łyżki cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: pół kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 łyżka cukru cukier puder do oprószenia tarty Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez(...)papierem przenieść na blachę z piekarnika. Piec przez ok. 40-45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agitaką samą tartę znaleźliśmy podczas naszej ostatniej wyprawy do Krakowa. Bywamy tam czasem, mamy tam kumpelę (i teraz wszyscy pozdrawiają Martę :)) Wpadamy na parę dni, znajdujemy jakiś tani hotel w Krakowie i włóczymy się po okolicznych knajpkach. A jak się włóczymy to zawsze coś ciekawego jemy. I przypadkiem w jednej z kafejek natknęliśmy się właśnie na taką tartę. W ogóle(...)jeszcze raz przez chwilę. Bezę umieszczamy na kremie łyżką lub rękawem cukierniczym. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni. Studzimy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Po zrobieniu tej tarty cytrynowej zostanie nam 6 żółtek. Można je wykorzystać np. do zrobienia crème brûlée. My tak zrobiliśmy :) A przepis na crème brûlée pojawi się tutaj na blogu za kilka
Marder&Marder Manufacturezlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 25 cm. Mocno docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, ułożyć na cieście folią spożywczą lub papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia ( ja zastępuję(...)mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui. Smacznego
kolorowotorcikowo(możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż brzegi tarty będą zarumienione, a sos zwiąże składniki. Ubieracie się w krótkie spodenki i białe koszule. Tartę studzicie i idziecie zjeść ją w parku albo chociaż na balkonie. Smacznego! Click
GRUBY WAŁEKtarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik) . Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść(...)środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia ciasta. Energia (1/8 tarty) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 245 kcal 4,7 g 13,75 g 31 g 3,3 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nieTarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy(...)osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango Papajawiem dlaczego! Przecież to łatwy sposób na moje zachcianki, zjeść garść czekoladowej mieszanki. Tyle, że lubię gotować (mniej piec) i samej coś wyczarować. Tak też powstała moja tarta z mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali. W lodówce 2 godziny postała i dzięki temu jeszcze lepszy(...)prażonymi z cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C., w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Do tarty idealnie pasuje sok z przeciśniętych przez sitko borówek. Smacznego
Moniki Smakołykinagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty. Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko
Plate of JoyMój mąż wybitnie nie przepada za brukselką,którą ja oczywiście uwielbiam. Długo zastanawiałam się jak go przekonać i tak powstała moja tarta,z moją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja(...)liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się na jesienne,chłodne dni). Wylać całość na surowy spód.Na wierzchu
Wielki apetytmasłem. Tym razem postanowiłam przyrządzić go w innej wersji - na chrupiąco. Mało zdrowe, ale smaczne. Raz nie zawsze. Składniki Kalafior Do panierki: mąka pszenna 2-3 jajka bułka tarta Dodatkowo: cukier i ocet do smaku olej do smażenia Kalafior dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu(...)łyżeczki cukru. Następnie kalafior wyjmujemy z wody. Czas na panierowanie. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron, aż zrumieni się na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comskładniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przygotować formę na tartę (z wyjmowanym dnem). Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier(...)zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym (fot.2) . Na dżem wyłożyć gotowy krem z białą czekoladą (fot.3) i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu
Świat Ciastaogień poszła tarta z łososiem wg Pascala. Powiem tak, nie przypuszczałam, że z tak niewielkiej ilości składników, da się zrobić coś tak dobrego. Przepis cytuję za Pascalem. 'tarta z łososiem wg Pascala' Składniki (dla czterech osób): - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200g) - 5 całych jaj (roz. L) - 150 g wędzonego łososia - 125g mozzarelli(...)drobną kostkę. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz i roztrzepać widelcem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pospanej mąką. Wyłożyć formę na tarte i nakłuć widelcem. Odciąć nadmiar ciasta. Na cieście układamy naprzemiennie łososia i plastry mozzarelli. Posypać posiekanym szczypiorkiem i pomidorami. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika
CookYourselfskładniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu na jej wykonanie. 'tarta caprese
CookYourselfFrom the last post you know how to prepare the perfect pastry. Now we will show you how to prepare the perfect tart: on crispy, butter base, with slightly sour lemon cream, crowned with sweet and crunchy meringue. Mouth-watering! This tart we have prepared for last Sunday as a part of the “CIACHO FOR CIACHO(...)donate for “sale”. We hope you liked it! And if you have not had the opportunity to taste it - the recipe is below :) INGREDIENTS: On tart baking mold having a diameter of 25 - 28 cm. Pastry: 300 g of wheat flour 200 g butter 100 g sugar (preferably powder) 1 egg yolk Cream Lemon
W kuchni Katie