tarta - 42848 przepisów (strona:279/2857)

Kotlety mielone z brokułem 110

głąba z brokułu lub kalafiora.  Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa(...)sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości

R'n'G Kitchen
JAJKA JASKÓŁCZE PO MOJEMU 123

miski , wbijamy surowe jajko , dodajemy żółty ser , keczup , szynkę i 2  łyżki bułki tartej, przyprawić, wyrobić. Ugotowane jajka obieramy, przekroić na pół.Z masy mięsnej formujemy placuszki , spłaszczamy ręką , na każdym ułożyć połówkę jajka z żółtkiem do spodu, obkleić masą mięsną. Bułkę tartą wysypać na talerz.Na patelni rozgrzać olej ( nie dużo).Kotlety obtoczyć w w bułce(...)tartej, wyłożyć na tłuszcz , smażyć na rumiano.Podajemy gorące lub zimne, jako przystawkę , z pomidorami i jak kto lubi z bazylią lub natką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pizza pepperoni i rukola z parmezanem i kaparami 133

kilkanaście plasterków pepperoni kilkanaście kaparów 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół tarty parmezan albo tarty żółty ser wędzony - do woli świeża rukola do posypania świeżo starty pieprz   Sos pomidorowo-chrzanowy-żurawinowy: puszka krojonych pomidorów z puszki 1 płaska łyżka chrzanu 1 łyżeczka(...)kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy-żurawinowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 154

/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka

moj przepis na
Serowe kulki z jalapeno 295

sera cheddar; 340 g białego sera cheddar; 1 łyżeczka soli ziołowej; 4 świeże papryczki jalapeno. Panierka: 1/8 szklanki mąki pszennej; 3 jaja; 3/4 szklanki zimnej wody; 2 szklanki bułki tartej.  Dodatkowo: Olej do smażenia. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Czerwony i biały ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Jalapeno umyć(...)mocno je dociskając, aby ser dobrze się skleił. Przygotować 3 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej wbić jaja, wlać wodę i roztrzepać z jajami, do trzeciej wsypać bułkę tartą. Kuli serowe panierować w następującej kolejności: najpierw delikatnie w mące ( strzepując jej nadmiar), następnie w jajku z wodą, potem w bułce tartej (lekko dociskając) i znów

Gospodyni Miejska
Mini tarty pomarańczowe 167

Trzeba zrobić ciasto. A najlepiej kilka małych, żeby każdy w pracy dostał swój kawałek. Ciasto ? A może tarta? Tarta lepsza, bo gdzieś w szufladzie ukryły się małe foremki , które impulsywnie kupiłam bardzo dawno temu i zapomniałam, że istnieją. A smak? Czekolada odpada, ale za to może kokos? Pomarańcze lepsze. Dobrze, a więc mini tarta

Okolice Palnika
KĄSKI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 107

wykonania panierki wykorzystałam płatki kukurydziane  Corn Flakes  firmy  Lubella . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 jajko * płatki kukurydziane * bułka tarta * odrobina oleju Pierś(...)kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę. Płatki kukurydziane rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać do miseczki, dodać odrobinę bułki tartej (ilość płatków i bułki tartej dodawałam "na oko"). Jajko roztłuc w drugiej miseczce. Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku a następnie dokładnie w panierce w płatków i bułki tartej

Zrób to smacznie
Kotlety z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) 300

więcej), majonez i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy. Płatki kukurydziane kruszymy w blenderze lub np. wałkiem.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, następnie delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w mące. Następnie mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą i szczyptą soli. Kotleciki ostrożnie

Słodka Strona
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 181

Ostatnio lubię eksperymentować z niestandardowymi wypiekami, stąd pomysł w Gotowaniu za Głosowanie na tartę.  Wybraliście tę, której spód stanowi kasza jaglana, zaś wypełnienie to kurczak, cukinia i suszone pomidory zalane masą jogurtowo-jajeczną. Może ona stanowić wyśmienity nie tylko obiad, ale także kolację lub śniadanie (dla tych, co lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną(...)instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć  do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec przez 10-15 minut

Fabryka pomysłów
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 173

Miłośników słodkich tart nie brakuje. Warto jednak pamiętać, że wśród... Artykuł Tarta ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 143

niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko i 1 łyżkę tartej bułki. Mieszamy. Między dwa plasterki selera wkładamy farsz z grzybów. Całość maczamy w roztrzepanym jajku i obsypujemy tartą bułką. Tak przygotowane selery smażymy na rozgrzanym tłuszcz na rumiano z obu stron. Selery podawane są z ryżem

Trzeci talerz
PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI WG PAWŁA MAŁECKIEGO 154

cukru 40 g mąki pszennej tortowej 35 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany opcjonalnie: kakao do posypania szczypta soli, masło do posmarowania i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści, mieszając, by się nie przypaliła. Następnie wlejcie śmietankę i wsypcie cukier. Podgrzejcie masę(...)proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i pszenną. Składniki dobrze wymieszajcie ( najlepiej za pomocą miksera). Białka ubijcie, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajcie do masy delikatnie mieszając. Formę do tarty ( ok 30 cm średnicy) posmarujcie masłem, obsypcie bułką tartą i przełóżcie do niej masę. Banany obierzcie i pokrójcie w plastry, poukładajcie na wierzchu. Pieczcie 35 minut

OliveandThyme
SMAŻONY PATISON Z PARMEZANEM, POMIDOREM I OCTEM BALSAMICZNYM 126

sąsiedzkiego ogródka. W takim wydaniu- najlepszy. Tak subiektywnie ;) Składniki patison jajo mleko mąka bułka tarta  świeżo starty parmezan (w stosunku 1:1 z bułką tartą) masło klarowane do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz świeży pomidor ocet balsamiczny posiekana natka pietruszki Przygotowanie Patisona umyjcie, pokrójcie na plastry. Jeśli jest niezbyt młody cienko obierzcie (nasz był młodziutki(...)więc smażyłam ze skórką). Posypcie solą, pieprzem. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem i odrobiną soli (trochę parmezanu zostawcie do posypania gotowego już dania). Jajo rozbełtajcie z mlekiem. W patelni lub rondlu dobrze rozgrzejcie masło klarowane. Plastry patisona oprószcie mąką, zanurzcie w rozmąconym jajku i obtoczcie w mieszance bułki i parmezanu. Wkładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim

OliveandThyme
SEROWE KROKIECIKI Z BAKŁAŻANÓW 127

Składniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki dobra sól, świeżo zmielony pieprz masło klarowane lub dobry olej do smażenia  Przygotowanie Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac(...)sposób pozbędziemy się części wody. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dobrze wymieszajcie,  jeśli trzeba dodajcie trochę bułki tartej. Z masy uformujcie krokieciki, każdego z nich obtoczcie w bułce tartej

OliveandThyme
Kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem 359

przeciśnięte przez praskę) 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 mała cebula (starta na tarce lub posiekana w drobną kostkę) 1 jajko Ponadto: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy Skworcu ) ------------------------- 3 duże cebule 1 jabłko 3 ząbki(...)czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów. Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor. Mi zajęło

Smak mojego domu