kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Ugotowane mięso studzimy, obieramy z kości i skóry, przekładamy(...)wodzie) i włączamy blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm
słodki bratekszybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny Kruche ciasto nr 3 - (z przepisu Tarta z Rabarbarem ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać(...)masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Kruche ciasto nr 10 - (z przepisu Prowansalska tarta pomidorowa ) Składniki: 2235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła 3 łyżki wody z lodem
Mama Gotujeczosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy(...)maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy warstwę mięsa, układamy jajka, pokrywamy mięsem, smarujemy masłem lub kładziemy cienkie plastry, wkładamy do piekarnika temp. 180 stopni
Kuchnia Beatysekund. Przestudzić. Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną. Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec(...)przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić. Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić tam ok. 3-5 godzin. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi i wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia Ellieszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do babki wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st. Do miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubijać do momentu, aż masa zwiększy trzykrotnie
moj przepis naBlueberry Corner by "jagodzianka" Domowy, tarty chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Zwłaszcza w wielkanocnym żurku nie powinno go zabraknąć. Tarty chrzan może … Przeczytaj cały artykuł Post Domowy, tarty chrzan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWymieszaj z pastą z ciecierzycy, orzechami i śliwkami, ewentualnie dopraw do smaku według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 180'C, f ormę posmaruj olejem kokosowym i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź. Galaretka Żelatynę namocz(...)zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr.7. Dodaj odstawione składniki, orzechy, śliwki, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr.5/ , ewentualnie dopraw do smaku . Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut w temperaturze
SzczyptaSmaQSkładniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka sól, pieprz dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo ok 1/2 szklanki bułki tarty olej do posmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę(...)posmarować olejem, posypać delikatnie bułką tartą, wyłożyć połowę mięsa, zrobić małe wgłębienie i włożyć ugotowane i obrane jajka. Na wierzch wyłożyć pozostałe mięso i delikatnie posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę
magiczna kuchnia KasiJeśli przegapiliście przepis na: TARTA GRYCZANA(...)CUKINIĄ I BRYNDZĄ macie okazję to nadgonić. Tym razem wersja z brokułami i czosnkiem. Równie smakowita i tak samo łatwa w przygotowaniu. Baza na spód jest taka sama. Tarta różni się jedynie nadzieniem, ale pomyślałem, że warto i ją zaprezentować. na ciasto: 250 g mąki gryczanej 110 g masła... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcutradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia chlebowa Młynomag masło i bułka tarta Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy z wierzchu. Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia(...)płaską łyżką soli. Kopytka gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia na niedużym ogniu. Można, tak jak ja, wrzucić partię ugotowanych kopytek na patelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku
Smakołyki Asiksiążki kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. 500 g topinamburu, sól, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 2 garście świeżo starego parmezanu, 40 g masła, bułka tarta. Bulwy dokładnie umyć (wyszorować szczoteczką) lub obrać, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Śmietanę wymieszać z mąką. Wyjąć, osuszyć. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć(...)naczyniu do zapiekania, przecięciem do góry. Na każdej ułożyć trochę śmietany, posypać parmezanem i bułką tartą. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (najlepiej z włączoną funkcją grillowania) i zapiekać 15 minut. W oryginalnym przepisie użyta jest przyprawa Maggiego, ja jej nie użyłam. Można bulwy posypać lubczykiem, tymiankiem, majerankiem.... *Mornay – klasyczny sos francuski
królestwo garówpodania na gorąco i na zimno. Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką(...)Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Na stolnicy lub dużym talerzu posypanym bułką tartą, z mięsa formujemy placek. Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki. Zwijamy
Maminek kulinarnyDzisiaj dla wszystkich maniaków czekolady mamy mega pyszności :) To tarta czekoladowa, z przepisu niezawodnej Anny Olson, której wypieki pewnie jeszcze
Kuchenne WariacjeGruszki to moje ulubione owoce zarówno w przetworach jak i deserach czy innych słodkościach. Po pysznej tarcie jabłkowej dziś do popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka(...)WYKONANIE: 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy i wkładamy do syropu. gotujemy 5 min., następnie wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia, formę do tarty smarujemy masłem, masę serową dokładnie mieszamy, jeśli gruszki są już chłodne, to wylewamy masę serową na ciasto, układamy gruszki i posypujemy cynamonem, wkładamy do nagrzanego
Kuchnia BeatyPierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku(...)Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera
Weekendy w domu i ogrodzie