tarta - 42848 przepisów (strona:267/2857)

Fasolka szparagowa z koperkiem i bułką tartą 150

masło woda + sól siekany świeży koperek Sposób wykonania: 1. Odcinamy końcówki od szparagówki, fasolkę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilkę rumienimy. W misce mieszamy fasolkę, zrumienioną na maśle bułkę tartą i siekany koperek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wtorek: Sałatka z malinami ze smażonym kozim serem 170

łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin Sok z połowy pomarańczy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Z koziego sera uformuj kulki wielkości orzecha. Posól delikatnie i popieprz, oprósz każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj(...)obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing. Rozgrzej dobrze rondelek, wlej do niego 2 łyżki octu balsamicznego, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wsyp garść malin. Gotuj rozgniatając

Niedzielny kucharz
Domowe kopytka 122

czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka *waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę (jeszcze lekko ciepłe, choć można też użyć(...)razu lekko i ostrożnie mieszamy kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch należy odczekać około 1 minuty i wyciągać je łyżką cedzakową. Kopytka można podawać z ulubionym sosem, bułką tartą i masłem lub tłuszczem i cebulką. Smacznego

Słodkie okruszki
Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą 112

łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru 2 słodkie i twarde jabłka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia   Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło(...)ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.   Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy

Smaczna Strona
Tarta borówkowo-rabarbarowa z masłem orzechowym 101

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni, by czarować pyszności. Ta tarta wyszła przepyszna. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 2 łodyżki rabarbaru 2 czubate łyżki masła orzechowego 100 g borówek cukier trzcinowy Robimy(...)Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem. Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym. Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta. Lekko obsypujemy

Latosiowydom
Tarta czekoladowa z truskawkami 125

wysmarować masłem i obsypać bułką tarka lub kaszką manną. Ciasto rozłożyć na dnie i na bokach formy. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 200 C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć ziarenkami fasoli lub innymi. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier

Kuchnia Pokoleń
Beza z truskawkami 104

cukru prawie płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% lub 36%, bardzo zimnej (może być 300 ml jak wolicie mniej kremu) kilka truskawek posiekanych na cztery tarta gorzka czekolada do dekoracji, u mnie 80% (kilka kostek) PRZYGOTOWANIE: W czystej, suchej szklanej wysokiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ok. 3 minut(...)stopniowo je zwiększając. Zajmuje mi to około 3 minuty. Sztywną śmietanką smaruję wierzch wystudzonej bezy (musi być całkowicie wystudzona), dekoruję umytymi, osuszonymi i posiekanymi na cztery truskawkami, posypuję tartą czekoladą. Tak przygotowaną bezę z truskawkami i czekoladą z radością stawiam na stole

Zasmakuj Kuchni
Quiche z anchois 141

Quiche czyli francuska tarta z dodatkiem anchois czyli rybek zwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku naszej tarty. PRZEPIS NA QUICHE Z ANCHOIS Składniki na quiche z anchois: ciasto: 30 dag (1,5 szkl ) mąki żytniej 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli woda – tyle ile zbierze(...)miski wsypać mąkę, dodać sól i oliwę. Wodę wlewać małymi ilościami, wyrabiając ciasto. Musi być gęste i elastyczne, nie lepić się. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Anchois odlać z zalewy, zostawić 5-6 szt do dekoracji, resztę posiekać. Śmietanę ubić z jajkami, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, Wymieszać

Dorota Smakuje
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 128

razu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa   Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw(...)przeciągnięte i ukryte w makaronie. Proste danie, które zostało źle przygotowane, czego nie spodziewałam się po takiej restauracji. Semifredo smakowało nam zdecydowanie najbardziej spośród propozycji z drugiego zestawu. Moja tarta wypadła trochę gorzej, ale desery chociaż raczej przeciętne zaliczam na plus. Na stronie internetowej informują, że nawiązują do tradycyjnej kuchni lubelskiej, czego w festiwalowym menu zabrakło, a szkoda

Pasja Smaku
Tarta z rabarbarem 95

szczypta soli 235 g mąki Masa migdałowa: 70 g migdałów 45 g cukru pudru szczypta soli 50 g masła 1 żółtko 60 g śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z rabarbarem wykonanie: Rabarbar kroimy w 2 - 3 centymetrowe  cząstki pod kątem. Myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Ucieramy cukier z masłem na kremową masę. Następnie dodajemy żółtka(...)śmietanę i ubijamy przez około minutę. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy do połączenia się składników, zagniatamy ciasto.  Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie, nakładamy na to pergamin, wysypujemy suchy róż, fasolę, ziarna aby obciążyć ciasto. Pieczemy pod obciążeniem na rumiany kolor przez 15 minut w 175 stopniach. Migdały podpiekamy w piekarniku

Delusional Trine
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM (NA CIEŚCIE FRANCUSKIM) 135

specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci. Poniżej  podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika: www.electrolux.pl/ www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eoe7c31x/ Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK) TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie 150 g sera koziego (w roladce) 1 pęczek zielonych szparagów odrobina płatków chili WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni(...)rant. Środek nakłuj widelcem.  Ser kozi pokrój w grubsze plasterki. Ze szparagów oderwij zdrewniałe końcówki i ułóż je naprzemiennie na serze.  Całość posyp płatkami chili i piecz tartę przez 20 minut do miękkości szparagów. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka 115

łyżeczka proszku do pieczenia, farsz : 2 – 2,5 kg jabłek, 8 łyżek cukru, 2 – 3 łyżeczki cynamonu, 3 – 4 łyżki mielonych migdałów (może być bułka tarta) bułka tarta do wysypania formy, masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do miski malaksera, szybko zmiksować, wyjąć, zlepić. Podzielić na dwie części(...)Farsz: jabłka obrać, przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki (półplasterki). Formę do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno i lekko boki naczynia do pieczenia. Ponakłuwać widelcem Wysypać migdałami. Układać warstwami plasterki jabłek przesypując

królestwo garów
Sojowe nuggetsy – nuggetsy z kotletów sojowych 121

składniki kotlety sojowe (100 g suchych) przyprawa typu Jarzynka (1/2 łyżeczki) przyprawa do mięsa – np. do kurczaka (1 łyżka) Panierka: mąka zmielone płatki owsiane (mąka owsiana) bułka tarta płatki kukurydziane przyprawa – używam przyprawy z kuchni indyjskiej ( Tandori Masala lub Garam Masala – możecie je kupić w sklepie ymt24.pl ) przygotowanie Wodę zagotuj z dodatkiem przyprawy Jarzynki(...)płatki owsiane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 20 minut – na 2 łyżki mąki owsianej potrzebujesz ok. 150 ml wody) i na koniec obtocz w mieszance bułka tarta + pokruszone płatki kukurydziane + przyprawa (proporcje mogą być różne, jednak ja dodaję bułkę tartą i płatki kukurydziane w proporcji 1:1). Obtoczone nuggetsy smaż na rozgrzanym tłuszczu

Via Gusto
Krokiety jajeczne 107

osoby : 10 dużych , jajek kurzych ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula , mała 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy miodowej 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku sól , pieprz do smaku klarowane masło do smażenia Cebulę(...)zrobi się całkowicie miękka , odstawiamy do ostygnięcia . Ugotowane na twardo jajka , obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę . Taką , która ma malutkie kawałeczki Do tej masy dodajemy surowe jajka , bułkę tartą 2 łyżki , pietruszkę , jogurt grecki , czosnek, duszona cebulę , musztardę ,gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy małe , zgrabne krokiety i obtaczamy dwukrotnie

Ogrodnik w podróży