tarta - 42848 przepisów (strona:221/2857)

KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 148

wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach  2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę  + 2 ząbki czosnku do smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół(...)panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.  Krok 2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki. Krok 3. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku

Moja Książka Kucharska
Burgery z kurczaka z posypką sezamową 122

tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą(...)gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery. Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni

VioletoweKucharzenie
Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką Kalifornijską marynowaną w kawie i musem chrzanowym 98

Board  w Łódzkim studiu kulinarnym  Book & Cook.   Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka i przelać zimną wodą, żeby ostudzić. Delikatnie obrać ze skorupek. Etap II  Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap

Wylizany Rondel
Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką Kalifornijską marynowaną w kawie i musem chrzanowym 146

Board  w Łódzkim studiu kulinarnym  Book & Cook.   Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka i przelać zimną wodą, żeby ostudzić. Delikatnie obrać ze skorupek. Etap II  Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap

Wylizany Rondel
Hreczniaki - bezmięsne kotleciki 570

250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 1 łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2. Biały ser zmielić maszynką(...)mielenia. 3. Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. 4. Ugotowaną kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki i tymianek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w  bułce

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety buraczane czyli Niedzielne Mielenie odc.46 152

Kotlety buraczane  2 duże buraki 1 małą czerwona cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 60 g bułki tartej 1 duże jajko sól i pieprz łyżeczka octu z białego wina masło klarowane do smażenia i bułka tarta do obtoczenia Buraki pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebule drobno(...)masła klarowanego, dorzucamy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. W misce mieszamy buraki z cebulą, czosnkiem, koperkiem i octem. Doprawiamy sola i pieprzem a następnie łączymy z jajkiem i bułką tartą. Wyrabiamy na gładko a następnie formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na rumiano z obu stron na maśle klarowanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy 197

spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy.   Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej lub zmielonych(...)Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto.  Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do  tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą

Fabryka pomysłów
Kotlety z białej fasoli 250

zmniejszcie porcję o połowę :) Składniki: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ")   ok. 350 g suchej fasoli "Jaś" 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka  3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania sól, pieprz, pieprz ziołowy      Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką(...)pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do fasoli dodać podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Ulepić kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z każdej strony. Podawać np. z kuskusem, chrupiąca surówką lub sosem pieczarkowym

Simply Food
Budyń z jaj – pudding z jajek 162

można podać zamiast jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem . Na pewno będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 4 ugotowane na twardo jajka, 4 surowe jajka, 60 g masła, 1 cebula, 125 ml tartej bułki, 125 ml śmietanki 18%, 2 łyżki siekanej zieleniny (do wyboru - koperek, szczypiorek, natka pietruszki), sól, pieprz Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach). Cebulę zetrzeć(...)dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy (około 3-4 cm). Gotować godzinę na niewielkim ogniu. Budyń należy podawać tartym parmezanem, zrumieniona na maśle tartą bułką, z sosem chrzanowym, lub sosem pieczarkowym.  czekoladowa dekoracja świąteczna - jajko w gniazdku - Barbara Decor by Barbara Luijckx zastawa

królestwo garów
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 149

pieczarek 2 cebule 3 jajka około 100 ml mleka (może być woda) 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka masła sól, pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko a następnie studzimy. Kajzerkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy(...)tarki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z pieczarkami i smażymy do momentu zeszklenia i odparowania wody. Studzimy. Do kaszy dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami, odciśniętą kajzerkę, jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut aby masa lekko stężała. Formujemy kotlety a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy

Qchnia po prostu
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 107

DODATKOWO : 300-500 g truskawek 3 łyżki śmietany zasmażka - 2 łyżki bułki tartej 50 g masła                                                               PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie(...)gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze.  Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.  Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.  Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem 126

tostowego chleba 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz Farsz: 200g mrożonego, zielonego groszku 40g liści świeżej bazylii 70g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatkowo: olej kokosowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1.  Farsz: Zielony groszek ugotować(...)Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2.  Mięso drobiowe, cebulę, czosnek i chleb tostowy wcześniej namoczony  w mleku, zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, bazylię , bułkę tartą  i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą  i pieprzem. Formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednej łyżce zielonego farszu

Szalona Kuchnia Eweliny
Kalafiorowe drobiowe kotleciki 131

kalafiora 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 bułka kajzerka 2 jajka 1/2 szklanki mleka 6 łyżek posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki bułki tartej sól pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane Wykonanie: 1.  Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wystudzić, rozgnieść widelcem. 2.  Bułkę(...)czosnek zetrzeć na tarce. 3.  Fileta, kalafior, cebulę, czosnek i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę przełożyć do dużej miski, dodać jajka, natkę z pietruszki, kaszę manną, bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem  i wyrobić na jednolitą masę. 4.  Z powstałej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Delikatne kotleciki kalafiorowo-ryżowe... 104

sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem i dopraw do smaku. Dodaj do masy bułkę tartą, mąkę, jajko i wymieszaj. (Tu dobrze jest zostawić całość na jakieś(...)minut w lodówce - masa ładnie stwardnieje.) Wysyp bułkę tartą na talerzyk. Nabieraj łyżką masę, obtaczaj w bułce tartej i formuj nieduże kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej na nierzywierajacej patelni, przez około 3-4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Podawaj z surówkami i sosem pomidorowym lub keczupem

Lejdi of the house
Klopsy z jajek 571

zerówki". Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: 7 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy dijon 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego sól do smaku pieprz biały do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia  Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle(...)klarowanym. Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić surowe jajko dodać cebulkę razem z masłem, musztardę, bułkę tartą i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsy i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Wtedy masa stężeje i łatwiej jest panierować i utrzymać formę klopsów. Jednak nie jest

Ala piecze i gotuje