bardzo chciałam aby smakował niemal jak baton. No to wymyśliłam! Przepyszną tartę na spodzie czekoladowym, z kremowym i obłędnie dobrym nadzieniem sernikowo-orzechowym, oblane czekoladą. Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga ono od Nas większych umiejętności kulinarnych. Przepis na ciasto mojego autorstwa. SKŁADNIKI: SPÓD TARTY: - 100 g masła z lodówki - 90 g mąki pszennej(...)łyżek cukru pudru (ja lubię ciasto niezbyt słodkie więc, dodałam tylko dwie łyżki) W/w składniki zmiksuj blenderem na gładki puch. Ciasto wyjmij z lodówki, wlep nim dużą formę do tarty, wylej masę z orzechową i wstaw do pieca na 35 do 45 minut. Ciasto pieczemy na lekko złoty kolor, najlepiej w piekarniku parowym. Temperatura 170 stopni
SMYKWKUCHNIminut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować 2 talerze. Do jednego wbić jaja i roztrzepać widelcem, do drugiego wsypać bułkę tartą. Krokiety zamaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Krokiety podawać(...)namoczonymi przez noc i ugotowanymi. Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem. Krokiety można również zamrozić, przy czym wówczas nie należy ich panierować w jajku i bułce tartej. Panierkę należy zrobić po rozmrożeniu. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie(...)wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę. SKŁADANIE: Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyjest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti z sosem szpinakowym. Spaghetti ze szpinakiem i pesto Szpinakowy chłodnik Frittata
Kulinarne przygody GatityWegetariańska tarta z botwiną i farszem tatarskim. Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary . Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki przyprawy(...)starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka sosem tatarskim, posypuję zieleniną. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
wesoła kuchniawrzucić do malaksera i zmielić na piasek. Na patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło. Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie. Ciasteczka z masłem wrzucić do formy na tartę, najlepiej z wyjmowanym spodem, i dokładnie wylepić spód i brzegi. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, aż spód stwardnieje. Domowy budyń Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać(...)wyciągnąć skórkę wanilii i powoli wlać zawartość szklanki do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Mieszać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić z ognia. Gdy budyń przestygnie, wmiksować masło. Tarta Na stężały spód wyłożyć wystudzony budyń. Na wierzchu tarty ułożyć dowolne, ulubione owoce. Wierzch można polać roztopioną czekoladą
Magda Kucharzyszklistości. Dodać pieczarki starte na jarzynówce i smażyć do momentu, aż odparuje cała woda. Jeśli zostanie za dużo płynu pulpety wyjdą bardzo rzadkie i trzeba będzie to rekompensować bułką tartą. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przestudzić całość. Do miski przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę(...)bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną
Ze smakiem bez glutenuszklistości. Dodać pieczarki starte na jarzynówce i smażyć do momentu, aż odparuje cała woda. Jeśli zostanie za dużo płynu pulpety wyjdą bardzo rzadkie i trzeba będzie to rekompensować bułką tartą. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przestudzić całość. Do miski przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę(...)bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną
Ze smakiem bez glutenuduży ząbek czosnku 2 gałązki lubczyku 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chili sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 1 jajko i bułka tarta do obtoczenia kotletów olej i masło do smażenia Sposób przygotowania: 8 jaj ugotować na twardo, ostudzić obrać i rozdrobnić, Ja to zrobiłam tłuczkiem do ziemniaków(...)można jak najbardziej przekręcić je przez maszynkę. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju, dodać kurkumę. Do rozdrobnionych jajek dorzucić podsmażoną cebulę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, pokrojony drobniutko lubczyk razem z łodyżkami ( są pyszne), listki tymianku, płatki chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić składniki ręką na jednolita masę i formować kotlety
Gosia gotujeMożemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować: Ziołowa(...)Risotto z białymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Omlet ze szparagami i chili Proporcje dla 1 osoby
Kulinarne przygody GatityMożemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować: Ziołowa(...)Risotto z białymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityTarta z jabłkami to wypiek z serii "chce mi się czegoś słodkiego":-) Tę tartę robi się bardzo szybko, ma fajny szarlotkowy smak i można pokombinować z jej składnikami... No i ma bardzo dużo jabłek w stosunku do ilości ciasta:-) Składniki: 250 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej biszkoptowej 50-100 ml cukru 1/2 kostki margaryny(...)szybszą...:-) Nadzienie: 2-3 duże jabłka 2-3 łyżki cukru brązowego smażone jabłka Po schłodzeniu ciasta należy je szybko rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty. Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań
Ze smakiem bez glutenumięsa mielonego (u mnie własnoręcznie zmielona łopatka wieprzowa) 1 sucha kajzerka (lub 2 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia bułki 1 mała cebula (drobno posiekana) jajko sól pieprz majeranek (polecam świeży) Bułkę kajzerkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem, po około 10 minutach odciskamy bułkę z mleka. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę(...)krócej niż 10 minut. Tak przygotowane mięso dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy do grubości kotleta schabowego. PANIERKA: mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Najlepiej smakuje
Rozpustne gotowaniemarchewka 5 pomidorów koktajlowych 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie roszponki ser lazur klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku bazylia świeża bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/4 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki Pierś z kurczaka mielę(...)dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, pokrojoną bazylię. Mieszam i wyrabiam małe kulki z mięsa. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki smażę na wolnym ogniu z każdej strony. Na każdym gorącym klopsie układam kawałek sera lazur. Ser rozpuści się delikatnie. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Na roszponce układam makaron, dodaję klopsiki, cienkie paski marchewki, pomidorki koktajlowe
wesoła kuchniabezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku. Krem zrobiłam(...)karmelizować!) wlewamy go cienką strużką do białek ubijając na małych obrotach. Kiedy już wszytsko wlejemy, nastawiamy wysokie obroty i ubijamy kilka minut. Beza jest juz gotowa. Nakładamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika pod grill. Musze kupić palnik ;) Choć grill się spisał
AZgotuj!