tarta - 42848 przepisów (strona:233/2857)

Oszukane przepiórcze udka 139

naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Ponadto: słone paluszki, Na panierkę: 2 – 3 jajka, bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól(...)sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy

Nie tylko w kuchni
Kotleciki z kalafiora 167

sporo kalafiora i ziemniaków - to oznacza że macie w domu niezłych mięsożerców oraz... że macie obiad na następny dzień. Nie szkodzi, że kalafior jest wytaplany w tartej bułce - ona też się przyda. Kotleciki z kalafiora i ziemniaków są delikatne, ale można je doprawić także papryczką chili, aby nadać im charakteru. Moje są łagodne(...)naturalnym.         Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia   Przygotowanie: Ziemniaki

Kulinarne Inspiracje
Knedle ze śliwkami. 124

Składniki: 730g obranych ziemniaków, 350g mąki pszennej, 2 jajka, 18 śliwek, 3 duże łyżki masła, bułka tarta, sól. Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej: śmietana,  cukier. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto(...)wypłynięciu gotować ok.3minuty. Na patelni rozpuścić masło i nasypać troszkę bułki tartej. Chwilkę podsmażyć i taką bułeczkę położyć na knedle. Takie knedle są już gotowe. Można je dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Natomiast jeśli wolisz knedle ze śmietaną i cukrem, to pomiń etap z masłem i bułką tartą. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety z kalafiora + film 194

niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych pieczarek pęczek natki pietruszki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Umyty kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku(...)czym wrzucamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i natką, jajka i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz całość mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Smakowite Dania
Kotlety mielone z serem żółtym. 130

krążków 5szt.x20g. Przygotowanie: Przygotować ser żółty - nie musi być taki jakiego ja użyłam, może być inny pokrojony w kostki po 20g. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, bułką tartą ( bułki tartej wsypać ok.2 czubatych łyżek - polać po tej bułce mlekiem by zmiękła). Mięso podzielić na 5 części. Do każdej części włożyć kawałek sera żółtego(...)nigdzie nie wystawał i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, kilka minut z każdej strony. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tarta Migdałowa z Gruszkami 153

się składników i otrzymania elastycznego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki. Po tym czasie na ciasto nakładamy papier(...)cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki 3 łyżki płatków migdałów Źródło: Chocolate Divine C. Bardi/T. Morris The post Tarta Migdałowa z Gruszkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 156

lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram masła - 90 gram drobnego cukru - 1 jajko - 250 gram mąki Przygotowanie spodu: Masło i cukier miksujemy razem. Następnie dodajemy jajko i dalej(...)mieszamy. Jako ostatnią wsypujemy mąkę - teraz nie możemy ucierać zbyt długo, bowiem im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie twardsze.  Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie lokujemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 15 minut

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym 161

mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy Ok. 100 ml słodkiej śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego(...)dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 121

dodać kolendrę i pieprz ) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 jajka Dodatkowo Szparagi – górna część, nie łykowata Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekana margarynę i jajko. Zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Z porów odkrawamy część białą i jasnozieloną. Kroimy je wzdłuż i dokładnie myjemy. Następnie kroimy(...)jajeczną. Pieczemy w piekarniku temperaturze 190 o C przez 20 minut. Po tym czasie gdy masa zacznie się ścinać, układamy szparagi i pieczemy dalej przez 30 minut. Jeżeli wierzch tarty zbyt bardzo będzie się rumienić możemy przykryć pergaminem. Podajemy na ciepło lub zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Schabowe roladki z serem camembert i miętą 181

Schabowe roladki z serem camembert i miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert(...)kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki.  Do miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy, do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.  Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej ponownie w jaku i bułce tartej. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy do zarumienienia panierki roladki z wszystkich stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami 110

Fasolkę uwielbiam, mam swoją w ogródku, więc często gości na naszym stole. Do obiadu z bułką tartą - no wręcz nie mogę się nią najeść. Dzisiaj postanowiłam do tej tartej bułki dodać(...)suszone pomidory - to idealne połączenie.  Składniki : * 300g fasolki szparagowej żółtej  * 2 łyżki masła 82% * łyżka bułki tartej * 3-4 suszone pomidory  Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz bułkę tartą. Polać fasolkę, podawać na ciepło do obiadu, bądź na zimno jako przystawkę

Magiczne Życie Marty
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 133

łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do kalafiora. Dodać również jajko, natkę pietruszki, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze(...)doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć większą częścią masy mięsnej (zostawić

Trzeci talerz
Tarta z malinami 149

Gotową masę wykładamy na upieczony spód do tarty. Na koniec układamy na masie maliny oraz gotową tartę odstawiamy do lodówki, na co najmniej 6 h, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałą, letnią tartą z malinami

psgotujemy
Tarta z kaszy jaglanej i ryżu ze szparagami 198

efekty :) Szalejecie teraz z jedzeniem szparagów, czy nie macie pomysłu na ich wykorzystanie i omijacie je szerokim łukiem ? Tarta z kaszy jaglanej i ryżu ze szparagami Składniki: Tarta: - 100 g ryżu naturalnego - suchego - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - suchej - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki płatków jaglanych (lub innych) - 3 łyżki oleju/oliwy - sól, pieprz(...)opakowaniem, odsącz i trochę ostudź. Wszystkiego składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Koniecznie sprawdź czy ilość przypraw jest wystarczająca, ewentualnie dopraw jeszcze. Do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę, nakłuj ją widelcem i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto

Corner With Recipes
Kotlety mielone z serkiem topionym 1406

posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 6 trójkącików ulubionego serka topionego bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy cebulkę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek(...)ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. 2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka topionego obtaczamy w bułce tartej, otulamy mięsem formując kotlecik i ponownie obtaczamy w bułce tartej

My Culinary Art