tarta - 42848 przepisów (strona:274/2857)

Kotlety jaglane z pieczarkami (wegańskie i bezglutenowe) #14 200

bicia, że używam zwykłej bułki tartej, ponieważ cena tej bezglutenowej jest nienormalna , to jest dorabianie się na krzywdzie ludzkiej. * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie(...)dodajemy łyżeczkę soli, jeszcze pieprzu, może być majeranek i przyprawa do kotletów mielonych. Mieszamy. 4. Żeby kotlety dawało się lepiej formować, trochę wszystko blenduję. 5. Następnie obtaczamy w bułce tartej. 6. Smażmy na oliwie lub oleju kokosowym, jak kto woli. Podajemy na przykład z ziemniakami i jakąś surówką. Smacznego

Kawa z mlekiem
Kotlety z groszku 175

używam zwykłej, bo jak zawsze powtarzam, brać 18 zł za kg bezglutenowej bułki tartej to jest tak nienormalne , że słów mi brak. A przepis gorąco polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 14 kotletów): 900 g mrożonego groszku (2 paczki z Hortexu) 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz, majeranek tłuszcz do smażenia Wykonanie: 1. Mrożony groszek wrzucamy(...)trochę, tak by był trochę ciapkowaty, następnie dodajemy usmażoną cebulkę, przyprawiamy, mieszamy. 4. Następnie dodajemy jajko i mieszamy wszystko. 5. Z łatwością formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Wychodzi około 14 kotletów. 6. Następnie smażymy je na złoto. Trochę się strzępią po krawędziach, ale i tak są przepyszne. Podajemy tak jak lubimy najbardziej. U nas z tłuczonymi

Kawa z mlekiem
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 135

wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam.  Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla Norma" z dodatkiem tartych bakłażanów, natomiast na Sardynii lasagne przygotowywane jest z dodatkiem chleba carasau. W Rzymie jadłam białe lasagne z brokułami i karczochem! Gdziekolwiek Was nie poniesie , lasagne, które dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto(...)jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty") oliwa z oliwek i masło do smażenia sól i pieprz do smaku tarta mozzarella + u mnie tarte pecorino włoska szynka gotowana u mnie HAŃDEREK , krojona w plasterki opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach natka

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowa tarta z wiśniami 159

Kolejna tarta w mojej kolekcji...    Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) -  80g masła -  50g cukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej(...)ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.  Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wałkujemy ciasto najlepiej między foliami żeby się nie przyklejało do wałka i łatwej wyłożyło do foremki. Układamy na wysmarowanej formie, wyrównujemy boki, nakłuwamy spód

Wypieki Rene
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 203

bułka tarta niespełna łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy(...)przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko

Słodkie okruszki
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie 236

pełną dostępną ofertą firmy: W ofercie znajdzie również inne produkty: Składniki:   (na 4 kotleciki, ilość zwiększyć w zależności od potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz(...)natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na 4 małe kotlety. Każdy kotlet lekko ubijamy. Do miski przekładamy miód, 2 łyżki tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z parmezanem 106

zawsze to coś innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia bułka tarta do panierowania opcjonalnie jajko Przygotowanie: Utłuczone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy parmezan oraz przyprawy do smaku (i ewentualnie jajko). Ja nie dodawałam(...)rozleciały się. Uformujcie z nich placki i obtoczcie w bułce tartej, smażcie na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Można dodatkowo posypać parmezanem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tarta Tatin z cykorią i roquefortem 174

Tarta Tatin z cykorią i roquefortem Polecam smaczne danie w nietypowej formie z cykorii i charakterystycznego sera francuskiego Roquefort, gdzie w połączeniu z aromatycznym masłem i słodkim miodem swoim smakiem i strukturą zaskoczy niejedno podniebienie.  Moje zaskoczyło! Zapraszam.      Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kg cykorii 50 g masła 125 g sera Roquefort(...)przeciąć każdą na pól, pozbyć się gorzkiej kocówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, podsmażyć cykorię z obydwu stron , oprószyć solą i pieprzem, karmelizować około 10 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, cykorię ułożyć w kształcie gwiazdy. Polać sosem z patelni. Ułożyć na nich po plastrze roqueforta, całość przykryć ciastem francuskim, lekko docisnąć przy krawędziach. Nakłuć ciasto. Piec

Wino Francja Kuchnia
Kotlety mielone z karkówki 207

mięsa mielonego. Do zbyt chudego mięsa dobrze jest dodać mielonego boczku, a do zbyt tłustego mielonej wołowiny, która dodatkowo wzbogaci smak kotletów. Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, która utworzy chrupiącą skórkę i zatrzyma wypływanie soku z kotletów.   Ważne:  Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich(...)łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczki tymianku 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów olej rzepakowy lub smalec do smażenia  Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem. Koperek drobno posiekać. Mięso

Kuchcik gotuje
Penne zapiekane z cukinią 137

mnie penne sporo świeżej bazylii, trochę tymianku kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę malutka cebula trochę czosnku olej kokosowy tłoczony na zimno  do smażenia olej z ostropestu plamistego tarty parmezan Najpierw ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami(...)gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu wlej sos. Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Posyp serem. Zapiekaj około pół godziny. Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z ostropestu plamistego, który jest zbawienny na naszą wątrobę! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
boczniaki jak kotlety w panierce... 114

tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 181

ząbek czosnku 4 suszone pomidory odsączone z zalewy pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu łyżeczka mielonej papryki szczypta płatków chilli garść świeżej bazylii 1 jajko 100 g bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie domowych burgerów z fasoli: Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Ja robię to bezpośrednio w malakserze, w których za chwilę będę miksować burgery(...)bazylię. Zmiksuj pulsacyjnie, aż masa rozdrobni się na bardzo małe kawałeczki (ale nie na gładką pastę). Spróbuj masę i ewentualnie dopraw. Do masy dodaj teraz rozbełtane jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj, tym razem już przy pomocy łyżki. Masa nie powinna być za mokra, a burgery powinny formować się z niej z łatwością.  Podziel masę

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami 159

sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego sera mozarella Na mocno rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i krótko podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia. Na tej samej patelni(...)lasagne rozsmarować 1 łyżkę nadzienia serowego, ułożyć kilka kawałków uprażonego jarmużu i pieczarek. Zwinąć ciasno w roladkę. W małym garnuszku podgrzać śmietankę, dodać serki topione i zagotować. Dorzucić garść tartej mozarelli i wymieszać do połączenia się wszystkich składników w gładki sos. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko masłem, ułożyć roladki z lasagne, a wierzch polać sosem serowym i posypać tartym

Pieguskowa Kuchnia
Tarta cytrynowa z granatem 152

krótko zmiksować. Granat umyć i obrać z nasion. Na ostudzoną masę cytrynową wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Górę tarty posypać nasionami granatu sypiąc najwięcej na jej środek. Tartę przed podaniem schłodzić w lodówce. Uwagi: Ja moją tartę udekorowałam dodatkowo liśćmi z marcepanu, ale z samym granatem również wygląda ładnie

Passions hobbies life
Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit 127

śliwkami. Śmiało możecie ją zrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców. Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych(...)cukru 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Jeżeli używacie płatków owsianych należy zmielić je w młynku na mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na ok. 30-60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie koła. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią rozwałkowane ciasto. Środek ciasta posypać bułką tartą (pozwala

Fabryka pomysłów