już ostatni moment aby zrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta ! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka(...)łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Dokładnie przykleić do formy. Na spodzie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np fasolę lub ryż
Jemy Pijemyszczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej(...)bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy pierożki. Przestygnięte pierogi podajemy polane gorącym masłem z bułką tartą, można posypać cynamonem i brązowym cukrem. Ja lubię pierogi leniwe właśnie z cukrem, cynamonem
Kuchnia Prezydentowejpewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw(...)wrzucamy natkę z pietruszki drobno posiekaną. Na koniec wbijamy do tego całe jajko i mieszamy. Możemy dorzucić łyżkę bułki tartej aby masa nam się lepiej formowała. Po wymieszaniu wszystkich składników zaczynamy formować burgery które z wierzchu posypujemy bułką tartą i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Burgery smażymy na złocisty kolor i podajemy w bułeczce Smacznego
Kuchenne Wariacjecukrem/stevią i solą, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mleko (dodawać stopniowo, bo może będzie potrzeba mniej) i ponownie wymieszać. Masą wylepić brzegi i boki mini foremek na tarty, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do zezłocenia) w 180*C. Jeśli zobaczycie że na spodzie robią się jakieś górki to szybko przebijamy je widelcem(...)proszkiem budyniowym. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy. Wyjmujemy spody tart z piekarnika, do każdej foremki dodajemy pokrojony rabarbar i zalewamy masą jogurtową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 25-30 minut. Wyjmujemy, pozostawiamy w formach aż masa jogurtowa stężeje (ok. 5-10 min.) po czym wyjmujemy tarty z foremek i studzimy do końca na kratce. Smacznego
breakfast of dreamsłyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę(...)pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki
Salonik smakówkońcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak następnym razem na pewno spróbuję także ostrzejszej wersji :) Mocno zrumienione orzechy z bułką tartą dają świetny kontrast smakowy brokułom i makaronowi :) Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć odrobiną tartego sera :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). 2 solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti(...)tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie tak aby tylko lekko się podgotował ale nadal był "chrupki". Następnie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy orzechy oraz bułkę tartą
My simple kitchenherbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty. Orzechy macadamia obieramy i rozkruszamy na drobne kawałki. W miarę równomiernie posypujemy spód tarty. Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mak, cukier trzcinowy i mieszamy. Żelatynę lub agar przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masą wylewamy formę do tarty. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na min. dwie godziny
My Chcemy Jeśćkwiatki. Kotleciki jajeczne podałam z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą . składniki: 10 jajek 5 dużych kwiatków szczypiorku lub łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej oraz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty(...)szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Obiad podany na porcelanie z kolekcji Daria Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujemikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut(...)wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna, w trakcie jedzenia chce się dalej ją jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić(...)jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić
e-PrzepisyKulinarnePyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować(...)bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym
Moje domowe kucharzeniewodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 0,5 papryczki chili (lub więcej, w zależności od tego czy chcemy mniej czy bardziej ostre burgery) skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan(...)oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką, skórką z cytryny. Dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, oraz bułkę tartą i jajko. Doprawić łyżeczką soli, sporą ilością pieprzu. Wyrobić, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formować owalne kotleciki wielkości środkowej części dłoni. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej
Kulinarne Inspiracjezamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy galaretkę, aby ją pozostawić do tężenia. Wychłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalki wałkujemy i rozkładamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Pieczemy na złoty kolor. Na wystudzone ciasto wykładamy wydrylowane(...)wiśnie, posypujemy cukrem, całość zalewamy tężejącą galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje ciasto polewamy polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i śmietanki. Ciasto przed zalaniem galaretką Gotowa tarta
Kuchenne aromatyPanierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Miruna Składniki 4 filety z miruny przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs) pieprz sól maka jajko bułka tarta olej Sposób Zamrożone filety należy rozmrozić(...)dalszej kolejności przyprawiamy je sola, pieprzem oraz delikatem do mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Kuchenne aromatymakowa do wyłożenia warstwy na cieście 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki(...)zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami. 3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchenne aromaty