tarta - 42848 przepisów (strona:257/2857)

Knedle ze śliwkami 52

śliwką bez mąki ziemniaczanej. To tych pysznych klusek najlepsze będą oczywiście śliwki węgierki, ale sprawdzą się też inne z których dobrze odchodzi pestka. Knedle można podać z bułką tartą, ze śmietaną lub posypać cukrem. To pyszne i rewelacyjne danie na sezon śliwkowy i nie tylko. Knedle ze śliwkami Jak zrobić knedle ze śliwkami? Najlepsze do knedli będą ziemniaki(...)mąka pszenna uniwersalna: 250 g jajko: 1 szt. Oraz: śliwki węgierki: 0,5 kg cukier: 2 łyżki cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka masło: 2 łyżki bułka tarta: 2 łyżki Knedle ze śliwkami Przepis Ziemniaki ugotuj i dobrze odparuj. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Najlepsze kluski wychodzą z ziemniaków z poprzedniego dnia. Przeciśnij je przez praskę lub zmiel

Kuchnia Na Wypasie
Sierpień na widelcu. Pomidory 62

małych gospodarstw, którzy oferują świeże warzywa, często posiadające eko-certyfikaty, ale nie tylko – na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia dostępne są też wiejskie jajka, przetwory, tradycyjne zupy czy wegańskie ciasta. Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką Przygotuj ciasto, mieszając 200 mg mąki pszennej, 8 łyżek oleju słonecznikowego, 1 jajko, 6 łyżek wody oraz szczyptę soli, pieprzu i świeżych(...)ziół, zagnieć, włóż do lodówki na 45 minut, a następnie przez kwadrans przechowuj je w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj masę (do grubości ok. 1 cm) i umieść w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Włóż ciasto do piekarnika (o temperaturze 200 stopni) na 15-20 minut. Farsz przygotuj poprzez zmieszanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Niby kaszanka – zapiekanka z kaszy i mięsa 55

mielonego mięsa wieprzowego z wołowym, może być samo wieprzowe, sól, pieprz świeżo mielony, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej, 3 utłuczone jagody jałowca, tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta, Kaszę opłukać, odsączyć, przełożyć do garnka. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Cebule pokroić(...)Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością przyprawy myśliwskiej. Masa mięsna powinna być pikantna. Dodać kaszę i razem przesmażyć. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy. Wyrównać lekko dociskając. Oprószyć bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni na około 30 minut. Podawać na gorąco

królestwo garów
pyszna zapiekanka ziemniaczana z jajkami... 82

papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki średnie, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, jajka 10 sztuk "M" kalafior fioletowy 1 większy, masło 2 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, tarta bułka 1 szklanka Forma 30x25 cm wysmarowana olejem rzepakowym, na dno formy wsypać obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, polać olejem, dodać soli ziołowej i wymieszać, wyrównać wierzch(...)termoobiegu w 160C z 10 minut, po upieczeniu zostawić na 15 minut na blacie kuchennym i można podawać. Kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie, na maśle z olejem zrumienić tartą bułkę i polać nią kalafior - doskonała zapiekanka ziemniaczana z jajkami, danie tzw. jednogarnkowe nie wymaga dużej pracy, danie jest sycące i smakuje z różnymi dodatkami np, fioletowym kalafiorem

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe burgery z soczystą wołowiną 48

plasterki 3 małe ogórki kiszone pokrojony cienko 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki MIELONE WOŁOWE 400 g mielonej wołowiny 1/2 czerwonej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól i mielony pieprz olej rzepakowy SOS HAMBURGEROWY 5 łyżek majonezu Kielecki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 ogórek konserwowy 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka mielonej słodkiej(...)MIELONA WOŁOWINA Połowę czerwonej cebuli zrumień na patelni skropionej olejem rzepakowym. Rumianą cebulkę odstaw do przestudzenia. Mięso mielone wołowe przełóż do miski. Dodaj wystudzoną smażoną cebulkę, całe jajko, bułkę tartą pieprz i sól. Dłonią zagnieć mięso przez kilka minut, aż stanie się jednolite i napowietrzone. Zagniatając masę mięsną możesz lekko klepać ją dłonią, co doda jej pęcherzyków powietrza

ProstePesto.pl
Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi 63

cebula 1 młody por 1/2 szklanki zielonej cebulki 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, mielony pieprz, wegeta MIĘSNE KLOPSIKI 300 g mięsa mielonego wieprzowego 3 bu bułki tartej 1 jajko ściółkowe S sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Skrzydełka kurczaka włóż do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej 1,5 litra zimnej(...)łupiny i opal nad palnikiem gazowym na rumiano. Przygotowane warzywa dodaj do mięsnego wywaru i gotuj kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotuj mięsne klopsiki. Mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy zagnieć dłonią, rozdrabniając frędzelki mięsa. Z gładkiej masy uformuj maleńkie klopsiki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Pulpeciki mięsne dodaj do gotującej się zupy i gotuj ostatnie

