wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel na 2 części, pierwszą część przeznacz na spód tarty - spód ciasta nakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut - jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części(...)można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i nakłuj widelcem - całą tartę piecz w piekarniku ok. 45 minut w 160 stopniach - po upieczeniu posyp cukrem pudrem Dlaczego warto przygotować czasem coś słodkiego? Dla tych co dbają o swoją dietę, przede wszystkim dlatego
MintTasteciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego. Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula 1 cukinia 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką(...)tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajko, bułkę tartą, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Z gotowej masy uformować rękoma kotleciki, panierować w mące
Szalona Kuchnia Ewelinypoezja. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 świeże jajko bułka tarta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki masła ghee bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, obrałem je, rozgniotłem w misce widelcem. Dodałem surowe jajko, doprawiłem solą, pieprzem. Dodałem łyżkę tartej bułki, natkę, szczypiorek. Dokładnie wymieszałem(...)uformowałem kotleciki, mocno dociskając masę. Kotleciki obtoczyłem w bułce tartej, ułożyłem na talerzu i włożyłem do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzałem masło klarowane. Usmażyłem na nim kotleciki zmniejszając ogień. Smażyłem na rumiano po 3 minuty z każdej strony, powtórzyłem smażenie
R'n'G KitchenJarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim domu, która pojawia się na każdych świętach i uroczystościach. Tylko 4 główne składniki + sos! Szybka i prosta w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie, choć trzeba mieć na uwadze, że nie należy ona do dietetycznych(...)drobno siekamy. Sos: W kubku mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę, odrobinę soku z cytryny i przyprawy - sól oraz pieprz. Mieszamy. W misce mieszamy pokrojone pieczarki z jajkami, tartym serem żółtym i szczypiorkiem. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki przejdą swoim smakiem
Kuchnia MagdaLenywitamin Co potrzeba na klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 2 duże cebule, 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 jajko, ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia klopsików, olej do smażenia Co potrzeba na potrawkę: 100 g świeżego jarmużu, 1 esencja Knorr do duszonych warzyw, 2 pomidory, 1 duża, mięsista, czerwona papryka, 4 duże(...)oleju do smażenia, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki cukru Wykonanie klopsików: Cebulę kroimy drobno, dusimy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, studzimy. Do miski dajemy mięso, jajko, bułkę tartą i wystudzoną cebulę, dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą do obtaczania klopsików. Bierzemy w rękę porcję mięsa (lepi się do rąk) nieco mniejszą niż piłeczka
Bułka z ChlebemŚwietny sposób na przyrządzenie kalafiora. Do tej pory najchętniej jadłam go z bułką tartą, czasami pieczonego. Kalafior panierowany w jajku i bułce tartej pierwszy raz jadłam parę lat temu u teściowej. I w sumie nie wiem, dlaczego przepis pojawia się dopiero teraz. Jest to mój ulubiony patent na to warzywo i gorąco go polecam każdemu, kto jeszcze(...)podaję dokładnej ilości składników - wszystko zależy od tego, jaką ilość chcecie przygotować. W skrócie można rzec, że jest to kalafior przyrządzony jak schabowy;) Składniki: kalafior jajka mąka bułka tarta sól olej do smażenia Kalafior dzielimy na większe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Należy jednak uważać, żeby go nie rozgotować - ma zachować swój kształt. Kalafior
My simple kitchenłyżki bułki tartej · Majeranek · Papryka ostra · Papryka czerwona Dodatkowo: · Pieczarki duże · 2 jajka · Bułka tarta do panierki(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, wsypujemy bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą. 2. Z papryki usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy, dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. 3. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki i nadziewamy masą mięsną. 4. Panierujemy najpierw w roztrzepanym widelcem jajku, następnie
Kulinarna Chwilabył nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również nie potrzeba do niej zbyt wielu składników. Polecam w sezonie grzybowym :) Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g grzybów leśnych(...)wbić jajko, wlać śmietanę i dodać ser. Całość wymieszać ze sobą i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki i je rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem. Na cieście rozłożyć równomiernie farsz a na wierzchu rozłożyć gałązkę rozmarynu porwaną na mniejsze części. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
My simple kitchensię rozpuści i zrobi bursztynowego koloru (nie mieszaj w trakcie rozpuszczania!). Następnie do karmelu wsyp orzechy, wlej śmietankę, dodaj masło i sól. Wymieszaj ostrożnie. Rozsmaruj orzechowy karmel na spodzie tarty. Odstaw do wystudzenia. Schłodzoną czekoladową śmietankę i ubij mikserem na gładki i sztywny krem (nie ubijaj zbyt długo aby się nie zwarzył!). Krem rozłóż na wystudzonym karmelu(...)kremie rozsyp orzechową kruszonkę. 30 g. czekolady rozpuść nad parą wodną, wymieszaj z mlekiem. Zrób czekoladowe zygzaki na kruszonce. Ingredients: (Tart form 28 cm in diameter) Chocolate Bottom: 45 g. Classic bitter chocolate Goplana 250 g. Wheat flour 150 g of krupczatka flour 1/2 teaspoon baking powder 1 tablespoon of cocoa 80 g. Powdered sugar 100 g. Hard coconut
Delicious Placeprzykład: zamiast rukoli możecie użyć dowolnej sałaty, jaką akurat macie w kuchni albo po prostu dać gotowy mix salat. Zamiast płatków kukurydzianych do panierowania kurczaka możecie użyć zwykłej bułki tartej lub mąki, zaś słonecznik zastąpić jakimikolwiek innymi ziarnami. Nie rezygnujcie tylko z pysznego sosu - to mój popisowy sos, który dodaję do większości sałatek, jest przepyszny i idealnie komponuje się(...)duża cebula 6 łyżek słonecznika + 1 łyżeczka oleju 1 duża pierś z kurczaka albo 2 małe 1 jajko + 2 łyżki wody lub mleka płatki kukurydziane (opcjonalnie bułka tarta) 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu lub innego ulubionego sera do posypania SKŁADNIKI NA SOS: 3 łyżki oleju
Słodko-Słony Świat Ilonygramów mięsa mielonego dowolnego tutaj z łopatki wieprzowej sól pieprz majeranek 1 średni ząbek czosnku ok.150 ml wody lub bulionu 3 jajka M 2 łyżki bułki tartej Do panierowania bułka tarta mąką pszenna jajko oraz olej do smażenia Jajka wkładamy na wrzątek i gotujemy 5 minut następnie szybko przekładamy do bardzo zimnej wody najlepiej z dodatkiem lodu(...)Dobrze wystudzone obieramy. Mięso mielone przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion, bułkę tartą i dokładnie wrabiamy aby składniki się dokładnie połączyły.Następnie masę mięsną dzielimy na trzy równe części. Formujemy kulę i rozpłaszczamy na okrąg gruby ok 1 cm, na środku układamy jajko, za pomocą noża boki zawijamy do środka i zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki. Tak przygotowane jajka
Andzia Pichcijuż mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków Mały kubek śmietanki(...)stopni z funkcją “grill od góry”. Na cieście układamy ugrillowanego bakłażana, grzyby w sosie i całość posypujemy dodatkową porcją sera. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut. Gotową tartę można posypać dodatkowo drobno posiekaną natką pietruszki. Bon Appetit
Kate's Kitchenjuż mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków Mały kubek śmietanki(...)stopni z funkcją “grill od góry”. Na cieście układamy ugrillowanego bakłażana, grzyby w sosie i całość posypujemy dodatkową porcją sera. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut. Gotową tartę można posypać dodatkowo drobno posiekaną natką pietruszki. Bon Appetit
Kate's Kitchentarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę dodatkowo: jeżyny 2 galaretki w różnych kolorach Jak zrobić tartę z galaretkami: Mąkę(...)wykładamy nim formę na tartę, nakłuwam spód widelcem. Pieczemy ok 20 min w 200st. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, truskawkowy proszek, ekstrakt waniliowy oraz partiami serek mascarpone i mieszamy delikatnie. Krem wykładamy na ostudzone ciasto, na wierzchu układamy jeżyny i kawałki galaretek. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Artykuł Tarta z galaretkami pochodzi
Dorota Smakujeokoło 100g) 1 i 1/4 szklanki bulionu/lekko osolonej wody 1 jajko 1 łyżka kaszy manny /bułki tartej (płaska) 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka sól ziołowa , pieprz Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Ponadto: olej do smażenia Kaszę kuskus należy zalać gorącym bulionem lub osoloną wodą(...)odstawić do napęcznienia. Następnie dodać jajko, kaszę manną bądź bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia się. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. W przepisie użyłam ekologicznej
Di gotuje