Matki Natury. Jest zielono, jest kolorowo i smacznie Kiedy świeci słońce zawsze nam dobry humor, a kiedy mam dobry humor to najprostsze dania smakują wyrafinowanie;) Z tej okazji zrobiłam tartę z owocami z kremem ze śmietanki i serka mascarpone;) Składniki na spód : 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko plus żółtko Niepełna szklanka cukru pudru Pół kostki masła Wrazie potrzeby(...)dlatego dostosujcie czas. Składniki na krem: Owoce Serek mascarpone 250g 250 ml śmietanki 30% Ubić śmietankę z serkiem mascarpone. Wyłożyć na wystudzony spód, udekorować owocami. Artykuł Prosta tarta z owocami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSkładniki na kotlety: 600 g mielonej karkówki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Ponadto: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 250 g pieczarek Wykonanie(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę tartą łączymy z wodą. W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 1 łyżki). Z mięsa, w dłoniach, formujemy płaskie placki. Na środek
Smak mojego domumasy jajecznej dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną. Uwaga: jeżeli masa jest zbyt luźna dodać łyżkę bułki tartej. 6. Z masy mokrymi rękami formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i łyżkę masła. 8. Smażyć kotlety ok 3 min z każdej strony, do zrumienienia. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu(...)mielony 25 10 4 0.9 0.3 Olej 884 100 0 100 0 Masło Ekstra 80 % 149 20 0.2 16.4 0.2 Kasza jaglana (niegotowana) 346 100 10.6 3.84 69 Bułka tarta 109 30 2.75 0.66 22.68 Podsumowanie
Atlas SmakówPrzepyszny mazurek z bezą na winie, nie tylko na Wielkanoc. Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść(...)cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Bezę przekładamy do rękawu cukierniczego i ozdabiamy tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni ( funkcja górna grzałka/ grill) na około 2-3 minuty. Pilnujcie, aby za mocno się nie przypiekła;) Artykuł Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkbułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy za pomocą wałka na blaszkę i wylepiamy nim dno oraz boki. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło. Jeśli boicie(...)sól i pieprz. Kurczaka myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem papryki w proszku, soli oraz pieprzu. Na podpieczoną tartę dajemy podsmażone pory, następnie pieczarki oraz kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mieszamy i wylewamy na kurczaka. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch
kulinarne odsłony patiporcje, lekko je rozbić w woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku, w mące, w mleku, w tartej bułce na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety(...)przykryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 7-10 minut mrożony groszek z marchewką wsypać do wody, gotować do miękkości, odlać wodę, dodać łyżkę masła, sól, wsypać łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać, ziemniaki ugotowane odlać z wody, wlać tłuszcz z patelni po kotletach i utłuc tłuczkiem ziemniaki, podać posypane czosnkiem niedźwiedzim - sycący, smaczny obiad z soczystymi kotletami
W Mojej Kuchni LubięPesto i Rukola” 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, kolendra, mięta (w dowolnych proporcjach) sól 5 łyżek bułki tartej rozmieszane z 6 łyżkami wody 1 jajo dodatkowo bułka tarta to panierowania oliwa do smażenia kilka garści rukoli 6 bułek Zmieloną rybę przełożyć do miski. Połączyć z serkiem Apetina. Dodać skórkę(...)limonki, zioła i sól, wymieszać. Następnie dodać bułkę tartą rozmieszaną z wodą i wbić jajko. Całość wyrobić na w miarę jednolitą masę odchodzącą od miski. Formować płaskie okrągłe kotlety. Panierować w dodatkowej bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoto-brązowy kolor (po ok. 3 minuty na każdą stronę). Salsa z mango: 1 zielone
Pełny talerzjako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek kilka listków sałaty 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego szczypiorek (dodajcie tyle ile lubicie :) ) szczypta soli(...)pieprzu i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku gotujemy ziemniaki. W drugiej misce wkładamy umytą
Gotuj z Mąkąsmaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła Sos czosnkowy FolWark Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy(...)napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka,śmietanę i mieszamy, jeśli masa wyda Wam się za rzadka ( zależy ile pieczarki puszczą wody ) to dodajcie odrobinę bułki tartej
Sama słodycz i szczypta chilinajeść się cała rodzina. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 7 pieczarek 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 2 pory biała część 10 dkg sera dojrzewającego bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody z odrobiną soli i łyżką(...)oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku. Mięso dzielę
wesoła kuchniamiękkie dolewamy zblendowne daktyle i gotujemy jeszcze chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i przelewamy do jabłek. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony spód od tarty smarujemy masłem orzechowym. Następnie pfrzekładamy tężejące jabłka i odstawiamy do lodówki na ok 10 min. Kiedy tarta odpoczywa w chłodzie, na patelni prażymy orzeszki ziemne(...)Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i nabierać złocistego koloru, przekładamy do moździerza i nieco rozdrabniamy. Można to także zrobić tłuczkiem do mięsa, czy w każdy inny dowolny sposób. Orzeszkami posypujemy tartę. Ważne, aby nie była jeszcze lekko lepiąca się, dzięki temu orzechy nie odpadną. Smacznego
Kuchnia od dwojgamielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia ok. 2 00 g mini mozzarelli (lub zwykłej mozzarelli pokrojonej w dużą kostkę) Kotlety Mielone(...)mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy . N a środek każdego kotlecika wykłada my porcje mozzarelli i dokładnie "zalepiamy
Słodka Stronamięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda) majonez ketchup 1-2 jajka bułka tarta smalec lub olej do smażenia 1-2 łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (ja zwykle(...)jeden na drugim, tak by mogły jeszcze przyjąć przyprawy od siebie nawzajem). Zostawiamy doprawione kotlety na około 10-20 minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto (najlepiej na smalcu, ale jak ktoś nie lubi może na oleju). W międzyczasie obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku
Smaki Na Talerzuząbki czosnku szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona ) por część biała olej kokosowy do smażenia olej lniany tłoczony na zimno do podania parmezan tarty świeża bazylia Dużą patelnie rozgrzej, dodaj olej kokosowy, około łyżki. Podsmaż pora pokrojonego w talarki. Wsyp mrożone warzywa-słupki, przykryj i duś. Międzyczasie udusiłam mielone mięso z cielęciny(...)niewielką ilością tartej marchewki, które to mięso dodałam do warzyw, ale tylko w ilości jednej łyżki. Możecie śmiało pominąć mięso. Po chwili dodałam dynię i dusiłam chwilkę. Wsypałam kaszę gryczaną, wymieszałam,dosmaczyłam solą. Przed podaniem posypałam tartym parmezanem i bazylią. Każdy dostał na swój talerz, bezpośrednio przed jedzeniem , po łyżce oleju lnianego tłoczonego na zimno. Najnowsze badania naukowe
Z Kuchni Do Kuchnisprawdził się w moim obiadowym dodatku. Polecam :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła pęczek natki pietruszki panierka: jajko, mąka, bułka tarta Wykonanie: Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę(...)masłem. Z białek ubić pianę. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać mięso z żółtkami i masłem oraz bułką tartą, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Formować kotlety, a następnie obtaczać je w mące, jajku i bułce tartej
zadanie-gotowanie