szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia tymianek dodatkowo do obtaczania: jajko bułka tarta olej WYKONANIE Naleśników: 1. Mleko wlać do miski, dodać sól, jajko i stopniowo mąkę. 2. Całość dokładnie wymieszać najlepiej mikserem(...)obydwóch stron. WYKONANIE Farszu: 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. 2. Dodać mięso do cebuli, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. 3. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu i zwinąć krokiety. 5. Każdy obtoczyć w bułce tartej i jajku, smażyć na oleju z obydwóch
Dziś Ja gotujepodsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła. Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne. W stosunku do ilości warzyw(...)PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce suszonego oregano i curry w proszku; po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i soli, szczypta chili w proszku PANIERKA I SMAŻENIE 2 jajka sól bułka tarta (najlepiej domowa) świeżo zmielony czarny pieprz olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE Smażymy NALEŚNIKI . Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki
cool and mintyjęczmiennej 10 dag czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do obsmażenia 2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu Dodatkowo: Sos pomidorowy do polania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną(...)oleju na jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano
Wanilia i Kardamonzwykłe kotleciki. Pokroiłam w plastry i panierowałam w jajku i bułce tartej jak kotlety. Bakłażana można doprawić dowolnymi przyprawami, ja wybrałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 3 nieduże bakłażany, moje miały po ok 350 g sól suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 4 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Bakłażany dokładnie umyć(...)pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć delikatnie solą i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować bułkę tartą do panierowania i roztrzepać jajka. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry bakłażana oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju
Monia miesza i gotujepysznym deserem :D A ponieważ jesienią lubi nas także złapać mały leń, to podsuwam pomysł na tartę, przy której nie trzeba się zbytnio napracować :D Przy przygotowywaniu tej tarty zainspirowałam się popularnym ciastem milky way, którego masa zrobiona jest między innymi z mleka w proszku, cukru i margaryny…. Niezbyt zachęcające prawda? D latego w mojej wersji jako(...)się zwariować. W dalszym ciągu jest to zdecydowanie zdrowsza opcja od sklepowych ciast pełnych cukru, ciężkich śmietanowych mas czy tłuszczów trans. Jeśli więc słodzić, to tylko w taki sposób. TARTA MILKY WAY Czas przygotowania 30 minut Składniki na małą tortownicę 16 cm Spód Banan 2 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków jaglanych Warstwa biała
HealthyCreationsparmezan. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryczka chili szczypta 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki posiekane bułka tarta do obtoczenia pozostałe: 2 bakłażany 520 g sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony(...)Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką. Do naczynia do zapiekania przekładam sos boloński, ale nie cały
wesoła kuchniadzieci :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 300 g dyni piżmowej 3 marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera pół cukinii natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy 1. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotowałam. Obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinię umyłam starłam na tarce o małych oczkach i dobrze(...)oczkach. 2. Na łyżce oliwy zeszkliłam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki dałam do miski, dodałam jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka łyżek bułki tartej i wymieszałam. 3. Nabierałam porcje masy, formowałam kotleciki i obtoczyłam w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. U mnie kotleciki były z ziemniakami
kruche babeczkiwody, dodaj liść laurowy, cebulę i czosnek, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi utocz niewielkie pulpeciki wielkości orzech laskowego. Krok
Niedzielny kucharzmięsa mielonego wieprzowego 1 mała cukinia lub pół większej 1 nieduża cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte warzywa dodajemy(...)mięsa i mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (przyprawy dodajemy do smaku) na jednolitą masę *** *** Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy *** *** Smażymy na oleju na średnim ogniu z dwóch stron, na mocno rumiany kolor *** *** Ogień nie może być zbyt duży ponieważ kotleciki zaczną nam się przypalać
Blog z Apetytemczarnych oliwek 3 łyżeczki kaparów słoik 550 g sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona kilka łyżek oleju 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano tarty twardy ser, u mnie grana padano Przygotowanie: Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary i oliwki przekrojone na pół. Mieszam, smażę(...)muffinki. Brzegi ładnie kształtuję. Wypełniam farszem. Ciasto kroję na 10 części. Tak postępuję z drugim ciastem, razem wychodzi 20 tartaletek. Napełniam farszem. Koszyczki z ciasta francuskiego napełniam farszem, posypuję tartym serem. Posypuję tartym grana padano. Piekę do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Podaję
Zasmakuj Kuchnizrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy bułkę tartą zamienić na drobną kaszkę kukurydzianą. * SKŁADNIKI na około 10 mielonych z kalafiora 1 kalafior ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) + do podsypania 1 szklanka bulionu z warzyw 1 cebula 1 mały pęczek koperku lub natki pietruszki 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie(...)Kalafiora zetrzyj na tartce lub podziel na różyczki i zmiksuj za pomocą blendera albo malaksera. Połącz go z usmażoną cebulą i ugotowaną kaszą jaglaną i dodaj wszystkie przyprawy, bułkę tartą, posiekaną natkę lub koperek. Masę zagnieć i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Ulep kotlety formując zwilżonymi olejem dłońmi kule i lekko je spłaszczając. Następnie obtocz
Food Squaredrożdżowe będzie już gotowe, wałkujemy je jak najcieniej, smarujemy niezbyt obficie créme fraîche, a potem posypujemy bekonem, cebulą i serem i wkładamy do rozgrzanego pieca. W Alzacji tarte flambée podaje się zazwyczaj na dużej rustykalnej drewnianej desce. Tradycyjnie używa się sera munster, ale można też wykorzystać gruyere czy tomme albo inny dobrze topiący się żółty(...)Żeby danie było bardziej letnie, zrezygnowałam z bekonu i zastąpiłam go świeżymi kurkami. Zamiast gałki muszkatołowej użyłam w związku z tym rozmarynu. Nie wiem, czy to nadal Tarte Flambée, ale nie miałam ochoty na jakiekolwiek mięso. Składniki : Ciasto 200 ml letniej wody (ilość zależna od chłonności mąki; mnie wystarczyło 150 ml) 300 g mąki typ 750 1/3 łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka mleka 1 bułka kajzerka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Puree: 600g ziemniaków 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 2 łyżeczki musztardy dijon sól pieprz Masa jajeczno-śmietanowa: 150g śmietany(...)zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę, koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w bułce tartej
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko, bułka tarta do panierowania + olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody(...)wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety. 5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego
Kuchnia domowa Animałosolne kroję w drobną kostkę dodaję do mięsa. Cebulkę obieram i również kroję drobno, przekładam do mięsa. Do miski dodaję jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, tarty ser żółty, jajko oraz bułkę tartą. Na koniec dodaję musztardę i ketchup. Mieszam dokładnie. Na gotowe, kruche ciasto przekładam farsz. Zawijam . Końcówki ciasta dokładnie zlepiam
Gotowanie Patki