tarta - 42848 przepisów (strona:240/2857)

Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 181

masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto(...)waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy

Słodkości i nie tylko
Przekąska z chleba tostowego – chrupiące trójkąty z serem 41

plastrach 6 łyżeczek pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią (kupna lub domowa-przepis na końcu) 1 jajko do smaku: sól, pieprz, szczypta przyprawy do pizzy i zapiekanek bułka tarta ole do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ze wszystkim(...)wystawać). Kromki składamy na pół. Rada: Jeśli wasz chleb tostowy się kruszy kromki można wcześniej delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą. Każdy złożoną kromkę maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Nasze trójkątne kromki smażymy na oleju z obu stron na złoto. Smacznego Jak zrobić domową pastę pomidorową – najłatwiejsza wersja: Potrzebujemy: 1 pomidor, 1-2 ząbki czosnku, 3 listki

Słodkie okruszki
KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI 44

Genialna krucha tarta ze śliwkami skradła nasze serca już w ubiegłym roku. To proste, szybkie i przepyszne ciasto. Zauroczyła nas tak bardzo, że była praktycznie na okrągło. W tym roku miała wielki powrót, a przepisu na nią na blogu ciągłe brak...🙈 Spieszę więc i nadrabiam zaległości, to ciacho zdecydowanie warte przetestowania. Ma jeszcze dodatkowy atut, jest mała, taka(...)zimnego masła - 3 łyżki pudru  ( ja daję ksylitol) - 1 łyżeczka cukru waniliowego  (daję ksylitol z wanilią) - 1 jajko - 2 szczypty soli dodatkowo: - ok.300g śliwek - 1 łyżka bułki tartej - cukier do posypania owoców (daję trzcinowy, ok. 15-20g, ale może być ksylitol lub zwykły) - cynamon i kardamon - cukier puder do oprószenia ciasta Mąkę, ksylitol, sól, jajko oraz

Smaczne Zdrowe
Szparagi po polsku z okrasą jajeczną. Smakują naprawdę dobrze. PRZEPIS 53

Pomysł na okrasę jajeczną z bułką tartą pochodzi ze starego przepisy na rybę po polsku. Oczywiście także go u nas znajdziecie – zobacz . Wyobraziliśmy sobie, że równie dobrze można podać w ten sposób szparagi i intuicja nas nie zawiodła. Wyszło niesamowicie pysznie. Przepis na szparagi po polsku z okrasą jajeczną? Składniki: Pęczek zielonych lub białych szparagów, ćwierć kostki(...)masła, 4 jajka ugotowane na twardo , 2 płaskie łyżki bułki tartej, sól. Jak zrobić szparagi po polsku z okrasą jajeczną? Szparagi umyj, odłam łykowatą końcówkę, w przypadku szparagów białych należy je dodatkowo obrać. Najłatwiej ugotować je na patelni – zielone będą gotowe po 3-4 minutach, białe potrzebują około 6 minut – zobacz wideo . Szparagi zdejmij z patelni, wodę

Kulinarna Polska
Kotlety jajeczne 49

woda * lub mleko do namoczenia bułki 10 jajek ugotowanych na twardo łyżka majonezu (25 g) łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do smażenia jajko bułka tarta olej *w wersji bez laktozy użyjcie mleka Czas przygotowania:  20 minut Czas smażenia : 10 minut Ilość : 5 kotletów Przygotowanie Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy(...)minut . W międzyczasie jajka drobno siekamy , dodajemy do nich majonez , sól , pieprz , natkę pietruszki oraz odciśniętą bułkę . Całość dobrze mieszamy. Przygotowujemy miskę z roztrzepanym jajkiem , oraz osobną z bułką tartą do obtoczenia kotletów. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kotlety i obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej . Najlepiej często moczyć dłonie, gdyż masa bardzo się lepi

