tarta - 42848 przepisów (strona:266/2857)

Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym 66

jajko z 1 łyżką mleka. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj dokładnie. W drugim głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą lub mąkę migdałową z tartym parmezanem. Słupki cukini maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce z parmezanem i układaj na blaszce, tak, żeby zostawić malutkie odstępy między słupkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika(...)kolejnych 5 minutach. Dopraw ewentualnie solą i podawaj ciepłe. Składniki FRYTKI Z CUKINII 2 małe cukinie 1 ząbek czosnku 1 duże jajko 1 łyżka mleka ok. 2/3 szklanki bułki tartej lub mąki migdałowej 2 łyżki tartego parmezanu sól morska i zmielony pieprz 3 łyżki oleju Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz

Eat me! Fit me!
5 dań dla św. Mikołaja 99

Finlandii. Skończyło się na tym, że ruszyliśmy w kulinarną podróż dookoła świata. Spróbujcie przepisów na pięć niecodziennych obiadów na ten tydzień. Fińska zapiekanka z kapusty i mięsa, farncuska tarta an ziemniaczanym spodzie, kurczak tikki masala – emblematyczne danie kuchbni hinduskiej, kurczak yangchow, czyli chiński klasyk ze smażonego ryżu i wreszcie wegetariańska lasagnia, jako reprezentantka kuchni włoskiej. Taka jest(...)ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane

Niedzielny kucharz
Kotlety z kurczaka w panierce 91

pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej. Składniki na 3-4 kotlety: 1 filet z kurczaka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia(...)całe mięso było pokryte marynatą, zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy chcemy usmażyć kotlety, wyjmujemy pojemnik z lodówki i pojedynczo panierujemy kotlety w bułce tartej z każdej strony. Kotlety drobiowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Panierowane kotlety drobiowe podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytkami, gotowanymi ziemniakami, lub puree ziemniaczanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z sezonowych warzyw 102

wiemy jak nazwać dzisiejsze danie. Może pomożecie? Zapiekanka z sezonowych warzyw SKŁADNIKI: - połowa średniej dyni - 1 cukinia - 4 cebule - 3 papryki - 250g sera żółtego - 4 jajka - bułka tarta - przeprawy (ostra papryka, sól, pieprz, kminek, bazylia, tymianek) Dynię oraz cukinię obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka), odkładamy do osobnych naczyń, solimy i zostawiamy aby oddały wodę. To samo robimy(...)jednego, większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki, odciskając wcześniej nadmiar wody, szczególnie z dyni, cukinii oraz papryki. Wbijam jajka i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego przygotowane przez nas warzywa. Z góry posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w 190 stopniach pod folią aluminiową (ostatnie

Związek na patelni
Kotleciki grzybowe w panko 82

Składniki: 100 g suszonych grzybów 1 bułka 1 cebula 1 szkl. orzechów włoskich 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania Przygotowanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie(...)oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek suchej bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę) i 2 jajka surowe, a także odrobinę soli i pieprzu. Masę mieszamy, formujemy z niej małe kotleciki, które obtaczamy w panierce panko

Bon appetit mon amie
Kotleciki grzybowe w panko 126

Składniki: 100 g suszonych grzybów 1 bułka 1 cebula 1 szkl. orzechów włoskich 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania Przygotowanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie(...)oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek suchej bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę) i 2 jajka surowe, a także odrobinę soli i pieprzu. Masę mieszamy, formujemy z niej małe kotleciki, które obtaczamy w panierce panko

Bon appetit mon amie
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 98

bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki maślane z brzoskwinią 114

mleka, 4 łyżki cukru, 6 połówek brzoskwiń z syropu, 100 g masła + trochę do posmarowania foremek, bułka tarta do posypania foremek Wykonanie: Foremki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie obracamy foremką, tak, żeby wgłębienia pokryły się bułką tartą. Nadmiar strzepujemy. Masło roztapiamy i studzimy. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski

Bułka z Chlebem
SZNYCLE Z KURCZAKA 95

chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują akurat. Podane z ziemniakami i świeżymi sałatami z pomidorkami. Jest domowo, tradycyjnie i pysznie. Takie obiady wyniesione z domu lubię najbardziej! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk 2 jajka bułka tarta do smażenia oliwa, olej lub masło(...)tego dziś nie robiłam. Przyprawiam je z obu stron. W głębokim talerzu roztrzepuję widelcem 2 jajka, przyprawiam lekko solą i pieprzem. Na płaski talerz wysypuję sporą garść bułki tartej. Na rozgrzanym tłuszczu smażę sznycle: przyprawione kotlety obtaczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z mięsa po rosole 344

sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej(...)posiekaną natkę pietruszki.   Razem z mięsem i cebulą możesz zemleć również warzywa pozostałe z rosołu – wtedy masa może być rzadsza, dlatego lepiej dodać trochę więcej bułki tartej, by nabrała ścisłości.     Dodatki do kotletów… – Chińska surówka z białej kapusty – Surówka z buraków i jabłka – Sałatka obiadowa z cukinii – Surówka ze świeżych

Kulinarne S.O.S.
Kotlety z mięsa po rosole 344

sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej(...)posiekaną natkę pietruszki.   Razem z mięsem i cebulą możesz zemleć również warzywa pozostałe z rosołu – wtedy masa może być rzadsza, dlatego lepiej dodać trochę więcej bułki tartej, by nabrała ścisłości.     Dodatki do kotletów… – Chińska surówka z białej kapusty – Surówka z buraków i jabłka – Sałatka obiadowa z cukinii – Surówka ze świeżych

Kulinarny S.O.S.
BURGERY Z CIECIERZYCĄ I GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT 103

ok.20-25 minut /180C. BURGERY Z CIECIERZYCY: * ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl * ugotowana, namoczona przez noc ciecierzyca – 1,5 szkl * jajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze ) * bułka tarta – 3-4 łyżki * maka pszenna – 1 czubata łyżka * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka, curry(...)kmin rzymski – do smaku Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy paprykę, curry i kmin rzymski. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki pomagając sobie foremką do burgerów. Ps. w przypadku takich wegeburgerów warto każdorazowo obsypać foremkę bułką tartą

Ostra na Słodko
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 118

koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą. Dodatkowo trzepaczka szybko ubije pianę z białek lub bitą śmietanę.  Przetestowałam go na różnych produktach i jestem zadowolona z tego sprzętu. Spełnia on moje oczekiwania i ułatwia wykonywanie

Kuchnia MagdaLeny