tarta - 42848 przepisów (strona:247/2857)

Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek! 135

duże jajka - 15 kruchych ciasteczek i 3 łyżki masła (spód tarty) WYKONANIE: SPÓD: ciasteczka i masło zmiksuj mikserem na gładką masę, wylep nią dno formy do tarty MASA: - puree z dyni, zmiksuj z miodem, przyprawami i żółtkami - białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj - wyłóż na spód z ciasteczek - wstaw(...)temp. 180 stopni C WSKAZÓWKA: -jeśli twoje puree z dyni jest dość rzadkie, to dodaj do masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego proszku- budyń waniliowy Po upieczeniu tartę całkowicie wystudź i schłodź w lodówce. W ten sposób może być przechowywana max do 3 dni.  Smacznego! Pięknego dnia kochani

SMYKWKUCHNI
Tarta z serem i szynką 104

Kremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu.  Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera(...)kostkę. Jajko roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę i doprawiamy natką, solą i pieprzem.  Na spód tarty układamy starty ser i szynkę, całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym. Tartę wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190*C i pieczemy przez 30 minut. Różowy talerz Arv, ręcznik kuchenny w różową kratkę oraz formę na tartę możecie kupić w Ikeii, jeśli

Gotowanie i blogowanie
Tarta bolońska 146

bardziej treściwe.  Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula  400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy(...)łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze.  Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu.  Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Quiche z kurczakiem i mascarpone 458

z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam takie połączenia i zawsze wydawało mi się to bardzo trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego:) Ważne też, że taką tartę możemy odgrzać, jako drugie śniadanie w pracy, czy nawet zjeść na zimno. Zawsze smakuje świetnie! Dzisiaj moja propozycja quiche z kurczakiem, brokułami i kremowym mascarpone. Zapraszam do kuchni 50 minut(...)pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem i dorzucić do cebuli. Wszystko poddusić do momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Foremkę do tarty wysmarować, wyłożyć nią ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ciasto przez około kwadrans. W tym czasie serek mascarpone zmiksować z jajkami

Ania i Marcin gotują
Kotlety jajeczne z porem 152

bezmięsny obiad. Składniki (na 5 średnich kotlecików): 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko jedna czerstwa bułka (kajzerka) 2 łyżki kaszy manny średni por sól, pieprz bułka tarta   Przygotowanie Por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Bułkę moczymy w wodzie, kiedy zmięknie odciskamy dokładnie. Jajka ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach lub miksujemy z bułką. Do bułki i jajek dodajemy por, surowe jajko, kaszę manną i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne
tarta z mascarpone, czekoladą i bitą śmietaną 148

wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem.  Naczynie wkładamy(...)mascarpone i całość odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru. Tartę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na jej wierzch bitą śmietanę, całość posypujemy wcześniej odłożoną posiekaną czekoladą, kroimy na porcję i podajemy

Miód i pieprz
Tarta śmietanowa z białą czekoladą, borówkami i bezą 187

pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik(...)500ml. ok 1 i pół szkl. 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (dałam borówkę) kilka dużych pokruszonych bez Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno

Kubki smaku
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 116

dyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać

moj przepis na
Tarta z czekoladowym musem i solonym karmelem (z czekoladą!) 124

czekolady 70% 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 70g płatków owsianych Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż czekolada się roztopi, a masa będzie gęsta. Mus przekładamy na tartę. Całość pieczemy ok. 35 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Solony karmel: 4 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szkl. wody 1 łyżka masła 8 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki soli himalajskiej  Cukier(...)uwaga! pryska!) Gotujemy ok. 1 minutę na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę, nadal gotujemy (ok. 4 minuty). Dodajemy masło i sól. Ściągamy z gazu gdy masło się roztopi. Polewamy gotową tartę.  https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Czarnawisienka
Tarta z masą kremową o smaku chałwy (Pana Cotta na kruchym cieście) 93

mąki z pełnego przemiału, otrębów i tartych orzechów ciasto przygotowałam, godzinę poczekałam, potem nim formę na tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to Pana Cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły i fajny słodki smak utworzyły.  Składniki na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 100 g mąki z pełnego przemiału, szczypta soli, 50 g cukru trzcinowego, 1 małe jajko, 3 kopiaste łyżki otrębów żytnich prażonych, masa: 200 g chałwy np. waniliowej, 250 ml mleka 3,2%, 200 ml śmietanki 30%, ok.50

Moniki Smakołyki
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym 127

szkl malin 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 300ml śmietanki 30% maliny i mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut(...)Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Całość udekorować malinami i miętą

Smakołyki Asi
Krucha tarta z kremem i truskawkami 132

kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki . Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego 119

jęczmiennej 300 g mięsa mielonego mała cebulka jajko ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy je do mięsa, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt(...)rzadka dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Tarta jagodowa 182

straszną ochotę w tym roku dlatego też one posłużyły mi tutaj jako podstawa. Ciasto jest pyszne, słodkie i bardzo proste z delikatną jagodową goryczką. Pychota   Tarta jagodowa   Składniki ok 250 g herbatników kakaowych 150 g masła w temperaturze pokojowej 3 filiżanki czarnych jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady(...)kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę - gotujemy na małym ogniu aż czekolada

sierotka maRysia w kuchni
Maślana tarta z owocami z kompotu 223

letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta wykonanego z owoców zamkniętych w słoiku. To wspaniałe dary lata były inspiracją do wykonania maślano-owocowej tarty z kruszonką. Możemy się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką(...)owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu uzyskania sypkich

kawawszklance