tarta - 42848 przepisów (strona:246/2857)

Kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego 130

jęczmiennej 300 g mięsa mielonego mała cebulka jajko ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy je do mięsa, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt(...)rzadka dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Tarta jagodowa 194

straszną ochotę w tym roku dlatego też one posłużyły mi tutaj jako podstawa. Ciasto jest pyszne, słodkie i bardzo proste z delikatną jagodową goryczką. Pychota   Tarta jagodowa   Składniki ok 250 g herbatników kakaowych 150 g masła w temperaturze pokojowej 3 filiżanki czarnych jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady(...)kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę - gotujemy na małym ogniu aż czekolada

sierotka maRysia w kuchni
Maślana tarta z owocami z kompotu 232

letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta wykonanego z owoców zamkniętych w słoiku. To wspaniałe dary lata były inspiracją do wykonania maślano-owocowej tarty z kruszonką. Możemy się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką(...)owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu uzyskania sypkich

kawawszklance
Prowansalska tarta pomidorowa 111

Przepis na tą tartę pochodzi z książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu. Składniki: ciasto: 235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz(...)łyżki bazylii i ¼ łyżeczki pieprzu. Masa powinna być jednolita. Ciasto posmarować serem, następnie na wierzch poukładać plastry pomidora. Całość skropić oliwą, posypać solą mordką i pozostałą posiekaną bazylią. Tartę udekorować liśćmi bazylii

Mama Gotuje
Bananowa tarta z bezą 170

powietrzem tracą swoją słoneczną barwę...  Mimo tej drobnej niedogodności - polecam Wam ogromnie! To taka przyjemna odskocznia od klasyki. Tarta bananowa z bezą Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 170 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 80 g zimnego masła 1 jajko krem bananowy: 500 ml mleka 100 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta kokosowa 192

Tarta ta jest mocno kokosowa, w smaku wyjątkowa. Łatwa do przygotowania, a po schłodzeniu gotowa do chrupania. Nie jest przesłodzona, po prostu tarta kokosowa do kawy czy deser wymarzona :)   Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka wody, masa kokosowa: 200 g wiórek kokosowych Kresto(...)wystudzone ciasto i pieczemy 200°C ok. 25 min. (do suchego patyczka). Rada: jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy przykryć papierem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Tarte odstawiamy do schłodzenia. Szczerze polecam

Moniki Smakołyki
Rustykalna tarta ze śliwkami… 134

Gdybym mogła powiedzieć tylko jedno o tej tarcie, żeby zachęcić Was do jej upieczenia, to byłoby to: sam spód jest … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Kapusta włoska z wody a`la kalafior 162

rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna(...)osoby: 1 główka włoskiej kapusty sól, cukier 4 łyżki bułki tartej 100 g masła Wykonanie: kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować w rodelku stopić masło, dodać bułkę tartą i podgrzewać, aż masło się spieni. Polać kapustę masłem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z brzoskiwniami i morelami 175

wanilii przez 7-8 minut. Morele kroimy na ćwiartki bądź ósemki. Ciasto wyciągamy z lodówki, 1/4 ciasta odkładamy ponownie do lodówki a resztę wałkujemy i wkładamy do formy tarty, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Piekarnika nie wyłączamy. Następnie nakładamy brzoskwinie i gdzieniegdzie kawałki moreli. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy z niego paski i nakładamy na tarte wzdłuż i wszerz. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno

Mango Papaja
Czekoladowa tarta z jagodami 217

pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min. KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę(...)jajek intensywnie mieszając trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody na jeszcze ciepły, ale nie gorący krem. Schłodzić. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , jagody , kremówka , mleko

https:KKuchniaMniam
Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami 166

oknem wysokie temperatury a nas akurat najdzie ochota na coś słodkiego nie zawsze mamy siłę piec. Alternatywna może być tarta z herbatników z ricottą i malinami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 g ricotty, 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, maliny. Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy(...)użyłam w tym celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego

paapilotkaa
Tarta z rabarbarem pod bezą i chrupiącą kruszonką. 209

beza i kruszonka się zarumieni, następnie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik, żeby usunąć parę, ponownie go zamykamy i trzymamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 152

jeszcze trochę pieczonego mięsa, był to ukłon w stronę mojego Męża, zdeklarowanego mięsożercy:-) Całość idealnie się ze sobą komponuje, smaki się przenikają, tworząc spójną całość. Pycha!!! Polecam! Składniki na tartę z botwinką, pieczarkami i mięsem CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 1 pęczek botwinki (same liście i łodyżki(...)siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.       Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. W garnku zagotowujemy 2 litry osolonej wody

Rozpustne gotowanie
Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową. 185

kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto francuskie wykonane według  tego przepisu 1 duża cebula 300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej(...)dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy.      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę do tarty wykładamy papierem i rozwałkowanym ciastem. Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą (gałką) i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej

Rozpustne gotowanie
Tarta z bobem i fetą 221

Poniżej przedstawiam przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 140 g sera feta, pokruszonego 400 g ugotowanego i obranego bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód

My Culinary Art