tarta - 42848 przepisów (strona:244/2857)

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną. 135

stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem(...)proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka  i taka ma być ). 3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona. 4. Śmietanka

Izabelawkuchni
Galette z morelami, serem i nutą imbiru 102

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 160g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Farsz: 200g białego sera 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru(...)500g moreli 4 łyżki cukru brązowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: cukier brązowy do posypania brzegów jajko do posmarowania brzegów cukier puder do posypania tarty olej do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Morele umyć, pokroić w połówki, przełożyć do miski, zasypać cukrem brązowym, startym imbirem i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski

Szalona Kuchnia Eweliny
Posypka z bułki tartej do dekoracji ciast i tortów 133

Kilkakrotnie już Wam prezentowałam ciasta i torty udekorowane posypką z bułki tartej. Z pewnością jeszcze nie raz zobaczycie podobną dekorację. Na urodzinach, czy innych okazjach wiele osób zawsze pyta mnie czym obsypałam swój wypiek. To świetny i sprawdzony patent mojej mamy - bułka tarta! Przyznacie, że drobinę przypomina zmielone orzeszki? Taka posypka jest tania, łatwa w przygotowaniu oraz(...)się z wszelkimi słodkościami. Możecie zrobić jej większą ilość i przechowywać w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam!    A jak ją wykonać? To proste!    Bułkę tartą wystarczy zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia.    Prawda, że poniższe słodkości udekorowane taką posypką prezentują się dość efektownie? Tort z truskawkowym kremem maślanym

Di gotuje
Kotlety jajeczne 117

Kotlety z jajek,..pyszne, szybko się robi. 8 jajek ugotowanych na twardo  1 jajko surowe kilka łyżek bułki tartej 1-2 łyżki majonezu(...)łyżki ketchupu sól, pieprz szczypiorek, koperek lub rzeżucha  Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodać surowe jajko,majonez, ketchup, 1-2 łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę, sól, pieprz. Składniki wymieszać( jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki tartej).Uformować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć

Moje domowe kucharzenie
Tarta czekoladowa ze smakiem masła orzechowego 127

spód: 200 g krakersów 140 g masła orzechowego 50 g brązowego cukru Krakersy zmiksować do otrzymania okruszków, dodać masło orzechowe i cukier, miksować do otrzymania masy. Formę do tarty wysmarować dokładnie masłem. Dno i boki formy wyłożyć masą krakersową, wklepać w formę. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić Krem orzechowy: 180 g smietankowego serka(...)czasie wymieszać, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Krem orzechowy wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na krem wylać gęstniejące ganache, następnie tartę umieścić w lodówce. Kiedy ganache będzie już dość gęste udekorować precelkami. Do dekoracji użyłam paluszków, można dekorować wedle uznania

Moje Wyroby
Tarta o smaku pizzy-która zasmakowała domownikom 137

Ostatnio często u mnie tarta(...)więc dziś kolejna ,przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie podaje nadzienie składniki kilka plasterków wędliny pieczarki usmażone ser żólty starty cukinia 1/2 starta 4 kawałki papryki cieniutkie plaski tarte wcześniej podpiec potem wyjąć i układamy nadzienie ,ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż się się ser roztopi

Moje Wyroby
Kuleczki ziemniaczane 105

nadmiar tłuszczu. Składniki: 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych) 3 jajka 1 łyżka masła 30 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki pszennej 70 g startego sera Sól, pieprz Zioła Bułka tarta Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy, możemy też użyć praski do ziemniaków. Do tego dodajemy ser, 1 jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz oraz zioła. Zagniatamy ciasto(...)odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta ziemniaczanego formujemy niewielkie kulki w dłoni. W miseczce roztrzepujemy w 2 jajka, a do oddzielnej wsypujemy bułkę tartą. Każdą kulkę obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Po usmażeniu papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar tłuszczu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z winogronem i zieloną galaretką 134

spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty   o średnicy 26cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Krem waniliowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka i pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka podgrzać(...)żelatynę przełożyć do serka waniliowego i całość dokładnie wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić w 350ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Winogrono umyć, osuszyć i obrać z gałązek. 5. Tartę wypełnić kremem waniliowym, wierzch wygładzić i na całości ułożyć kulki winogrona. Wstawić do lodówki i schłodzić 30 minut. Po tym czasie wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi 137

Krucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany SERNIK GOTOWANY: 500 g twarogu zmielonego (wiaderko) 100 g masła(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez

https:KKuchniaMniam
Tort makowy z kwaśną śmietaną 181

talerza. Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka(...)migdałowy oraz orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy mak przestygnie, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 170 st. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mieszaninę makową, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i bułkę

My sweet a life
Makrony 263

przysmak. Makrony to śląski przysmak - spod "budów", czyli straganów odpustowych. Podstawowym ich składnikiem (poza białkami oczywiście),  jest coś co praktycznie zawsze gości w naszej kuchni - bułka tarta(...)brzmi może dla niektórych zabawnie, ale warto spróbować. Składniki: 3 białka 150 g bułki tartej* 150 g cukru 5-6 olejku migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsypać bułkę tartą i wlać olejek, delikatnie wymieszać.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

My sweet a life
Kopytka 185

około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej cukier - wedle uznania (cynamon) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć(...)garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając, Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor.  Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem z bułką. Można posypać dodatkowo cynamonem. Smacznego

My sweet a life
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią 199

użyłam  Oleju Wielkopolskiego ) Jedną cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i odstawić na 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć ciasto francuskie, jeśli zostanie nam kawałek ciasta zostawić na wierzch tarty. Ciasto podpiec 5 minut w temp. 200 C. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Posoloną cukinię(...)oraz poukładać przekrojone pomidorki na pół (skórką do dołu). Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu tary. Jeśli zostało trochę ciasta, pokroić w paseczki i wyłożyć na tartę. Piec około 40 minut w temp. 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić czy na środku masa się zsiadła.  Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga.  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

talerz przyjemności
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 211

trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak grzybów jest bardzo odczuwalny a ciągnące sery dodają jej uroku. Danie w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Składniki: Ciasto kruche: 300g(...)smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietankę, szczypiorek, czerwoną paprykę, olej sojowy i mieszamy. Nadzienie z boczniaków wykładamy na upieczony spód i zalewamy jajkami ze śmietanką. Na wierzchu tarty układamy sery Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na 40 minut.   Smacznego

Kuchenny Double Trouble
Tarta z grzybami i kiełbasą 152

jakby były jakąś skomplikowaną potrawą do przygotowania tylko dla wtajemniczonych. Sama nie wiem dlaczego tak sądziłam, ale przełamałam się, zakupiłam formę do tarty i tadam! Zrobiłam pyszną tartę z grzybami leśnymi, kiełbasą i grubą warstwą ciągnącego się sera. Udało się, nawet z niemowlakiem dzielnie asystującym przy boku, a jak ja mogłam to każdy może, spróbujcie ;) Składniki: Ciasto(...)tłuszczu podsmażyć najpierw kiełbasę, następnie dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić wrzucić na patelnię przecedzone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i oregano, smażyć przez kilka minut.    Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.    W miseczce wymieszać jajko

Simply Food