wyborne! (temp. 180°C, czas 25- 35 minut, grzanie dół + termoobieg) Wypróbuj również inne moje przepisy: 1. TARTA z truskawkami, jagodami i czekoladowym kremem 2. TARTA z truskawkami , krem budyniowym i bitą śmietaną 3. Dietetyczny obiad z kurczakiem i młodą kapustą 4. Risotto z ośmiornicą 5. Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami 6. Szparagi grillowane(...)szynce parmeńskiej z risotto 7. Sałatka z grillowanym kurczakiem i cieciorką 8. Orkiszowa tarta ze szparagami i boczkiem 9. Zielone pesto z grana padano i szparagami 10. Krewetki w sosie parmezanowym
SMYKWKUCHNIłyżek bułki tartej + do obtoczenia kotlecików 5 łyżek mąki pszennej 2 małe jajka Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew, cebulę i cukinię pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa krótko, aby zachowały swoją jędrność. Ryż przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, mąkę, jajka, bułkę tartą, zieleninę i dość(...)mocno przyprawić. Wszystko dobrze wymieszać, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej lub mąki. Ciasto powinno się ładnie sklejać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce. Smażyć na oleju z dwóch stron na wolnym ogniu, na złoty kolor. Podawać z sosem majonezowo -ketchupowym. Artykuł Kotleciki wegetariańskie, ryżowo – cukiniowe pochodzi z serwisu
SprawdzonaKuchnia.plmałe jajko 1 szczypta soli 150 ml gorącej wody Składniki na farsz 1/2 kg borówek amerykańskich 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo śmietana cukier lub masło i tarta bułka Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu. Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program(...)woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Proponuję podać pierogi ze śmietaną i cukrem lub z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Pierogi z borówkami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plplacki 100 g kaszy jęczmiennej gruba - perłowa 1/2 cebuli sól pieprz oregano bazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła 1 jajko 30 - 50 g tartego sera parmezan olej do smażenia bułka tarta Na sos 150 g grzybów najlepiej leśnych świeżych lub mrożonych ( ewentualnie pieczarki ) 1/2 cebuli sól pieprz 3 ząbki czosnku śmietana olej i masło rozmaryn natka(...)doprawić śmietaną i ziołami Kaszę ugotować, odcedzić Do przestudzonej kaszy dodać jajko, starty ser, zioła Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie odrobinę bułki tartej Z masy uformować kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor Smacznego! [mediagrid cat=”426″ filter=”0″ r_width
SprawdzonaKuchnia.pldyni 1 średnie jajko 250 g serka ricotta 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamony 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka miodu Dodatkowo do wyboru śmietana cynamon bułka tarta masło Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około 1/2 godziny aby odpoczęło. Pure z dyni umieścić(...)wkładać przygotowane pierożki. Gotować około 2 - 3 minut, pamiętajcie, aby woda gotowała się bardzo delikatnie. Po ugotowaniu wyjąć z garnka łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem i przypieczoną tartą bułką lub słodką śmietaną i cynamonem. Smacznego! Artykuł Ravioli z dynią na słodko pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plServings 20 Author Anna Ingredients 500 g ugotowanych ziemniaków 180 g cukinii startej na tartce o dużych oczkach 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 małe jajka kilka łyżek tartej bułki do farszu i kilka do obtoczenia kotlecików 1 łyżeczka mielonego kminku sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii i natki pietruszki 1 łyżeczka(...)utłuc, tak jak na puree, dodać cukinię. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę , dodać do ziemniaków. Czosnek przecisnąć i również dodać do ziemniaków. Następnie doprawić przyprawami , dodać jajka i tartą bułkę, bułkę dodawajcie porcjami, chodzi o to, aby farsz nie był zbyt luźny, ale trzeba również uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, bo kotleciki będą zbyt
SprawdzonaKuchnia.plognia. Przestudzoną soczewicę rozdrobnić przy pomocy blendera na papkę, papka nie musi być idealnie gładka. Do masy z soczewicy dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, starte na tarte sery, tartą bułkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę, najlepiej ręką w razie potrzeby dodać więcej bułki tarte - gdyby masa była zbyt rzadka. Z masy formować kulki, które
SprawdzonaKuchnia.plsuszonego tymianku sól do smaku 2 łyżki drożdży odżywczych opcjonalnie 40 g orzechów laskowych mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów 1/4 szklanki 2 łyżki tartej bułki w wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki Składniki na sos 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)zielonej natki kolendry lub pietruszki 6 łyżek wody odrobina skórki z cytryny i sok do smaku suszone płatki chilli - opcjonalnie Dodatkowo 2 łyżki nasion mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Instructions Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować. Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce
SprawdzonaKuchnia.plTime 45 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 1 puszka czarnej fasoli bez płynu 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchew 1 średnie jajko 4 łyżki tartej bułki dla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych 1 łyżka sosu sojowego pieprz do smaku sól(...)najlepiej ręką rozgniatając/miażdżąc fasolę, po dokładnym wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, żeby dała się zlepić, jeśli masa rozlatuje się dodajcie troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko. Masę na burgery najlepiej odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach
SprawdzonaKuchnia.plkoloru, zdjąć z ognia i dodać do zblendowanej kaszy. Do masy dodać pozostałe składniki doprawić do smaku jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę więcej tartej bułki. Na talerz wsypać tartą bułkę. Z masy odmierzać równe porcje, formować małe kuleczki, które należy obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, pulpeciki smażyć z każdej strony
SprawdzonaKuchnia.plktórym znudziła się tradycyjna wersja kotleta mielonego. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Oczysczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni z niewielką ilością(...)woda powstała z pieczarek odparuje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy mięso mielone, następnie dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą, jajko oraz 3 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem
Smakowite Daniamoże zasmakują Wam też pieczarki faszerowane jajkami 6-7 dużych pieczarek (około 400g) 4 duże jajka 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy garść tartego żółtego sera 1 op. mozzarelli w zalewie mleko bułka tarta mielona papryka słodka sól, pieprz Z oczyszczonych pieczarek delikatnie odkrawamy nóżkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy(...)kostkę. Do jajek dodajemy łyżkę miękkiego masła, musztardę oraz przyprawy. Dodajemy garść tartego sera. Dokładnie mieszamy. Pieczarki zanurzamy (tylko zewnętrzną częścią) w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wnętrze pieczarek wypełniamy przygotowaną pastą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 20 minut
Smaki Na Talerzuciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Przełóż ciasto do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) i wyrównaj. Jeśli gdzieś pojawią się braki ciasta, doklej z innej, wystającej części. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż na nie papier do pieczenia(...)papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną. Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra
Przepisy na widelcu