tarta - 42848 przepisów (strona:269/2857)

Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 142

cytryny s ó l, pieprz   oliwa z oliwek 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka drobno posiekanego koperku Panierka 100 g bu ł ki tartej 1 jajko **** INGREDIENTI Polpettine 500 g di salmone 2 patate 2 uova 4 cucchiai di parmigiano grattugiato 1-2 cucchiai di pangrattato scorza grattugiata di un limone sale, pepe olio(...)wystygnięcia. Ziemniaki i łososia blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy 2 jajka, 4 łyżki startego parmezanu, skórkę cytrynową, koperek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy

La grande e la piccola cuoca
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM 156

szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki suchej, przed ugotowaniem) 1/2 szklanki tartego sera, twardego 1 jajko sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta chili  1 łyżeczka czarnuszki DODATKOWO: masło klarowane lub olej do smażenia, mielone orzechy lub bułka tarta do panierowania DO PODANIA: mizeria WYKONANIE Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sicie gorącą wodą. . Przekładamy(...)zwartą masę. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Odkładamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety. Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej lub/i mielonych orzechach. Smażymy na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju, po 3-4 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu. Podajemy z mizerią lub jako dodatek do dań

cool and minty
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 105

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia(...)Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
Karnawałowa lazania 115

Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty kolor Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół(...)blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasazani. Pierwszą warstwę polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem,  rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem.  Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.  Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem,  posypać serem

zielonacukinka
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KARCZOCHAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 147

pomidorów 1/4 świeżej papryczki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu PRZYPRAWY: gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano DO PODANIA: tarty parmezan, orzeszki pinii WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Czosnek kroimy(...)szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy 2 minuty.  Dodajemy passatę pomidorową oraz wodę z gotowania makaronu i  śmietankę 30%. Gotujemy 3-4 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, 2 łyżki tartego parmezanu i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pinii i świeżo startą gałką muszkatołową

cool and minty
Ryba zapiekana w piekarniku 127

Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć rybę na papierze do pieczenia skórą pod spód Posypać bułką tartą i pokropić olejem Zapiekać w temperaturze

zielonacukinka
BEZGLUTENOWA TARTA CZEKOLADOWO-BANANOWA 173

jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej czekoladowo-bananowej tarty, która zachwyciła całą moją rodzinę ( rodzinę, która kocha gluten! ). Spróbujcie! Tarta jest fantastyczna! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) SPÓD: * Ciasteczka Chocolate O’s Schär – 1 op * masło – 100 g MASA CZEKOLADOWO-BANANOWA * czekolada mleczna i czekolada biała

Ostra na Słodko
Kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus 128

kuskusu, u mnie kuskus ze sklepu Kuchnie Świata 12 łyżek wrzątku 1 jajko 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów Przygotowanie kotletów wegetariańskich: Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie całą wodę. Pomidory odsączamy z oleju i drobno  siekamy, następnie dodajemy(...)przygotowanego kuskusu. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i również dodajemy do kaszy. Do tak przygotowanych produktów wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę na kotlety. Z masy ma wyjść około 7 kotletów. Porcję kaszy z dodatkami formujemy na kształt kotleta i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy z obydwu

MamaOskarka
Kotlety z jajek z żółtym serem 155

oraz gotowanych na parze warzyw.  Składniki 12 jaj 200 g żółtego sera pęczek natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia kotletów olej/masło klarowane do smażenia Sposób  10 jaj ugotować na twardo, 2 pozostawić surowe. Po wystudzeniu ugotowane jaja pokroić(...)kostkę, wrzucić do miski, wbić jajka surowe, dołożyć żółty ser potarty na tarce, posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę oraz 2 łyżki bułki tartej . Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Z powstałej masy formować kotleciki, gotowe obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor

Kuchenne aromaty
Fasolowe de volaille 90

puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula średniej wielkości trochę świeżego tymianku lub suszonego , ilość dowolna 2 jajka 2 łyżki bułki tartej i 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów sól , pieprz do smaku farsz : 1/2 kostki masła natka pietruszki ( 1 łyżeczka siekanej ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Masło zostawiamy na wierzchu ,żeby(...)wkładamy do lodówki żeby stwardniało . Cebule siekamy i rumienimy na patelni . Fasolę odcedzamy z zalewy , obie puszki . Przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę . Dodajemy jedno jajko , bułkę tartą – dwie łyżki , podsmażona i ostudzoną cebulę , tymianek , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nabieramy łyżką porcję fasolowej masy, umieszczamy w środku kawałek masła , formujemy

Ogrodnik w podróży
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 113

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia(...)Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
SZNYCEL, KOTLET MIELONY Z JAJKIEM SADZONYM 121

himalajska, zwykłej mniej) - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy+masło klarowane) + kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia mięsa Dodatkowo: - 4 jajka - łyżka masła W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz (niezbyt dużo), wbijamy jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę(...)którą rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja formuję moje sznycle w podłużne, dość płaskie kotlety. Uformowane mięso odkładamy na talerz. Sznycle smażymy na rozgrzanej patelni, ja smażę na oleju kokosowym z masłem klarowanym, ale można użyć dowolny tłuszcz. W trakcie smażenia kilka razy przewracamy mięso na drugą stronę. Ja swoje mięso smażę ok.10 minut. Musi być dosmażone wewnątrz

Smaczne Zdrowe
Kotlety mielone panierowane w grzankach. Przepis krok po kroku. 100

tartej + trochę do obtoczenia sól, pieprz czarny mielony olej roślinny do smażenia   Przygotowanie:   Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki.   Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj jeszcze jedną łyżkę. Wyrób mięso z pozostałymi składniki na jednolitą masę.   Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety. Najpierw obtocz w pieczywie i dociśnij aby w trakcie grzanki

kuron.com.pl
zupa dyniowa z klopsikami 81

gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodajemy(...)podsmażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki bułki tartej, sól oraz pieprz i mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu. dodatkowo do podania: śmietana starty ser żółty Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem żółtym

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 499

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 posiekane i usmażone na złoto cebule 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia kotletów sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy lub wołowy do smażenia ( z olejem krócej się przechowują ) sos : 1 kg kości wieprzowych 3 cebule 2 łyżki sosu(...)pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę

Ogrodnik w podróży