tarta - 42848 przepisów (strona:245/2857)

Tarta z malinami i kremem z serka mascarpone i czekolady 125

Tarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tary. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby

Kuchnia Pokoleń
Struklji - rolowane pierogi z serem 196

mnie orkiszowa jasna) (1 szklanka + 2 łyżki) 0,5 szklanki wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg(...)ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut ostrożnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta jagodowa bez glutenu, 120

cytryny i miód. W kolejnej misce robimy to samo z jagodami i mąką z tapioki. Uzyskane ciasto z pierwszej miski rozkładamy na posmarowanej tłuszczem formie do tarty. Pamiętajcie zostawić trochę do posypania(...)wierzch. Na tartownicy wyłożonej ciastem układamy jagody. Orzechy siekamy i mieszamy z pozostałym ciastem i posypujemy tartę jagodową. Dzięki temu uzyskamy fajną kruszonkę. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż nasze jagody zaczną “bąblować” na spodzie. Smacznego! Artykuł Tarta jagodowa bez glutenu, pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Kotlety z udka kurczaka 136

zwykłe udka z kością to bez problemu możecie przygotować takie kotlety, jednak będzie to bardziej czasochłonne. Składniki 4 udka z kurczaka bez skóry i kości 1 jajko Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie(...)rozbijamy je przez folię spożywczą lub woreczek, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. W jednej miseczce przygotowujemy roztrzepane jajko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Nasze mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się panierki

Programista w kuchni
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 169

tarta grzechu warta ! Kruchuteńkie ciasto na spodzie i śmietankowo-serowy farsz ze szparagami, wędzonym serem i żurawiną. Mam nadzieję, że się skusicie na takie pyszności. W tej tarcie wykorzystałam pyszny ser, wędzony oscypek, a konkretnie małe serki, które nazywają się redykołki. Oczywiście plastry większych serów, oscypka czy gołki, też się nadadzą. Ostatecznie można też wykorzystać jakiś żółty(...)wędzony. Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem , zielonymi szparagami, wędzonym oscypkiem i słodką żurawiną to moja propozycja na letni obiad lub kolację. Zróbcie ją dla rodziny lub dla znajomych i zaskoczcie ich pysznym daniem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym 157

minutach jak mus zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone, wymieszać. Spód tarty posmarować kremem. Schłodzić. Kawałki tarty polać musem truskawkowym bezpośrednio przed podaniem, na talerzykach

Smakołyki Asi
TARTA Z JAGODAMI 149

szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa  WYKONANIE Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Krem(...)ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy na ostudzone ciasto, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.   Talerzyk, na którym zaserwowałam tartę pochodzi z  Galerii Cuda Świata

słodki bratek
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 156

wiórek kokosowych Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez(...)brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Starając się jak najmniej mieszać. Pod koniec dodać cynamon i wyłożyć na podpieczoną tartę. Białka ubić na sztywno. Ustawiając na najwyższych obrotach mikser, dodawać partiami cukier. Ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną, a na końcu wsypać wiórka kokosowe i za pomocą łopatki

https:KKuchniaMniam
Placuszki z tuńczyka 164

duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita(...)usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe kotleciki 5. Usmażyć z obu stron na oleju Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki z tuńczyka Artykuł Placuszki z tuńczyka pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta z łososiem i szpinakiem 166

Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam na blogu  Kawa i Czekolada i upiekłam bardzo smaczną tartę .  Spód do tarty zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i krupczatki więc wyszedł niesamowicie kruchy,wręcz rozpływający się w ustach. Nadzieniem jest łosoś i szpinak,połączenie które bardzo lubię.  ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 200 g masła(...)Dokładnie wylepić i nakłuć widelcem. Na ciasto można położyć papier i obciążyć grochem lub fasolą,które należy usunąć na 10 minut przed końcem pieczenia. Ja nie obciążałam mojej tarty. Piec 20 minut w temp. 180*C. Na podpieczony spód ułożyć kawałki łososia,szpinak i zalać sosem. Tartę włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 25 minut. Podawać

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 146

Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości(...)Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Farsz z kapusty

Food Square
Knedle ze śliwkami 125

surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu) 300 g mąki 2 jajka 2 szczypty soli 10 dużych śliwek lub 20 małych na posypkę: 200 g bułki tartej 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego 40 g masła 125 ml cukru brązowego Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy(...)gotującej się wody wkładamy knedle, kiedy knedle wypłyną gotujemy jeszcze przez około 4 - 5 minut.  posypka do knedli: 7. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem kokosowym, dodajemy bułkę tartą, cukier brązowy i cynamon całość mieszamy i lekko podsmażamy.  8. Ugotowane knedle obtaczamy w posypce.  9. Podajemy gorące.  Smacznego

Mój pomysł na
Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką. 174

kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl 2 cytrynowe galaretki   Przygotowanie;  Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm) Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około(...)delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni 205

pestek dyni Składniki • 600g + 250g mąki orkiszowej jasnej, / 250g zostawiamy do drugiego etapu /, • 150g mąki z pszenicy durum, • 50g mąki z ususzonych i zmiksowanych całych pestek dyni, • 160g tartej na średnich oczkach dyni hokkaido, • 30g świeżych drożdży, • 625g ciepłego mleka, • 1 łyżka miodu, • 20g soli himalajskiej. Etap I 1. Robimy rozczyn z drożdży i odrobiny mleka. 2. Do reszty(...)startą dynię i sól. 3. Przesiewamy do miski połączone mąki: 600g orkiszowej, durum i pestek dyni. 4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą. 5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne. 6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości u mnie

Leśny Zakątek
Krokiety z kapustą i pieczarkami 133

znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka  bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy(...)razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany)  Oczywiście wybór przypraw może być różny :)  8. W drugim talerzu wsypujemy bułkę tartą. 9. Każdy zwinięty naleśnik maczamy pierw w jajku a potem w bułce tartej.  10. Na rozgrzanej patelni smażymy krokiety z obu stron.  11. Krokiety gotowe

Mój pomysł na