tarta - 42848 przepisów (strona:267/2857)

Placki z cukinii 87

było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa. Składniki: 1 średnia cukinia  1 mała cebula 2 jajka ok. 6-7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki posiekanego koperku  sól pieprz olej do smażenia sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ew. posiekany świeży(...)posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odciskamy cukinię w rękach (lub przez sitko) z nadmiaru wody.  Do odsączonej cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy mąkę (tyle, żeby ciasto dało się łatwo nakładać łyżką na patelnię, a jednocześnie nie było zbyt rzadkie).  Na patelni (a najlepiej na dwóch jednocześnie

bistro mama
Tarta z kurkami i kurczakiem 116

kurczaka oraz kurki). Wszystko zalej mieszanką serowo – jajeczno – śmietanową. Posyp mozzarellą. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z kurkami i kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Wtorek: Sałatka ze smażonym kozim serem z malinami 85

łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin Sok z połowy pomarańczy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Z koziego sera uformuj kulki wielkości orzecha. Posól delikatnie i popieprz, oprósz każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj(...)obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing. Rozgrzej dobrze rondelek, wlej do niego 2 łyżki octu balsamicznego, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wsyp garść malin. Gotuj rozgniatając

Niedzielny kucharz
Tarta z gruszkami 76

Tarta z gruszkami powstała bardzo spontanicznie i bez planowania. I po raz kolejny dochodzę do wniosku, że wszystkie moje przypadkowe przygody kulinarne to najlepsze przepisy:)Na targu zakupiłam(...)gruszek do zjedzenia, wyglądały apetycznie, były super dojrzałe a takie lubię najbardziej. Dzień dość upalny, zanim dotarłam do domu to już uległy trochę zgnieceniu. Szybko coś … Czytaj dalej Tarta z gruszkami Artykuł Tarta z gruszkami pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
Kotlety mielone 77

sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokrój w drobną kostkę. i dodaj ją do mięsa mielonego. Kajzerkę włóż do naczynia, zalej(...)namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą, bo masa będzie zbyt kleista aby ulepić z niej kotlety. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej. Z przygotowanej masy

nietylkopasta.pl
Quiche z cukinią i pomidorami 92

różni się quiche od tarty? Placek zalany masą jajeczno-śmietanową może być nazywany zarówno quiche jak i tartą. Natomiast placek bez tej masy to tylko tarta. Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad. Polecamy Wam również nasze przepisy kuchni francuskiej . Składniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Carpaccio z cukinii 83

siekam cienko nożem w plasterki. Układam na talerzu. Paprykę siekam drobno w kostkę. Posypuję carpaccio. W miseczce mieszam kilka łyżek oliwy i sok z połowy cytryny, polewam cukinię. Posypuję tartym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dekoruję posiekaną natką. Moje rady: możecie do winegretu dodać posiekany ząbek czosnku lub bezpośrednio posypać nim danie. Winegret miodowy, ziołowy lub musztardowy także(...)wzbogaci smak dania. Carpaccio z cukinii można przygotować także z posiekaną cebulką, szczypiorem lub chili, posypać tartymi orzechami. Będzie smacznie! SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Jedzenie na piknik – 10 propozycji 121

słoiku z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z awokado i ogórkiem kiszonym Sałatka z awokado i serem camembert TARTY Tarta z białym serem Dietetyczna tarta z łososiem i brokułami PIZZA Pizza ze szpinakiem KOKTAJLE Czekoladowy koktajl z awokado Koktajl ze szpinakiem Smoothie z ananasem Artykuł Jedzenie na piknik – 10 propozycji pochodzi z serwisu

Dorota Smakuje
BURGERY Z KASZY JAGLANEJ, CIECIERZYCY I BURACZKÓW 79

serem gorgonzola). SKŁADNIKI / 6 SZTUK 150 g (1 szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej 150 g ciecierzycy z puszki 1 mały burak (100 g ), ugotowany lub upieczony 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia garść listków natki pietruszki 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 jajko  PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, lubczyku, słodkiej papryki w proszku, pieprzu  i soli(...)miski. Dodajemy  natkę pietruszki, ugotowaną kaszę, ciecierzycę oraz pokrojone na kawałki buraczki. Mieszamy i przekładamy do pojemnika malaksera. Miksujemy do uzyskania kleistej konsystencji.   Dodajemy jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do miski i j eśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masę dzielimy na 6 równych części

cool and minty
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 109

różny sposób łączyć ze sobą te same składniki. Lista składników jest naprawdę krótka: 300 g krewetek (najlepiej surowych) 500 g mielonego indyka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki ryżu 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka Garść rukoli Ostra papryczka Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię(...)makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy do smaku, mieszamy. Trzecie danie gotowe. Do zrobienia tego zestawu trzeba rondelka na ugotowanie ryżu (z pokrywką), dużego garnka na makaron, patelni na usmażenie krewetek, patelni na usmażenie papryk i warzyw, blaszki do pieczenia

Niedzielny kucharz
Fasolka szparagowa z koperkiem i bułką tartą 147

masło woda + sól siekany świeży koperek Sposób wykonania: 1. Odcinamy końcówki od szparagówki, fasolkę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilkę rumienimy. W misce mieszamy fasolkę, zrumienioną na maśle bułkę tartą i siekany koperek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wtorek: Sałatka z malinami ze smażonym kozim serem 162

łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin Sok z połowy pomarańczy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Z koziego sera uformuj kulki wielkości orzecha. Posól delikatnie i popieprz, oprósz każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj(...)obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing. Rozgrzej dobrze rondelek, wlej do niego 2 łyżki octu balsamicznego, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wsyp garść malin. Gotuj rozgniatając

Niedzielny kucharz
Domowe kopytka 115

czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka *waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę (jeszcze lekko ciepłe, choć można też użyć(...)razu lekko i ostrożnie mieszamy kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch należy odczekać około 1 minuty i wyciągać je łyżką cedzakową. Kopytka można podawać z ulubionym sosem, bułką tartą i masłem lub tłuszczem i cebulką. Smacznego

Słodkie okruszki
Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą 104

łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru 2 słodkie i twarde jabłka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia   Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło(...)ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.   Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy

Smaczna Strona
Tarta borówkowo-rabarbarowa z masłem orzechowym 98

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni, by czarować pyszności. Ta tarta wyszła przepyszna. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 2 łodyżki rabarbaru 2 czubate łyżki masła orzechowego 100 g borówek cukier trzcinowy Robimy(...)Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem. Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym. Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta. Lekko obsypujemy

Latosiowydom