tarta - 42848 przepisów (strona:283/2857)

Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczano – twarogowego 117

cukrem. Moja propozycja to – na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć knedle na patelni, i potrząsnąć. Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem. Knedle były pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Burger z ciecierzycy 173

bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat. Burger z ciecierzycy Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 kotlecików Potrzebujesz: 400g ugotowanej ciecierzycy(...)niecałe 2 puszki 1 puszka kukurydzy 3 spore łyżki bułki tartej 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżka kuminu skórka z 1 limonki lub cytryny sól i pieprz do smaku olej do smażenia *bułka i ulubione dodatki Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko

Blendman
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 151

duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku kawałeczek papryczki chili 4 łyżki bułki tartej do kotletów 2 łyżki masła 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotletów olej Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około 15 minut.Pieczarki, marchew cebulę obieramy, myjemy i ścieramy(...)rozpuszczamy 2 łyżki masła, przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy, następnie dodajemy jako i bułkę tartą.Wszystko dobrze mieszamy. Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu i formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej tylko tyle żeby pokryła delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 160

rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić.   Przygotowanie wypełnienia tarty: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W blenderze blendujemy wszystkie składniki na ciasto. Wlewamy do naszej wyłożonej kruchym ciastem formy i wstawiamy do piekarnika na 50 – 60 minut(...)suchy). Serwujemy ostudzone (oj tak trzeba się na chwilę powstrzymać, aby nie jeść ciepłego). Ciasto dyniowe dekorujemy mielonym cynamonem, ubitym mlekiem kokosowym lub tak jak ja to zrobiłem wierzch tarty posmarowałem nutellą (z awokado) i do ozdoby użyłem płatków różnych jadalnych kwiatków i listków mięty. Smacznego! Artykuł Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Zapiekanka z cukinią i serem feta 644

Jeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i smacznie :)  Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg) 1 biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka (duże) 200 g sera(...)dodajcie 1-2 łyżki mąki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia posmarować masłem, wylać masę. Piec około 60-70 minut w 180ºC (aż do zarumienienia tarty). Podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym. Ścieranie cukinii Mieszanie wszystkich składników Tarta przed i po upieczeniu Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Kotlet schabowy 140

Składniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta(...)Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do 7 mm Posypać solą i pieprzem z dwóch stron Rozklepujemy jajka w głębokim talerzu Do drugiego dodajemy bułkę tartą Obtaczamy mięso najpierw w jajku później w naszej panierce (bułka tarta) Nadmiar strzasac . Jesli chcemy by kotlet był bardziej chrupiący czynność powtarzamy raz jeszcze

Viola cooks with passion
Krokiety z pikantnym farszem i parówką 170

wielkości naleśników). Papryczki jalapeño nie są niezbędne, ale my bardzo je lubimy, dlatego do każdej porcji dodawaliśmy niewielką ilość pokrojonych na małe kawałki marynowanych papryczek. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi wbijamy 2 jajka i bełtamy je widelcem. Zaczynamy składanie krokietów. Na płaskiej powierzchni kładziemy naleśnik, równomiernie smarujemy go ok. 1 łyżką pasty z suszonych pomidorów(...)pieczarkowego, parówkę, kilka pokrojonych papryczek oraz mozzarellę (według uznania). Całość najpierw zawijamy po bokach, a następnie rolujemy jak krokieta. Każdy tak zawinięty krokiet równomiernie pokrywamy jajkiem, a następnie bułką tartą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż krokiety będą złoto-brązowe. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 krokietów. Są one nawet lepsze, gdy po zawinięciu odstawicie

Cooking Monster
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 846

postanowiłam ogórki obrać i wydrążyć ich gniazdka nasienne, a potem zetrzeć połączyć z przyprawami, cukrem i octem, oraz przecierem pomidorowym, z tego połączenia powstał rewelacyjny w smaku sos z tartych ogórków do słoików. Ten dziewiczy przepis na Ogórki w sosie pomidorowym muszę przyznać, że jest bardzo udany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały. Cały(...)minut, gdy puszczą sok odciskamy starte ogórki na durszlaku. Do garnka przekładamy pikantny przecier pomidorowy, wsypujemy cukier, zagotowujemy, gotujemy aż cukier się rozpuści, wlewamy ocet, dodajemy przyprawy, tarte ogórki, gotujemy ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Całość przekładamy wraz z przyprawami do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki dokładnie i pasteryzujemy słoiki pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok. 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BEZGLUTENOWA TARTA SEROWO- WIŚNIOWA 134

Tarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY:  SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe(...)wiśnie przesypujemy łyzeczką cukru i gotujemy kilka minut .Odstawiamy. Ser razem ze śmietaną , jajkiem i cukrem miksujemy do połączenia składników. Masa nie może być za rzadka.  Foremkę do tarty 22-23 cm smarujemy masłem i przesypujemy mąką. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Nakładamy masę serową na na nią delikatnie około 4 łyżek wiśni lub konfitury. Delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Filet z fasolką 116

filety z piersi kurczaka fasolka szparagowa słonina bułka tarta sól pieprz oregano szczypta(...)curry oliwa Filet oczyszczamy i myjemy, nacinamy w kratkę po gładkiej stronie, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Fasolkę gotujemy do miękkości, Słoninę kroimy w kostkę i przysmażamy dodając bułkę tartą i robimy zasmażkę do fasolki. Odcedzoną fasolkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy bułkę tartą z tłuszczem. Filety smażymy na złoty kolor na wolnym

Gotowanie jest łatwe
Piknik Smakosza vol.4 - relacja 140

pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem *  kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche(...)kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone, owocami i ciasteczkami * lemoniady: malinowa i cytrynowa Na stanowiskach dziewczyn znaleźć można było: burgery, wytrawne tarty i tartaletki, słodkie tarty, muffiny i ciasta oraz napoje. Jak to się zwykło mawiać: dla każdego, coś dobrego ! Odwiedzający nas smakosze nie tylko kupowali, ale dzielili się spostrzeżeniami, pytali o składniki potraw

kolorowotorcikowo
Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi 141

ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Mleko mieszamy z żółtkami i ksylitolem. Dodajemy do kaszy jaglanej i blendujemy na gładką masę. Wykładamy nią formę do tarty. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki równomiernie smarujemy wierzch masy jaglanej. Następnie układamy owoce - w dowolnym układzie, jaki tylko podpowie nam wyobraźnia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Tartę trzymamy jeszcze 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Studzimy. Tartę z letnimi owocami i płatkami migdałowymi podajemy na zimno jako deser.  O właściwości kaszy jaglanej, która w tym przepisie została wykorzystana jako spód do tarty, można przeczytać w poście na jej temat:  Ciekawostki

My Chcemy Jeść
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną. 148

ożywić kolor i smak . Składniki: na około 6 kotletów 1/ 3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 4 jajka sólo ,pieprz 1 łyżka bułki tartej garść liści botwinki,małe liście bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą . Przełożyć do garnka z 1 szklanką wody i zagotować . Gotujemy pod przykryciem(...)ogniu 15 minut. Jajka 3 gotujemy na twardo ,około 8 minut . Następnie przekładamy do zimnej,studzimy i obieramy. Jajka rozgniatamy widelcem ,dodajemy ugotowaną kaszę , surowe jajko ,jedną łyżkę bułki tartej i skrojoną drobno botwinkę. Mieszamy wszystko na jednolitą masę,doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch stron na rumiano.Smacznego

Ladylaura.
Pierogi leniwe tradycyjne 191

końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej tradycyjny, taki domowy. Jak przygotować klasyczne pierogi leniwe według przepisu mojej mamy? Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe(...)wrzucamy pierogi na lekko osolony wrzątek, gotujemy chwilę i wyjmujemy zaraz po wypłynięciu. Podajemy leniwe z roztopionym masłem, posypane ciemnym cukrem, można dodatkowo posypać cynamonem, albo zrumienioną bułką tartą. Smacznego. The post Pierogi leniwe tradycyjne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety jajeczne 289

sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała) 1 bułka + mleko do namoczenia 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju.  Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą(...)dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano - z obu stron. Odsączyć z nadmiaru

Di gotuje