tarta - 42848 przepisów (strona:223/2857)

Kotleciki z pieczarkami 143

pieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia   *** Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni. Mięso(...)mielone mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą, wodą (woda sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche) i przyprawami na jednolitą masę*** *** Farsz dzielimy na 5 części. Każdą porcje spłaszczamy na cienki placek i nakładamy na nią łyżkę farszu z pieczarek *** *** Kotleciki zaklejamy, tak aby farsz był w środku, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy

Blog z Apetytem
Brukselka zapiekana pod kruszonką 121

Pamiętam jak w dzieciństwie mama powtarzała, aby jeść brukselkę bo jest zdrowa! Ładnie rosną po niej włosy. Zazwyczaj przygotowywała zupę lub gotowaną podawała ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Uwielbiam brukselkę, małe, zielone kapustki już ugotowane bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie. Tym razem postanowiłam dodać jeszcze więcej smaku i przygotowałam zapiekaną z kruszonką. Prosta kruszonka z bułki(...)brukselki 1 ząbek czosnku 1/5 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku sok z cytryny do skropienia Przygotowanie: Brukselki myjemy. Osuszamy. Przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy kruszonką. Mieszamy bułkę tartą z oliwą z oliwek, parmezanem i doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy #18 180

bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-) * * *  Składniki (proporcje na 14 kotlecików): 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek orkiszowej kaszy manny bułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów) garść słonecznika sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych(...)odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże się zbyt luźne, warto dosypać bułki tartej.  5. Kotleciki udaje się z łatwością formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor i podajemy tak jak lubimy najbardziej

Kawa z mlekiem
Zdrowa przekąska. Jesienne kulki dyniowe w trzech smakach 163

drugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko zagnieść by czekolada nie zastygła za szybko. Formować małe kulki ok 10 gramowe SMAK 1 : Do trzeciej części dodać sparzony tarty imbir i sparzoną tartą skórkę pomarańczową i mąkę kokosową. Zagnieść. Formować małe kulki ok 10 gramowe Kulki odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem można podsypać lekko

coolinarny
Domowy pasztet 135

jajka 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy sól, pieprz, słodka papryka zioła prowansalskie Wykonanie: Wątróbkę sparzamy wrzątkiem. Mięso razem z warzywami (marchewka i pietruszką) dotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa: mięso, wątróbkę, marchewkę i pietruszkę, cebulę, boczek i paprykę. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką(...)ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy. Można podlać odrobiną wywaru, którą mamy z gotowania mięsa, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny. Formę do pieczenia posypujemy bułką tartą i przekładamy pasztet do formy. Na wierzch posypać odrobiną bułki tartej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok 1 godzinę

Olga Piecze i Gotuje
FIT przekąska. Jesienne kulki dyniowe w trzech smakach 218

drugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko zagnieść by czekolada nie zastygła za szybko. Formować małe kulki ok 10 gramowe SMAK 1 : Do trzeciej części dodać sparzony tarty imbir i sparzoną tartą skórkę pomarańczową i mąkę kokosową. Zagnieść. Formować małe kulki ok 10 gramowe Kulki odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem

coolinarny
FIT przekąska. Jesienne kulki dyniowe w trzech smakach 133

drugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko zagnieść by czekolada nie zastygła za szybko. Formować małe kulki ok 10 gramowe SMAK 1 : Do trzeciej części dodać sparzony tarty imbir i sparzoną tartą skórkę pomarańczową i mąkę kokosową. Zagnieść. Formować małe kulki ok 10 gramowe Kulki odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem

Mój pomysł na
Pumpkin pie i co mają do tego Indianie 157

. 4. Ponakłówaj obficie widelcem i podpiecz przez 15min. w 180*C. Nadzienie: 1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia na gładką masę. 2. Masę wylej na podpieczony spód tarty i piecz przez 40min. w 180*C. 3. Podawaj z kleksem jogurtu/kwaśnej śmietany, posypanymi pestkami dyni i dodatkowym cynamonem. Smacznego! Pumpkin pie Ingredients: Crust: 140g flour(...)into ball, wrap in a food foil and place in the fridge for 30 minutes. 3. Roll out cool dough thinly (2-3mm) and place it into a tart form. 4. Make plenty of holes with a fork and bake for 15 minutes. in 180C. Filling: 1. Mix all the ingredients  until smooth. 2. Pour the mixture over

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klopsy z kalafiora 145

, jogurt. Zmiksować tak żeby mas miała delikatne grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekane zioła. Formować płaskie klopsy i delikatnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Ja przysmażyłam je trochę mocniej, ponieważ tak wolę. Po usmażeniu położyć klopsy na papierowym ręczniczku(...)obroty 2 wyjąć koszyk z kalafiorem, odcedzić wodę zlać do naczynia miksującego dodać kalafiora, pomidora przekrojonego na cztery części, jajka, jogurt, marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, kaszę manną, bułkę tartą, pokrojonego w mniejsze kawałki sera, zmiksować 6 sekund, obroty 5 z użyciem kopystki dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać za pomocą kopystki formować

Kuchnia Pokoleń
MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI 114

papryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 3 ugotowane marchewki mała cebula 4 ogórki kiszone wywar do gotowania: 2 litry bulionu warzywnego ziele ang 3 szt liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej(...)smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 169

mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku i lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku lub wodzie(...)Odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe podłużne klopsiki. Obtaczamy w mącę lub bułce tartej. Do płaskiego naczynia wlewamy olej (do połowy objętości)  i dobrze

Pani na deser
Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY 153

też robiąc schabowe z seitana, okary, ciecierzycy lub soczewicy. Ogromna zaletą robienia takich kotletów jest możliwość kontrolowania zarówno smaku jak i konsystencji (dodanie odpowiedniej ilości mąki lub np. bułki tartej) w samej bazie. Kolejnymi opcjami są tofu i seler. W tym przypadku konsystencja nie do końca przypomina schabowego, ale są to ciekawe alternatywy. Na koniec zostawiłam boczniaki i pieczarki(...)wegańskich kotletach schabowych bardzo dobrze sprawdza się papryka, gorczyca czy płatki drożdżowe.  "Jajko" W klasycznej wersji kotleta schabowego do opanierowania używa się mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się pytanie czym je zastąpić. Najprostszą opcją jest użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej

wegujemy
Kotlety mielone z wątróbką drobiową 106

smażymy, dodajemy żółtka, dokładnie łączymy, doprawiamy solą. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), dodajemy do farszu z 2 łyżkami bułki tartej. Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną (pozostałą) cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku). Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy. Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym(...)plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination

R'n'G Kitchen
Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą. 223

łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku  pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek(...)dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy. 2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć

Izabelawkuchni