indyka 1 jajko 3 łyżki drobno posiekanej natki 3 łyżki suszonej lub prażonej cebulki 3 łyżki tartego sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 2 łyżki bułki tartej sóli i pieprz do smaku mąka pszenna to panierowania olej rzepakowy do smażenia pozostałe składniki 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 10 dag sera żółtego tartego(...)stron tak by lekko się podsmażyły (pozamykały pory). Gotowe ciasto kroję na równe kwadraty ok 12 sztuk. Na 6 kawałków kładę po kotleciku. Następnie posypuję serem żółtym tartym, daje plaster ogórka kiszonego oraz polewam 1 łyżeczką ketchupu. Przykrywam pustym kawałkiem ciasta. Zaklejam końce. Każdy kwadracik smaruję mlekiem a następnie posypuję tartym serem. Przekładam na papier
Gotowanie PatkiIlość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) * -bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka(...)pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około 1 x 1 cm ). Kawałek serka odkładamy do sosu. Mięso dzielimy na 12 części. Każdą kulkę mięsa spłaszczamy
Marta Gotujeposiekanej – 2 fileciki anchois (opcjonalnie) – 4 ząbki czosnku – 2 szczypty chili – 350 g passaty pomidorowej – 300 ml bulionu – oliwa – świeża bazylia – tarty parmezan lub grana padano Do mięsa dodaj(...)przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, sól pieprz, łyżeczkę oregano, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wszystko wymieszaj i jeśli masa jest nadal zbyt klejąca dodaj jeszcze bułki tartej. Z masy przygotuj 15-20 pulpecików. Pulpeciki obsmaż na 2 łyżkach oliwy, tak aby mięso nie było surowe a pulpeciki lekko się zezłościły. W płaskim szerokim garnku rozgrzej łyżkę
nietylkopasta.plkalafiora 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 średnia cebula 1 płaska łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki przyprawy do jajek sól do smaku bułka tarta do panierowania olej kokosowy nierafinowany do smażenia Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać na sitko(...)skorupki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle na złoto. Kalafior przełożyć do naczynia rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulkę, jajka, bułkę tartą, przypraw, surowe jajko i wszystko razem wymieszać. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoto na oleju kokosowym
Ala piecze i gotujekotleciki: 1 mały kalafior 1 szklanka zielonego świeżego groszku pół pęczka koperku 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy(...)osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw. 2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały. 4. Kotleciki smażymy
Izabelawkuchnitruskawek Wykonanie Do miski wsypujemy obie mąki. Olej kokosowy rozpuszczamy i wlewamy do mąki. Dodajemy żółtka oraz słodziło. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wykładamy na tarte. Beza Do białek dodajemy(...)koniec dodajemy słodzidło. Tak przygotowaną pianę wykładamy na owoce. Ponownie pieczemy w piekarniku przez około 15 - 20 min aż beza się zarumieni. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodatkowo moja tarte polałam polewą na bazie naturalnego jogurtu oraz odżywki białkowej o smaku kokosowym. Na wierzch ułożyłam kawałki truskawek i borówek. Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest wyciągnąć
Health-Fit-Lifenaleśniki:-) Też są pyszne, ale wymagają sporo pracy. W naszym przepisie praca ograniczona jest do minimum. Wystarczy zmiksować składniki, dodać owoce i pół godziny później danie jest gotowe. Do tarty można dodać dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki. Obniżona zawartość cukru W oryginalnym przepisie ilość cukru to 1/4 szklanki. My dajemy mniej. W zależności od tego jak słodkie(...)owoce dodajemy 2-3 łyżki miodu. Przed pieczeniem upewnijcie się, że patelnia nadaje się by wstawić ją do piekarnia (ma metalową rączkę lub inną odorną na wysokie temperatury). Tartę, podobnie jak Dutch baby, najwygodniej robi się na patelni, którą wstawiamy do piekarnika. Najlepsza jest patelnia żeliwna, ale radę da każda patelnia z metalową rączką, lub odporną na wysokie temperatury. Jeśli
Niedzielny kucharzposiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką. Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe(...)cebula - 1 szczypiorek - 1 duży pęczek, posiekany koperek - 1 pęczek, posiekany papryka ostra - szczypta papryka słodka - szczypta czosnek w proszku - szczypta sól, pieprz Panierka: jajka - 1-2 sztuki bułka tarta tłuszcz - do smażenia, u mnie olej z masłem Wykonanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie
Pogotujmy.plZnowu tarta. Już chyba u mnie to nałóg z pieczeniem tart :) ale tak jakoś nie mogę się oprzeć. Tym razem prezentuje Wam kakaowy spód i pyszne, lekkie i kremowe nadzienie z nutą cytrynową. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki kakao 1 duże żółtko łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę(...)tarce o grubych oczkach,dodać resztę składników i jak najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę do tarty o średnicy 25 cm.Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika
Anielskie wypiekiSkładniki: (na 10 sztuk) 500g mielonego mięsa z kurczaka 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 1 niewielka cukinia bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Wsyp do miski, posól (2 spore szczypty powinny wystarczyć(...)odstaw na minimum 30 minut, a następnie bardzo, ale to bardzo dokładnie odciśnij z nadmiarowego płynu. W drugiej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tarta, paprykę, marchewkę i cukinię. Dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do lodówki. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie kotlety/burgery, otaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron
Lejdi of the houseśrednie cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon 20 sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką(...)mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednym pomidorku. 3. Kotleciki lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym
Szalona Kuchnia Ewelinypuszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę(...)blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym
Lamarida.pllunch, albo zrobić na kolację, na pewno zachwyci domowników. Bezglutenowe ciasto zrobione jest na mazie mąki quinoa, mąki z amarantusa i skrobi ziemniaczanej połączonych z olejem kokosowym. Tarta wypełniona jest wiosenną botwinką i szparagami oraz twarogiem bez laktozy z firmy Mlekowita. Składniki: 40 gram mąki quinoa 40 gram skrobi ziemniaczanej 20 gram mąki z amarantusa 2 łyżki(...)stopni na około 15 minut, żeby ciasto się podpiekło. Wyjmujemy podpieczoną tartę, wypełniamy ją uwędzonym twarogiem, liśćmi botwinki, plasterkami młodych buraczków i szparagami, posypujemy wszystko solą i pieprzem, skrapiamy oliwa z oliwek i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie tarta powinna być gotowa, posypujemy ją jeszcze siekanym zielonym szczypiorkiem i możemy podawać
Quinoa Raz!porcji: 4 Składniki: 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza (mogą być mrożone) 2 łyżeczki soli 8 ziemniaków 1 łyżka oregano 3 łyżki oleju Sól Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki musztardy dijon 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżki oleju Sos Majonez Gęsty jogurt Chrzan 1 łyżka siekanych kaparów 1/2 łyżeczki(...)soki z cytryny 1/2 tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na górną półkę wstaw blaszkę z papierem do pieczenia. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, a następnie w dość cienkie frytki. Przełóż je go głębokiej misy i zalej zimną wodą na czas przygotowywania ryby. Krok 2 Przygotuj panierkę: rozgrzej patelnię, wlej na nią
Niedzielny kucharzłyżki oliwy z suszonych pomidorów, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: Do zmielonego mięsa wbijam jajko oraz dosypuję kilka łyżek bułki tartej (na ogół około 3-4 łyżki tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję), dodaję sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki Gotuję(...)czasie mieszam sos i gotuję przez kolejne 10 minut. Gotujący się sos z klopsikami. Wykładam makaron na talerz, nakładam klopsiki, polewam sosem i posypuję tartym parmezanem. Spaghetti bolognese z klopsikami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może