tarta - 42848 przepisów (strona:223/2857)

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 173

mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku i lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku lub wodzie(...)Odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe podłużne klopsiki. Obtaczamy w mącę lub bułce tartej. Do płaskiego naczynia wlewamy olej (do połowy objętości)  i dobrze

Pani na deser
Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY 155

też robiąc schabowe z seitana, okary, ciecierzycy lub soczewicy. Ogromna zaletą robienia takich kotletów jest możliwość kontrolowania zarówno smaku jak i konsystencji (dodanie odpowiedniej ilości mąki lub np. bułki tartej) w samej bazie. Kolejnymi opcjami są tofu i seler. W tym przypadku konsystencja nie do końca przypomina schabowego, ale są to ciekawe alternatywy. Na koniec zostawiłam boczniaki i pieczarki(...)wegańskich kotletach schabowych bardzo dobrze sprawdza się papryka, gorczyca czy płatki drożdżowe.  "Jajko" W klasycznej wersji kotleta schabowego do opanierowania używa się mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się pytanie czym je zastąpić. Najprostszą opcją jest użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej

wegujemy
Kotlety mielone z wątróbką drobiową 109

smażymy, dodajemy żółtka, dokładnie łączymy, doprawiamy solą. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), dodajemy do farszu z 2 łyżkami bułki tartej. Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną (pozostałą) cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku). Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy. Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym(...)plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination

R'n'G Kitchen
Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą. 227

łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku  pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek(...)dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy. 2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć

Izabelawkuchni
Bezglutenowa tarta z grzybami leśnymi 108

soli, jajko i masło i wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy nim formę do tarty.  Grzyby kroimy w plastry i podsmażamy na klarowanym maśle, lekko solimy. Ser ścieramy na tarce, na małych, lub średnich oczkach i mieszamy z rozbełtanymi 4 jajkami z dodatkiem(...)lekko wmieszać w masę jajeczno-serową, na tym układamy grzyby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, przykrywamy wierzch tarty folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekł. Po tym czasie tarta powinna być gotowa, możemy ja jeść na ciepło, lub na zimno. Smacznego

Quinoa Raz!
Kotlety mielone z grzybów 101

bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki 2 jajka 2 male cebule 2 czubate łyżki tartej bułki natka pietruszki 1 ząbek czosnku-można pominąć sól i pieprz tarta bułka do obtaczania kotletów olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie Grzyby czyścimy i myjemy. Przekładamy do garnka z wodą, dodajemy łyżkę soli(...)maszynce do mięsa. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Do zmielonej masy dodajemy podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku . Wbijamy dwa jajka, dosypujemy tartą bułkę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu masy formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanej oliwie ok 3-4 minuty z każdej

Kasia i jej kobiecy świat
Wegańskie kotleciki rybne 143

puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę(...)blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym

Lamarida.pl
Tarta rustykalna z jabłkami 153

Była tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami. Składniki: 300 g mąki razowej

Życie zaczyna się w kuchni
Pumpkin pie czyli tarta dyniowa 143

Dodać do niego cukier, olej i sól. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać mąkę i wymieszać z resztą składników, aż powstanie zwarta, jednolita masa. Masą wylepić małą foremkę do tarty (ok. 22cm średnicy) i włożyć ją do lodówki do wychłodzenia. Wykonanie masy dyniowej: Puree dyniowe zmiksować z resztą składników (poza śmietaną), aż będzie gładkie. Nałożyć(...)schłodzoną tartę. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175 stopni na dolnej półce piekarnika. Po upieczeniu wyciągnąć na kratkę do wystudzenia. Podawać saute lub z bitą śmietaną.  Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło i wlać go do naczynia miksującego. Dodać resztę składników i zmiksować 30s. obr. 5. Gotowym ciastem wylepić foremkę do tarty o średnicy

Mania Wypiekania
Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią 196

zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty. Składniki: 1 młoda(...)szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół sól, cukier i pieprz do smaku oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę

Czerwień i błękit
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 315

wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu(...)mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy

Słodka Strona
Quiche z mięsem mielonym 153

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym(...)francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche serwujemy na ciepło lub zimno. 600 g ciasta francuskiego

Krokusowy Dom
Ciasto orzechowo - jabłkowe 1325

cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy : x 2  Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy(...)Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa

Różne smaki w kuchni
Genialna krucha tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 179

się Wam dostać już owoców (choć lokalny ryneczek w moich rejonach wciąż je oferuje) polecam Wam wrócić do tego przepisu w przyszłym roku, nie zawiedziecie się :) Składniki (1 duża tarta) Ciasto 250 g mąki  125 g zimnego masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody Usypać(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić, tak aby była chłodna, ale wciąż płynna. Serek ubić krótko mikserem, wlewać stopniowo czekoladę, cały czas miksując. Truskawki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Tartę wypełnić kremem i udekorować truskawkami. Schłodzić przed podaniem przez 3 godziny w lodówce. źródło: ciasto M. Roux

Słodkie inspiracje
KROKIETY Z JAJKIEM 243

stron do rumiany kolor. Składniki na farsz jajeczny: * 15 jajek * garść posiekanego szczypiorku * sól i pieprz do smaku * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * jajka i bułka tarta do panierki Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku(...)Wszystko wymieszać. Naleśnika do połowy wysmarować farszem z jajek. Zwinąć w rulonik. Odciąć lekko brzegi. Zawiniętego naleśnika przeciąć na pół. Każdego krokieta obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Zrób to smacznie