Składniki: FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka 200 gram, mąka tortowa 200 gram, masło lub margaryna 200 gram/zimne, sól 1/2 łyżeczki, żółtko 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać(...)formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębył łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała kiełbasa •3 łyżki(...)stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut. 6.Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście. 7.Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem i przyprawami i zalewamy tartę. 8.Pieczemy kolejne 15-20 minut aż całość się zetnie. 9.Podajemy z ketchupem i siekanym koperkiem. Gratuluję i proszę o kontakt :) Wszystkim dziękuję za zgłoszenia, książkę mam jeszcze jedną, więc
Parowar Facetasera 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej do mięsa i kilka łyżek do obtaczania kotletów olej do smażenia sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, natka pietruszki świeża lub suszona Przygotowanie: Do miski przełóż mięso, ugotowaną i dobrze odsączoną kaszę i ser. Dodaj jajko i bułkę tartą. Przypraw: ok 2/3 lub max 1 łyżeczkę(...)ziół i przypraw. Ręcznie wyrób całość, do całkowitego połączenia. Formuj kulki mniej więcej wielkości dużej łyżki i od razu panieruj w bułce tartej, lekko spłaszczając. Możesz też panierować tak jak serowe nuggetsy : bułka tarta pół na pół ze startym żółtym serem lub w samym serze. Smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Anioszek w kuchnijego upieczenie ale jest chociaż urodzinowa tarta. Myślę, że ten przepis przyda się zwłaszcza latem ale zanim to się pojawi korzystam z zamrożonych owoców. Składniki na tartę o średnicy 21 cm: na ciasto: 130 g mąki pszennej 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone(...)zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku 30 minut). Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Upieczony spód wystudzić i wyjąć z foremki. Czekoladę połamać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagnieść razem, podzielić na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3) – mniejszą zamrozić, a większą wykleić blachę (moja ma 40 x 25 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na wyklejone ciasto rozsypać łyżkę bułki tartej (żeby wciągnęła ewentualny sok i nie zrobił się zakalec). Gdy mamy duże jajka albo dodajemy śmietanę to wtedy dobrze jest dosypać(...)cukier (1/2 szklanki – 1 szklanki, w zależności od tego jak słodkie są jabłka) 1 łyżka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon (można wg uznania, ja próbuję i jak coś mi nie pasuje to dosypuję). Jabłka wyłożyć
Moje Słodkie Piekiełkotwardo 1 cebula 3/4 łyżki masła klarowanego 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki majonez kremowy Folwark 1 łyżka musztardy 2 łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy z puszki Do smaku sól morska pieprz kolorowy pieprz ziołowy do panierowania bułka tarta do smażenia olej kokosowy Ale-raj Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę(...)pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, surowe jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jajka, kukurydzę i delikatnie wymieszać. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Obtoczyć w bułce tartej
Ala piecze i gotujesumie to nie pamiętam kiedy to było, ale robię takie niby oszukane schabowe z mortadeli...tym razem do bułki tartej dodałam sezamu...mniam...ja i córka lubimy takie sezamowe panierki...mąż nie za bardzo, więc sezam mieszam z bułką tartą... mortadela jajko zioła Małgorzaty Skworcu bułka tarta sezam Skworcu olej do smażenia Mortadelę(...)pokroić w 2-3 milimetrowe plastry. Zamaczać w rozkłóconym jajku wymieszanym z ziołami i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zarumienienia panierki
Moje domowe kucharzeniebiałka osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 325 gr zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka(...)waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Białka ubijamy
Mieszam w Garnkubōłki, to dejcie 3 łeżki 11 tarty bōłki sōl i pieprz tarto bōłka do obtoczynia klopsōw olyj 12 Ja tam sie to yno trocha zmiyniōł. Dołech tarto bōłka, co żech zamoczōł w piwie i do lepszego trawiynia jeszcze łyżeczka majeranku. A jedna kōmratka, 13 pedziała 14 mi, że łona dołwo tyż łyżeczka musztardy- sprōbowołech i bōło(...)czosnek. Jak już to zrobicie, wciepcie wszyske składniki do miski i fajnie wyrōbcie, żeby sie te wszyske składniki połōnczōły. 18 Potyn 19 ukulejcie sie take spłaszōne kulki, obturlejcie w tarty bōłce i na rozgrzōno patelnia. Upiyczcie 20 na złoty kolor i fertich 21 . Jo zrobiōłech dō nich taki szałołt ze brokuła, kartołfli 22 i syra, ale przepis
Chop w kuchnimusztardy np. miodowej 3 łyżki bułki tartej 1 całe małe jajko ("M") oliwa do posmarowania Jajka po szkocku - jak zrobić? 4 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminem, tymiankiem, oregano i czosnkiem. Wyrobić dłonią, by wszystkie przyprawy równomiernie wniknęły w mięso. Dodać 1 niewielkie jajko i bułkę tartą. Wyrobić do połączenia składników. Mięso(...)niej jajko i uformować kulę, tak by znalazło się w środku i nie było go widać. Jeśli mięso będzie się zbyt kleić do rąk, oprószyć je lekko bułką tartą, łatwiej będzie je wtedy uformować. Uformowane jajka umieścić w blaszce wyłożonej papierem po pieczenia. Z wierzchu naoliwić je delikatnie pędzelkiem. Jajka po szkocku piec w piekarniku w temperaturze
Moje Qulinariałyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny (np. Kasia lub Palma) 1 szklanka cukru pudru 1 nutella (ok 350g(...)Placek kokosowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty
Kuchnia w czekoladzieTruskawki są wspaniałymi owocami które niestety są przez krótki okres czasu, można z nich przygotować wiele wyśmienitych potraw ja dziś robiłam tartę truskawkową którą uwielbiam. Tarta truskawkowa Składniki: - 500 g truskawek - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - 1 galaretka truskawkowa - 300 ml śmietany(...)minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu
Kulinarne życieSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki) 1 litr przecieru pomidorowego oregano sól, pieprz 3 listki laurowe papryka słodka papryka ostra cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem(...)Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy
Qchnia po prostumakowej z bakaliami 2 białka pozostałe z ciasta cukier puder do posypania tarty Przygotowanie : Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy na nią rozwałkowaną część ciasta (3/4 całości ciasta, reszta będzie potrzebna nam do gwiazdek). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy groch lub ryż do obciążenia(...)wycinamy gwiazdki. Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2 białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st. C (ja swoją przykryłam papierem do pieczenia i tak piekłam, bo boki za szybko mi się przypiekały). Po 35 min. wyciągamy tartę i układamy gwiazdki
charlotte gotuje