margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru -1 łyżka soku z cytryny -0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje(...)słodkie :-) PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka -troszkę wody -bułka tarta Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka mielimy w malakserze na drobno lub trzemy na tarce jarzynowej. Szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Dodajemy do jajek. Chleb lub bułki odsączamy(...)mamy wszystkie krokiety zrobione (mi wyszło 14 sztuk z podanych proporcji farszu) dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody. Do drugiej miseczki dajemy bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i gotowe :-) Takie krokieciki są przepyszne, tanie, szybkie i łatwe-same zalety :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo: 2,5 – 3kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu 6-7 łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką(...)się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami
Mała Cukierenkazapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów i wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych figach pakieciki(...)indyka z figami piersi gęsi z figami przepiórki z figami pudding z figami i szynką serrano roladki z łopatki cielęcej sałatka z fig sałatka z fig z serem pleśniowym tarta kokosowa z figami tarta z figami tosty z figami wątróbka drobiowa z figami
królestwo garówcukrem. Moja propozycja to – na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć knedle na patelni, i potrząsnąć. Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem. Knedle były pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńbezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat. Burger z ciecierzycy Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 kotlecików Potrzebujesz: 400g ugotowanej ciecierzycy(...)niecałe 2 puszki 1 puszka kukurydzy 3 spore łyżki bułki tartej 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżka kuminu skórka z 1 limonki lub cytryny sól i pieprz do smaku olej do smażenia *bułka i ulubione dodatki Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko
Blendmanduże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku kawałeczek papryczki chili 4 łyżki bułki tartej do kotletów 2 łyżki masła 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotletów olej Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około 15 minut.Pieczarki, marchew cebulę obieramy, myjemy i ścieramy(...)rozpuszczamy 2 łyżki masła, przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy, następnie dodajemy jako i bułkę tartą.Wszystko dobrze mieszamy. Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu i formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej tylko tyle żeby pokryła delikatnie
Sama słodycz i szczypta chilirozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić. Przygotowanie wypełnienia tarty: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W blenderze blendujemy wszystkie składniki na ciasto. Wlewamy do naszej wyłożonej kruchym ciastem formy i wstawiamy do piekarnika na 50 – 60 minut(...)suchy). Serwujemy ostudzone (oj tak trzeba się na chwilę powstrzymać, aby nie jeść ciepłego). Ciasto dyniowe dekorujemy mielonym cynamonem, ubitym mlekiem kokosowym lub tak jak ja to zrobiłem wierzch tarty posmarowałem nutellą (z awokado) i do ozdoby użyłem płatków różnych jadalnych kwiatków i listków mięty. Smacznego! Artykuł Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeJeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i smacznie :) Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg) 1 biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka (duże) 200 g sera(...)dodajcie 1-2 łyżki mąki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia posmarować masłem, wylać masę. Piec około 60-70 minut w 180ºC (aż do zarumienienia tarty). Podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym. Ścieranie cukinii Mieszanie wszystkich składników Tarta przed i po upieczeniu Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćSkładniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta(...)Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do 7 mm Posypać solą i pieprzem z dwóch stron Rozklepujemy jajka w głębokim talerzu Do drugiego dodajemy bułkę tartą Obtaczamy mięso najpierw w jajku później w naszej panierce (bułka tarta) Nadmiar strzasac . Jesli chcemy by kotlet był bardziej chrupiący czynność powtarzamy raz jeszcze
Viola cooks with passionwielkości naleśników). Papryczki jalapeño nie są niezbędne, ale my bardzo je lubimy, dlatego do każdej porcji dodawaliśmy niewielką ilość pokrojonych na małe kawałki marynowanych papryczek. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi wbijamy 2 jajka i bełtamy je widelcem. Zaczynamy składanie krokietów. Na płaskiej powierzchni kładziemy naleśnik, równomiernie smarujemy go ok. 1 łyżką pasty z suszonych pomidorów(...)pieczarkowego, parówkę, kilka pokrojonych papryczek oraz mozzarellę (według uznania). Całość najpierw zawijamy po bokach, a następnie rolujemy jak krokieta. Każdy tak zawinięty krokiet równomiernie pokrywamy jajkiem, a następnie bułką tartą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż krokiety będą złoto-brązowe. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 krokietów. Są one nawet lepsze, gdy po zawinięciu odstawicie
Cooking Monsterpostanowiłam ogórki obrać i wydrążyć ich gniazdka nasienne, a potem zetrzeć połączyć z przyprawami, cukrem i octem, oraz przecierem pomidorowym, z tego połączenia powstał rewelacyjny w smaku sos z tartych ogórków do słoików. Ten dziewiczy przepis na Ogórki w sosie pomidorowym muszę przyznać, że jest bardzo udany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały. Cały(...)minut, gdy puszczą sok odciskamy starte ogórki na durszlaku. Do garnka przekładamy pikantny przecier pomidorowy, wsypujemy cukier, zagotowujemy, gotujemy aż cukier się rozpuści, wlewamy ocet, dodajemy przyprawy, tarte ogórki, gotujemy ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Całość przekładamy wraz z przyprawami do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki dokładnie i pasteryzujemy słoiki pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok. 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe(...)wiśnie przesypujemy łyzeczką cukru i gotujemy kilka minut .Odstawiamy. Ser razem ze śmietaną , jajkiem i cukrem miksujemy do połączenia składników. Masa nie może być za rzadka. Foremkę do tarty 22-23 cm smarujemy masłem i przesypujemy mąką. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Nakładamy masę serową na na nią delikatnie około 4 łyżek wiśni lub konfitury. Delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy
WYSPA SZCZĘSLIWAfilety z piersi kurczaka fasolka szparagowa słonina bułka tarta sól pieprz oregano szczypta(...)curry oliwa Filet oczyszczamy i myjemy, nacinamy w kratkę po gładkiej stronie, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Fasolkę gotujemy do miękkości, Słoninę kroimy w kostkę i przysmażamy dodając bułkę tartą i robimy zasmażkę do fasolki. Odcedzoną fasolkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy bułkę tartą z tłuszczem. Filety smażymy na złoty kolor na wolnym
Gotowanie jest łatwepojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche(...)kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone, owocami i ciasteczkami * lemoniady: malinowa i cytrynowa Na stanowiskach dziewczyn znaleźć można było: burgery, wytrawne tarty i tartaletki, słodkie tarty, muffiny i ciasta oraz napoje. Jak to się zwykło mawiać: dla każdego, coś dobrego ! Odwiedzający nas smakosze nie tylko kupowali, ale dzielili się spostrzeżeniami, pytali o składniki potraw
kolorowotorcikowo