r","natka pietruszki,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","2 jajka,\r","bu\u0142ka tarta,\r","olej.\r"],"name":"Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem","recipeCategory":"Uncategorized","cookTime":"PT0H50M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["Ziemniaki ugotowa\u0107 w posolonej wodzie (\u017ceby zrobi\u0142y si\u0119 bardzo(...)u0142aszczy\u0107 je i nak\u0142ada\u0107 farsz grzybowo-serowy. Zlepi\u0107 boki szczelnie. Lekko rozp\u0142aszczy\u0107.\r","Zlepione kluski obtacza\u0107 w jajku i bu\u0142ce tartej.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju po 5 minut z ka\u017cdej strony."],"recipeYield":"10 sztuk","keywords":"grzyby,kluski,pietruszka,podgrzybki,ser \u017c\u00f3\u0142ty,ziemniaki","totalTime":"PT1H20M"} Drukuj Ziemniaczane
Bardzo Gruby Smokbryndzy 600 g bobu 200 g bryndzy 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżeczki soku z cytryny bułka tarta do obtoczenia kotletów sól i świeżo mielony pieprz olej do smażenia Jak zrobić kotlety z bobu i bryndzy? Przygotowanie kotletów zacznij od ugotowania bobu przez około 8-10 minut(...)bardzo drobno. Zmiksowany bób z cebulką przełóż do dużej miski. Dodaj do niego drobno natkę i czosnek, bryndzę, sok z cytryny, sól i pieprz, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej oraz mąkę. Następnie wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki na około 20 minut
okolicepalnika.plwindow,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 kg ugotowanych sypkich ziemniaków -150 g mąki pszennej -50 g bułki tartej -2 jajka -1 duża cebula (ok. 120 g ) -2 ząbki czosnku -1/3 papryki czerwonej surowej -1 łyżeczka masła -olej rzepakowy -sól, pieprz -bułka tarta do obtoczenia kotletów(...)masło, szczyptę soli i pod przykryciem dusić ok. 5 minut. Warzywa wraz z tłuszczem dodać do ziemniaczanej, zimnej masy, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto na pulchną masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować małe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć
Kulinarne przemysleniacałe jajko · 1 łyżka przyprawy gyros · Sól · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany · Bułka tarta do panierki · Olej(...)sosu słodko kwaśnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panieruje w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przekładamy
Kulinarna Chwilaświeżej bazylii 1 mały ząbek czosnku cukier, sól i mielony pieprz DODATKI 1 niewielki filet z piersi kurczaka suszone zioła, sól, mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 150 g tartej żółtej mozzarelli 1/2 puszki słodkiej kukurydzy (najlepiej Bonduelle) 1/2 zielonej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZĘ Świeże drożdże wkrusz do kubka. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej(...)dłońmi spód pizzy, powinien być cienki ale bez prześwitów. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed samym zamiarem włożenia pizzy do piekarnika, spód posmaruj sosem pomidorowym, posyp równomiernie tartym serem mozzarella. Na wierzch ułóż ziarna kukurydzy, paprykę i kawałki ziołowego kurczaka. Piecz przez 10 – 12 minut, podczas pieczenia obserwuj czy nie rumieni się za bardzo. Po upieczeniu
ProstePesto.plTarta budyniowa z ciemnymi owocami to propozycja idealna na lato, kiedy na każdym rogu czekają na nas świeże owoce. Moja wersja jest z borówkami i jeżynami, ale możecie użyć owoców, na które akurat macie ochotę. Tartę wykonałam w wersji „rustykalnej”, ponieważ nie miałam akurat dostępu do blaszki Użyłam ksylitolu , żeby było trochę zdrowiej Składniki: 2,5 szklanki mąki(...)mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min., aż zrobi się ciemnozłote. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną lub lodami. Tarta budyniowa z ciemnymi owocami gotowa. Smacznego Artykuł Tarta budyniowa z ciemnymi owocami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentskładniki na 8-10 sztuk 500 g filetów rybnych ( rozmrożonych ) 2 średnie cebule 1 jajko ( surowe ) 3 jajka ugotowane na twardo pęczek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Rozmrożone i odsączone z wody ryby kroimy na mniejsze kawałki a następnie dość drobno siekamy. Obraną cebulę(...)skorupek jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przekładamy posiekaną rybę, dodajemy pokrojoną cebulę, starte na tarce jajka, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy
Smakowite DaniaKalorie 260 kcal Słynne francuskie pieczone tosty z beszamelem i jajkiem sadzonym. Śniadaniowe chrupiące grzanki skąpane w beszamelu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 łyżki tartego sera cheddar gruyere 4 plastry szynki dobrej jakości 1 łyżeczka miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy dijon 2 jajka ściółkowe 1 łyżka oleju rzepakowego BESZAMEL 2 łyżki masła 2 łyżki(...)dijon, następnie ułóż po 2 plasterki szynki. Wylej połowę sosu beszamelowego i od góry przykryj 2 grzanką tworząc coś w rodzaju tosta. Na wierzch wylej resztę beszamelu i posyp tartym cheddarem. Podwójne grzanki ponownie wstaw do wciąż grzejącego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego i usmaż 2 jaja sadzone. Postaraj się
ProstePesto.plKrólisia ( doświadczalnego ) bo bez mięsa. Szybkie w przygotowaniu, nie narobicie się specjalnie, bo kluchy zagniatacie minut pieć i kolejne minut pięć robicie szparagi z bułka tarta. W pół godziny macie Królisia zgłowy, bo dziad zażera sie kluchami. Smak podkręcony, dzieki uzyciu koziego sera. Króliś nażarty a co za tym idzie śpiący, więc wygrywacie podwójnie. Mało stania przy garach(...)sera 3/4 szkl mąki pszennej 1 jajko Na szparagi 1 pęczek szparagów 1/2 łyżeczki soli i cukru 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania / Instructions: Na kluski leniwe Wszystkie składniki zagnieść i uformowac w kulę. Podzielić na części. Z każdej cześci uformować na stolnicy wałek. Spłaszczyć go i kroić nożem
Spice things upMazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka(...)zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 23-24cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 2-3 łyżki sosu sojowego 100 g płatków owsianych 50 g bułki tartej 1 duże jajko garść natki pietruszki Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia olej roślinny lub masło klarowane do smażenia Kroki Przełóż ciecierzycę na sitko, odcedź(...)blendera wsyp płatki owsiane. Zmiksuj je, aż osiągną drobną konsystencję (kilka naciśnięć pulsacyjnego miksowania wystarczy). Do płatków dodaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, paprykę wędzoną, paprykę słodką, sos sojowy i natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko na jednolitą konsystencję. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem i ponownie zmiksuj. Z otrzymanej masy formuj niewielkie, spłaszczone kotleciki. Obtocz
Na-talerzu.plpolecam szarlotkę na kruchym cieście. Składniki: 2kg jabłek 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g masła 3 żółtka ½ szklanki cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki cukru cukier puder do posypania 1 łyżka masła Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu i ½ szklaną cukru. Z chłodnego masła(...)formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód ciasta, posypujemy bułkę tartą, na które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku
Pomysłowa kuchnia