ProstePesto.pl
Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami 59

minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło – 100 g sera mozzarella (1 kulka) SKŁADNIKI SOS: – 100-150 g suszonych pomidorów w oleju(...)namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej. Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz

nietylkopasta.pl
Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową 63

Dzisiaj zapraszam na żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową . To nic innego jak mini rustykalne tarty pieczone bez użycia formy. Proste, idealnie kruche, pyszne… I zawsze się udają! Niezależnie od pory roku to niezawodny deser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear(...)pieczemy około 30 minut. Smacznego « Powyższy artykuł jest sponsorowany » (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe → Próżniak Artykuł Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Panierowana kapusta 55

Panierowana w bułce tartej młoda kapusta w ćwiartkach, to pomysł na smaczny i aromatyczny obiad z patelni. To bardzo proste w przygotowaniu danie z 3 składników. które wykonasz w ciągu 30 minut. Przepis na tak przyrządzoną kapustę przywędrował do nas kilka lat temu ze Śląska i stał się jednym z naszych ulubionych! Kapusta smażona w panierce gości na naszym(...)stole każdej wiosny. Dla wszystkich szukających dań wegetariańskich, młoda kapusta w panierce sprawdzi się idealnie. Jeśli panierkę z bułki tartej, zastąpisz np. otrębami owsianymi lub mąką ryżową, taka kapusta okaże się doskonałym daniem bezglutenowym. Po prostu zobacz przepis i dostosuj go do swoich osobistych preferencji, a zaskoczy Cię jego uniwersalność. Przepis na kapustę w panierce polecamy wszystkim, którzy szukają

Kuchnia Na Wypasie
Klopsiki z młodą kapustą 64

które spróbowały, piszą, że warto!  Klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz do smaku do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej do smażenia: olej(...)masło (pół na pół) Przygotowanie: Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, cebulę startą na drobnej tarce, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i przyprawy.  Formujemy kulki o wielkości piłeczki do ping ponga i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju

bistro mama
Sznycle z indyka z ananasem 79

niedzielny obiad, jak i na przyjęcie w większym gronie. Sznycle z indyka z ananasem na pewno znacie i lubicie. U mnie tym razem wersja nieco lżejsza, gdyż zamiast bułki tartej do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej chłonie tłuszcz i tak szybko się nie przypala podczas smażenia. Do indyka z ananasem dodatkowo dodałam suszonej żurawiny, która przyjemnie przełamała(...)indyka 1 puszka ananasa (10 plastrów) 1/2 szklanki żurawiny suszonej 300 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy długodojrzewający) kolendra mielona pieprz świeżo mielony sól 4 jajka mąka pszenna bułka tarta lub mąka pszenna pełnoziarnista olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Jak zrobić sznycle z indyka z ananasem? Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry

Kuchcik gotuje
Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym 57

można podać dodatkowo z ziemniakami czy ulubioną surówką.   Potrzebujemy:   Na pulpeciki: 55 dag filetów z mintaja ( u mnie mrożone ) 1 jajko 1 pszenna bułka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania papryka słodka mielona według uznania  lubczyk suszony według uznania Na sos pieczarkowy: 50 dag pieczarek(...)łyżki masła 330 g śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania   Dodatkowo: szczypiorek według uznania 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej   Wykonanie pysznych pulpecików z sosem:   1. Pulpeciki: Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy

Izabelawkuchni
Pizza z pieczarkami 67

żółtko, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, farsz : 750 g pieczarek, 1 duża cebula, 1 pełna łyżka masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 100 g ostrego tartego sera, Ciasto : do miseczki z drożdżami wlać mleko i wodę, dodać szczyptę cukru i odstawić na około 3 minuty. Wymieszać mąkę(...)Wyłożyć nim formę do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 20x 28 cm, może być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej tłuszczem, tworząc podwyższone brzegi. Ciasto posypać bułką tartą.  Na bułce ułożyć farsz. Jajka wymieszać z tartym serem, mieszaniną polać pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut

królestwo garów
Kotlety z gotowanego kurczaka + film 71

składniki na około 8-10 sztuk 3 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 1 czerwona cebula 4-5 średnich pieczarek 1-2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części na następnie dość(...)tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przekładamy posiekanego kurczka, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz jajko, na końcu dodajemy oraz 3-4 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni

Smakowite Dania