liści świeżego szpinaku 1/2 serka mascarpone (2 czubate łyżki) oliwa z oliwek 2 – 3 ząbki czosnku Do posypania na końcu: 50 g tartego sera mozzarella tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory zblenduj wraz z wodą po wypłukaniu puszki. Liście bazylii posiekaj lub porwij
Moja pasja smakutruskawki. Pyszne, pachnące, słodkie truskawki. Lato nas rozpieszcza, więc jak moglibyśmy nie skorzystać z jego darów? Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Tarta z truskawkami /składniki na dwie tarty o szerokości 25 cm/ Kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 margaryna 5 żółtek szczypta soli Krem(...)serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30-36% 5 łyżek cukru pudru truskawki Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. Formę do tarty wyłożyć ciastem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni. Śmietanę ubić, następnie dodać cukier i serek mascarpone i wymieszać mikserem. Na dno ciasta
Biały fartuszekszklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu) 1,5 łyżki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy (16 g) Dodatkowo: szczypta soli (do wody na leniwe) masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto(...)kawałki (w poprzek wałka, pod skosem). W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Leniwe wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od wypłynięcia. Masło rozpuścić na patelni, wsypać bułkę tartą i zamieszać. Leniwe polać masłem i posypać cukrem
Bulliojajka 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę(...)będę je gotowała: Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami kopytka i gotuję około 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym
Uwaga Babcia Gotujemamy na naszej kromce wszystkie składniki , zwijamy je w roladki , i tak postępujemy do wykorzystania chleba tostowego . Kiedy mamy przygotowane roladki , rozbijamy jajko i osobnym talerzu wsypujmy bułkę tartą , dodajemy do jajka odrobinę soli , oraz pieprzu i panierujemy w jajku i bułce , i wykładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju , smażymy na złoty kolor . Po usmażeniu(...)wszystkich roladek , są gotowe do podania . A kiedy zostały nam skórki od chleba , oraz jajko z bułką tartą , to możemy skórki od chleba nasączyć w jajku , bułce i także usmażyć
Mój Smakpieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo: 2,5 – 3kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu 6-7 łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką(...)się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami
Mała CukierenkaSkładniki: kalafior 1 sztuka, fasolka szparagowa 1/2 kg, masło 3/4 kostki, bułka tarta 3/4 szklanki kalafior ugotować w osolonej wodzie na "al dente", wylać(...)durszlak aby dobrze odciekła woda obraną zieloną fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać szybko i krótko mocno zimną wodą na suchą rozgrzaną patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając bułkę podpiekać z 2 minuty (mniej tłuszczu wciągnie i będzie chrupiąca), dodać masło i stopić mieszając na większym ogniu kalafior i fasolkę polać tartą
W Mojej Kuchni LubięMoją ulubioną jesienna, słodką tartą jest tarta ze śliwkami i bezą. Jest to zawsze strzał w dziesiątkę! Polecam i zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica
Moja smaczna kuchniadomu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania: Przygotowanie: 45 min, pieczenie : 1 godz. , ilość porcji: 1 blaszka Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy(...)oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić jajka , dodać usmażone mięso wraz z cebulką , dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą
Projekty ze smakiemMoją ulubioną jesienna, słodką tartą jest tarta ze śliwkami i bezą. Jest to zawsze strzał w dziesiątkę! Polecam i zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Uwielbiam tarty. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, na słono oraz słodko. Ostatnio moją ulubioną stała się tarta ze świeżymi malinami. Bardzo szybko ją przygotujemy w domu, a na pewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej(...)masa zastygnie. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i na wierzchu układamy gęsto maliny, delikatnie je dociskamy do kremu. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Tarta z malinami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneUzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 100 g cukru pudru(...)zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście. Kruszonka : W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki. Przygotowana kruszonką
Kuchnia bezglutenowamargaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru -1 łyżka soku z cytryny -0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje(...)słodkie :-) PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka -troszkę wody -bułka tarta Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka mielimy w malakserze na drobno lub trzemy na tarce jarzynowej. Szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Dodajemy do jajek. Chleb lub bułki odsączamy(...)mamy wszystkie krokiety zrobione (mi wyszło 14 sztuk z podanych proporcji farszu) dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody. Do drugiej miseczki dajemy bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i gotowe :-) Takie krokieciki są przepyszne, tanie, szybkie i łatwe-same zalety :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku