tarta - 42848 przepisów (strona:277/2857)

Tarta pełnoziarnista z gruszką i camembertem. Dobry pomysł na lunch lub kolację z przyjaciółmi 132

szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Często rozkładam ich przygotowanie na 2 dni. Wieczorem przygotowuję spód a drugiego dnia resztę. Wtedy jest to mało prawdopodobne że spód od tarty opadnie lub się skurczy. Składniki na spód: 150g mąki pełnoziarnistej żółtko 75g masła 2 łyżki zimnej wody sól Składniki na nadzienie: 100g camemberta gruszka 2 jajka 100ml mleka gałka(...)muszkatołowa pieprz Sposób przygotowania: Spód do tarty: Zagnieć ciasto z wszystkich składników. Wyłóż do foremki i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej na noc. Następnie podpiecz spód w piekarniku (20 minut 180ºC) Następnie zmiksuj jajka z mlekiem oraz przyprawami. Wlej na podpieczony spód. Na wierzch ułóż kawałki sera i gruszki. Ponownie wstaw do piekarnika

wysmienity
Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem 172

pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.  Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję(...)Doprawiam solą. Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam. Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki. Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temp 200 stopni góra dół

wesoła kuchnia
49 przepisów z cukinią 229

jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zapiekany omlet z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 133

francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem.  Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie sprawdzają się w podróży, ze względu na zwartą konstrukcję. Ostatnio miałem taką sytuację, że musiałem gdzieś wyjechać i potrzebowałem coś zjeść(...)miejscu, a dostęp do ciepłych posiłków miałem ograniczony. Postanowiłem wziąć ze sobą porządny kawałek, upieczonej wcześniej, tarty, którą podgrzałem za pomocą źródła energii odnawialnej jaką jest słońce. Zrobiłem to starym sposobem, za pomocą którego ludzie czasem próbują upiec psy, rzadziej dzieci, czyli zostawiłem za szybą w samochodzie na dobrze nasłonecznionym parkingu. Po dwóch godzinach, czyli akurat wtedy , kiedy

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta z papryką igołomską, szynką i szpinakiem 137

Tarta jest idealną propozycją. Na ciepło. I na zimno. Zawsze się sprawdzi. Można ją nadziać chyba wszystkim! I zabrać  ze sobą niemal wszędzie. Dziś u mnie tarta na gotowym cieście , ale przyznam się szczerze, lepiej jest zrobić ciasto samemu.Składniki-nie podaję ilości , bo wszystko jest robione na oko.Tu nie trzeba ,ani miar(...)Składniki gotowe ciasto na tartę spora dawka szpinaku olej kokosowy extra virgin  do smażenia papryki igołomskie. Nie macie? Mogą być każde-czerwone, zielone , żółte. czerwona cebula sól himalajska różowa  do smaku pieprz ziołowy pomidory z puszki krojone śmietanka 36% mozzarella trochę szynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka serowe 178

Kluski ziemniaczano-serowe podane bardziej na słodko niż wytrawnie. Z masełkiem i bułką tartą, ale świetnie smakują także z gęstą śmietaną w połączeniu z cukrem pudrem, może szczyptą cynamonu? Wersja ze szklistą gorącą cebulką też się sprawdzi. Na pewno każda Wasza wariacja będzie pyszna, w końcu nie zawsze musimy mieć ochotę na podane sugestie w gotowym przepisie(...)wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach. Podawać np. z przyrumienioną na masełku bułką tartą (najpierw podsmażamy na patelni bułkę tartą, co chwilę mieszając, później dopiero dodajemy masło

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej 3672

Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 mały kalafior (ok. 450g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia kotletów 40g parmezanu oliwa z oliwek lub olej do smażenia 1 czubata łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku koperek – kilka gałązek(...)mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Odcedzić, a następnie jeszcze gorącego ugnieść tłuczkiem do puree. Kolejno dorzucić kaszę jaglaną, wbić jajko, dodać dwie czubate łyżki bułki tartej, parmezan starty na tarce o małych oczkach, zioła prowansalskie, a na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli uważamy, że kasza nie jest dość słona). Wymieszać. Opcjonalnie

Kulinarne Przeboje
Tarta z łososiem i zielonym pesto 138

utonie :) I przy tym zostanę. Publikować będę dalej. Dla Ciebie, dla innych i dla siebie też. Bo już niejednokrotnie sama wpisywałam w Google "bistro mama ciasto kruche do tarty" albo "bistro mama ciasto maślankowe z rabarbarem", "bistro mama ciasteczka do pieczątek". Ostatnie sześc lat to blog. Poświeciłam mu dużo czasu, ostatnio trochę zaniedbałam, wygotowałam i napiekłam większość pomysłów(...)gałązki posiekanego koperku  kilka plastrów porwanej mozzarelli  sól, pieprz Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi.  Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. W misce lekko ubijamy trzepaczką jajka

bistro mama
Kalarepa na ciepło z bułką tartą 172

obiadu na ciepło. W ten sam sposób możemy przygotować również młodą kapustę. Ugotowaną przekroić na ćwiartki i podać polaną bułką tartą. Składniki: Kilka kalarep Masło Bułka tarta Sól, cukier do smaku Opcjonalnie: koperek Przygotowanie: Kalarepę pozbawić liści, obrać i przekroić na połówki. Można również pokroić kalarepę w grubsze plastry. Ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem(...)cukru, do smaku. Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą zrumienić na złoty kolor. Ugotowaną kalarepę wyłożyć na półmisek polać przyrumienioną bułką i obficie posypać drobno pokrojonym koperkiem

W garach u Gosi
Francuska bagietka. 133

Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody szpinak szynka - jajko na twardo - majonez - czarnuszka - rzodkiewki serek

zadanie-gotowanie
RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 137

niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku, cukinii i pora, a wyrazistości i pikanterii dodaje czosnek niedźwiedzi. Idealnie wpasowała się w moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie 😉 Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej

Kuchnia MagdaLeny
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 116

Zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie  z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym,  na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną  z trzech(...)czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem  i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga tak żeby

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym 80

140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers) Wykonanie: ciasto : do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem(...)zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!). Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C. /inspiracja Chabrowe Pole/ Artykuł Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Klopsiki z cukinii 131

łyżki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonej bazylii  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce o średnio drobnych oczkach. Nadmiar wody należy dobrze odcisnąć przez ściereczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cukinii. Dodajemy ricottę, jajko, parmezan, bułkę tartą i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy(...)formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z obu stron

Delusional Trine
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM 121

Dopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE