tarta - 42848 przepisów (strona:219/2857)

Klopsy jajeczne z ryżem 224

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 100 g ryżu basmati biały ale-raj 1 pęczek zielonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej kokosowy nierafinowany do smażenia Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą i ostudzić(...)Jajka pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać jajka z ryżem,bułką tartą i surowym jajkiem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę i doprawić do smaku. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto

Ala piecze i gotuje
Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro) 108

typu tagliatelle Pulpeciki 1 kg brokułów 200 g ziemniaków 80 g parmezanu lub innego sera 1-2 łyżki bu ł ki tartej 1 ząbek czosnku s ó l, pieprz bu ł ka tarta do obtoczenia pulpecików Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka  cukru(...)odstawiamy do wystygnięcia. Blendujemy brokuły i ziemniaki na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy parmezan, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy

La grande e la piccola cuoca
Kotlety mielone z porem i koperkiem 419

obrać z zewnętrznych liści, umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pora. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszonego pora, posiekany koperek i przyprawy (sól, pieprz z ostrą papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać(...)kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. Mięso przed wymieszaniem i panierowanie kotletów mielonych Smażenie kotletów mielonych

Ugotować
Tarta limonkowa z bezą szwajcarską 178

tymczasem przejdźmy do przepisu! :D Tym razem zaprezentuję Wam tartę na mocno kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej... Pycha! Tarta limonkowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
serowa tarta z dynią 153

żółty ser, co oczywiście nie czyni tarty wegańską, ale i też przy obecności boczku w nadzieniu, chyba nikt tego nie oczekuje. Ciasto natomiast zachowuje swoją kruchość. serowa tarta z dynią - składniki: 125 g startego żółtego sera, 125 g masła, 250 g mąki tortowej, 1 łyżka octu winnego, 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku(...)łyżka cukru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 250 g wędzonego boczku, 1 mała cebula, 250 ml śmietany, 2 duże jajka, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól i pieprz serowa tarta z dynią - przepis Ser żółty, masło i mąkę tortową włóż do malaksera i siekaj, aż powstanie jednorodna masa. Przełóż ja do miski, dodaj łyżkę octu winnego i zagnieć

Eksperyment sobotni
Zupa ogórkowa z pulpecikami z kaszy jęczmiennej. 171

średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 łyżka suszonego koperku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżeczki  Vegeta Natur 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia ( niewielka ilość ) bułka tarta do obtoczenia pulpecików ( tak 2-3 łyżki ) Na zupę: 4 szklanki bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 6 średnich ogórków kiszonych Vegeta(...)warzywa i kasza będą miękkie doprowadzamy żeby wchłonęły cały płyn. Następnie dokładnie studzimy. Kasza powinna być taka lekko kleista. 2. Następnie do wystudzonej kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i suszony koperek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie Vegetą Natur i dokładnie wymieszamy. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki  i obtaczamy je w bułce tartej. Odstawiamy

Izabelawkuchni
KOTLETY POŻARSKIE 126

minut -------------------------------------- SKŁADNIKI na kotlety pożarskie: 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka ) 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej 100ml mleka 2 jajka + 1 jajko do panierowania 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz mąka i bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich(...)przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z ubitymi białkami. Krok 4. Nabieramy łyżką masę, z pomocą drugiej łyżki

Moja Książka Kucharska
Czwartek: Kurczak tikka masala 130

jest to idelane, rozgrzewające danie na sezon jesienno-zimowy. Skladniki: Marynata do kurczaka Podwójna pierś z kurczaka Kubek jogurtu naturalnego 400 ml 2 łyżeczki tartego czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli Sos 1 mała cebula 1 łyżka tartego imbiru 1 ½ łyżeczki(...)łyżki oleju 2 łyżki masła 200 g śmietany 18 proc. Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz, oczyść z błonek, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: wsyp do głębokiej misy 2 łyżeczki tartego czosnku, 1 łyżkę tartego imbiru, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj. Dodaj do przypraw kubek

Niedzielny kucharz
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 115

sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzonego kalafiora rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodać do niego starty żółty ser. Następnie dodać jajka, posiekaną natkę z koperkiem, bułkę tartą, a także przyprawy i dobrze wyrobić. Formować kotlety i obtaczać(...)bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz mojego bloga

talerz przyjemności
Panierowane pieczarki 116

Panierowane pieczarki w jajku i bułce tartej  to prosta i smaczna przekąska, jak również pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują  na ciepło  jak również i na zimno. Polecam :) Składniki: pieczarki jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki umyć, odciąć ogonki, osuszyć. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Dodać soli, pieprzu, wymieszać(...)drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Pieczarki panierujemy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety z farszem cebulowo-pieczarkowym 134

szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól i pieprz czarny do smaku łyżeczka bułki tartej 2 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Do smażenia: olej rzepakowy/ masło klarowane do panierowania: 3 jajka bułka tarta Robimy! Do miski wlewamy wodę i mleko. Mieszamy. Wbijam jajka i miksuję lub roztrzepuję trzepaczką. Dodaje szczyptę soli(...)Ambition ) Gdy już będzie lekko złocista i miękka podlewamy wodą – około 100ml i dodajemy pieczarki. Przykrywamy i podduszamy razem, aż zmięknie wszystko. Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i śmietaną Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. O tak: W miseczce roztrzepujemy jajka z szczyptą soli , w drugiej wysypujemy sporo bułki tartej. Każdego krokieta obtaczamy

Latosiowydom
Krokiety z Mięsem Mielonym 513

szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia tymianek dodatkowo do obtaczania: jajko bułka tarta olej WYKONANIE Naleśników: 1.  Mleko wlać do miski, dodać sól, jajko i stopniowo mąkę. 2. Całość dokładnie wymieszać najlepiej mikserem(...)obydwóch stron. WYKONANIE Farszu: 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. 2. Dodać mięso do cebuli, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. 3. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu i zwinąć krokiety. 5. Każdy obtoczyć w bułce tartej i jajku, smażyć na oleju z obydwóch

Dziś Ja gotuje
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 264

podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła.  Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne.  W stosunku do ilości warzyw(...)PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce suszonego oregano i curry w proszku; po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i soli, szczypta chili w proszku PANIERKA I SMAŻENIE 2 jajka sól bułka tarta (najlepiej domowa) świeżo zmielony czarny pieprz olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE Smażymy NALEŚNIKI . Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki

cool and minty
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 171

jęczmiennej 10 dag czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska   lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do obsmażenia 2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu Dodatkowo: Sos pomidorowy do polania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną(...)oleju na   jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z bakłażana 140

zwykłe kotleciki. Pokroiłam w plastry i panierowałam w jajku i bułce tartej jak kotlety. Bakłażana można doprawić dowolnymi przyprawami, ja wybrałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 3 nieduże bakłażany, moje miały po ok 350 g sól suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 4 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Bakłażany dokładnie umyć(...)pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć delikatnie solą i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować bułkę tartą do panierowania i roztrzepać jajka. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry bakłażana oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju

Monia miesza i gotuje