WegePrzepis
Kotlety jajeczne 51

woda * lub mleko do namoczenia bułki 10 jajek ugotowanych na twardo łyżka majonezu (25 g) łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do smażenia jajko bułka tarta olej *w wersji bez laktozy użyjcie mleka Czas przygotowania:  20 minut Czas smażenia : 10 minut Ilość : 5 kotletów Przygotowanie Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy(...)minut . W międzyczasie jajka drobno siekamy , dodajemy do nich majonez , sól , pieprz , natkę pietruszki oraz odciśniętą bułkę . Całość dobrze mieszamy. Przygotowujemy miskę z roztrzepanym jajkiem , oraz osobną z bułką tartą do obtoczenia kotletów. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kotlety i obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej . Najlepiej często moczyć dłonie, gdyż masa bardzo się lepi

WegePrzepis
Tortellini ze szpinakiem i ricottą 63

mięsnym albo z kapusty kiszonej i grzybów. Często spotkamy je w wersji ze szpinakiem i ricottą, albo z serem gorgonzola, albo szynką. Zazwyczaj podaję to danie z oliwą i tartym parmezanem. Jest pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na domowe tortellini, ale możecie kupić – gotowe przygotowane tortellini w jednym z marketów. Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko(...)żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera ricotta 150g szpinaku szczypta soli 1 jajko szczypta pieprzu pieprz 2 łyżki bułki tartej Tortellini ze szpinakiem i ricottą – przepis Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastycznie. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kiedy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem 56

kajzerka czy sznytka) – świeża lub czerstwa 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku mleko do zalania bułki sól, pieprz cytrynowy ¾ szklanki mrożonego groszku (jeśli nie lubicie, można zastąpić małą tartą marchewką) panierka panko do obtoczenia (ewentualnie tradycyjna bułka tarta) olej do smażenia Bulkę zalewamy mlekiem i zostawiamy, aż całkowicie namoknie. W tym czasie rybę rozdrabniamy(...)koniec dodając groszek. Na patelni rozgrzewamy 2 mm warstwę oleju. Dłońmi zanurzonymi uprzednio w zimnej wodzie formujemy kotlety (są dość lepiące) i od razu obtaczamy w panko (lub bułce tartej). Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron (po ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie ziemniaki z wody i fasolka). Będą pyszne także z surówką

Poezja smaku
Kalafior gotowany smażony w panierce 77

Kalafior gotowany smażony w panierce. Kalafior smażony na patelni w bułce tartej i jajku. Gotowany kalafior z bułą tartą to najpopularniejszy przepis. Ostatnio zapanowała moda na coś takiego jak ”schabowy z kalafiora ”. I ja postanowiłam wypróbować ten pomysł na kalafiora z patelni. Schabowy z kalafiora, schabowy z kani, schabowy z kurczaka. Może ja się czepiam(...)mnie) już nie smakuje tak samo jak latem. Teraz wystarczy warzywo ugotować z odrobiną soli, koperku czy czosnku. Taki gotowany kalafior doskonale smakuje sam, bez dodatków. Kalafior z bułką tartą to już prawdziwa rozpusta, a ” schabowy z kalafiora ” to istne szaleństwo. 😉 Kalafior gotowany Jak ugotować kalafior? Kalafior gotowany w całości około 10 – 15 minut

Dieta moja pasja
Tarta mocno cytrynowa 63

łyżeczki skrobi ziemniaczanej – 120 g drobnego cukry zwykłego – 150 ml soku z cytryny (ja wykorzystałam gotowy produkt marki Limmi ) Przygotowanie: Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę, aż ciasto się lekko zarumieni(...)podpieczony spód wyłożyć delikatnie nasze cytrynowe nadzienie. Nadzienie : Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstanie gładka, rzadka mieszanka. Tartę pieczemy z nadzieniem ok. 30 minut aż masa się zetnie i stężeje. Wyciągnąć i ostudzić. A następnie chłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną. Artykuł Tarta mocno cytrynowa pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Placuszki z tuńczyka 46

Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki(...)Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe

KuchniaWeDwoje.pl
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 56

dyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 70

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć

moj przepis na