tarta - 42848 przepisów (strona:240/2857)

Placuszki z tuńczyka 53

Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki(...)Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe

KuchniaWeDwoje.pl
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 63

dyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 77

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć

moj przepis na
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 60

dyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 65

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć

moj przepis na
Tarta z kremem czekoladowym i żelką malinową 75

blat i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Naczynie do tarty wysmarować niewielką ilością masła. spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem po całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około(...)wystudzenia powinna jednak zostać płynna. Śmietankę ubijać z cukrem pudrem na gęsty krem następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników.. Krem czekoladowy wyłożyć na wystudzoną tarte zostawiając około pół centymetrowe miejsce na żelkę. Wstawić do lodówki. Żelka malinowa Galaretkę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić. Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i pozostawić na 5 minut

Andzia Pichci
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 52

Składniki: – 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 300g makaronu spaghetti – 1 cebula – 1 jajko – 1 łyżka bułki tartej – 1 łyżka posiekanej bazylii – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Składniki na sos: – 800g pomidorów krojonych (2 puszki) – 1 cebula – 3 ząbki(...)czosnku – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oliwy – garść listków bazylii – szczypta cukru – sól, pieprz Dodatkowo: tarty parmezan do posypania, mozzarella kulki Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. SOS: W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

Be Fit Be Strong
Cytrynowa tarta sernikowa z żurawiną 77

Tarta sernikowa, to nic innego, jak po prostu taki bardzo niski, płaski serniczek ;). Smakiem niczym nie odbiega od tradycyjnych serników, więc na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ten rodzaj wypieków :). Moja tarta jest w klimacie cytrynowym, co czyni ją bardzo orzeźwiającą, a dodatek kwaśnej żurawiny świetnie przełamuje słodycz masy serowej. Żurawina oczywiście nie jest(...)konieczna; tartę możecie wykonać z dodatkiem innych drobnych owoców ( teraz rzecz jasna mrożonych ), możecie też owoce całkowicie pominąć. Ja wykorzystałam żurawinę, ponieważ miałam jeszcze zamrożoną jej niewielką ilość, pozostałą z innych wypieków. To moja propozycja na sylwestrową, słodką przekąskę. Polecam :).   Kruchy spód: 220 g mąki pszennej tortowej 120 g masła, zimnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody

Opowieści z piekarnika
TARTA JABŁKOWA Z RODZYNKAMI INSPIROWANA AMERYKAŃSKIM APPLE PIE – pycha! 71

taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki PURENA oraz rodzynkami(...)ofercie dostępne są 4 smaki: pokazane niedawno MANGO oraz JABŁKO , BRZOSKWINIA i BANAN . Spróbujcie i znajdźcie swój ulubiony smak! A teraz zapraszam na obiecaną szarlotkę! SKŁADNIKI: ( na 1 dużą tartę – średnica 30 cm lub 1 mniejszą – średnica 26 cm i 4 tartaletki ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 420 g * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 2 pełne

Ostra na Słodko
Tarta serowa z bananami 75

Delikatna i aksamitna tarta na ciasteczkowym spodzie. Jej wypełnienie stanowi puszysta masa serowa z dodatkiem musu bananowego, a górę wieńczy masa śmietanowa ozdobiona wiórkami czekoladowymi, orzechami pekan i bananami. Niebanalna propozycja na niejedno spotkanie ze znajomymi. Na pewno długo o niej nie zapomną ;) Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych  ciastek czekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła(...)lepiej dodać mniej masła (60 g) i sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal bardzo się kruszy dodać pozostałe 10 g masła. Przygotować formę na tartę o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować ją cienko masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Do wyrównania powierzchni można się posłużyć dnem szklanki

Świat Ciasta
Tarta śliwkowa 80

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “ Misiankowej szarlotki “. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki. Ciasto kruche: 200 g masła 500 g mąki pszennej 160 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli 1 białko (do posmarowania) Nadzienie: 1 kg śliwek kilka kropel esencji migdałowej 1 opakowanie cukru migdałowego cukier Przygotowanie: Śliwki przekroić(...)soli. Ciasto wyrobić. Uformuj kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 160ºC prze ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki i przykryć drugą częścią rozwałkowanego

Moja Delicja
Ryba smażona w panierce. Obiadowa klasyka w najlepszym wydaniu. PRZEPIS 95

Filety rybne w panierce z bułki tartej przyrządzane są w wielu polskich domach. Sami też bardzo ją lubimy. Mamy dla was kilka rad, dzięki którym zawsze wyjdzie po prostu pyszna. Przepis na rybę smażoną w panierce Składniki: filety z białej ryby morskiej – u nas najczęściej jest to dorsz, ale może być też morszczuk czy mintaj – jajka, mąka(...)pszenna, buła tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić rybę smażoną w panierce? Jeśli masz rybę mrożoną, daj jej spokojnie odmrozić się w temperaturze pokojowej, następnie filety osusz papierowym ręcznikiem i w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki. Nigdy nie rozmrażaj ryby w wodzie czy w mikrofalówce. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem. Przygotuj trzy talerze

Kulinarna Polska
Tarta owsiana z borówkami 103

Pojawiły się! Moje kochane owoce lata, czyli borówki. Uwielbiam je i nie mogę się doczekać kiedy pojawią się też w moim ogródku.  Dziś przedstawiam Wam tartę owsianą z borówkami. Pyszne, kruche ciasto z miodem wypełnione słodkimi borówkami i delikatną masą jogurtową, a do tego chrupiąca, złocista kruszonka z płatków owsianych. Pyszności, które znikają w kilka chwil! Nawet mój Smakosz(...)mąka owsiana) i chętnie sięgał po kolejne kawałki :D Ciasto możemy udekorować jeszcze borówkami, ja do dekoracji wykorzystałam mrożone, bo niestety zeżarłam wszystkie jeszcze zanim wyjęłam ciasto z piekarnika ;) Tarta owsiana z borówkami Składniki: Spód: 1)       160 g mąki owsianej 2)       1 jajko

Na kulinarnym poligonie
Kotlety mielone z porem w paprykowej panierce 85

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 por 1 kajzerka namoczona w mleku 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia kotletów 1-2 łyżeczki słodkiej papryki olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kajzerkę/bułkę namaczamy w mleku i dobrze odciskamy, pora kroimy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętego pora i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. na talerz lub do miski przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy do niej paprykę i mieszamy, z wyrobionego mięsa dłońmi formujmy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, gotowe kotlety wstawiamy na ok godzinę do lodówki, jeśli

Blog kulinarny S9.PL
Mini tarty borówkowe bez pieczenia 124

kilka listków mięty. Podniebienie tańczy z radości! Chodź, dosiądź się i ciesz kremową, słodką ochłodą o smaku środka lata. Może Tobie też przywróci miłe wspomnienie beztroskich dni! :) Mini tarty borówkowe bez pieczenia na 6-8 mini tart Potrzebujesz: Spód 150g maślanych herbatników 50g roztopionego masła  Nadzienie 100g białej czekolady 300g naturalnego jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki żelatyny(...)łyżeczki letniej wody 100g borówki amerykańskiej Do tego świeże borówki listki mięty Sposób przyrządzenia: Spód 1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno (jak bułka tarta) lub zmiksuj w robocie kuchennym. 2. Wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem i bardzo dokładnie wymieszaj. 3. Wylep powstałym ciastem foremki do tartaletek lub muffinek i włóż do lodówki na 30 min. Nadzienie: 1. Żelatynę

Kuchnia w Słońcu Skąpana