tarta - 42848 przepisów (strona:230/2857)

KROKIETY Z MIĘSEM 181

mielo nego mięsa ( u mnie łopatka) 1 jajko 1 średnia cebula 1 żabek czosnku majeranek tymianek sól słodka papryka pieprz 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo do panierowania: 1-2 jajk a  bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką(...)paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron po 4-5 minut

Walijskie Pichcenie
Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart 139

godzinę. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do ładnego zarumienienia przez około 25 minut. Ostudź i podawaj! Smacznego! Recipe in English Caramel and nut tart (10 – 12 servings) Ingredients: 1/3 cup plus 1 tablespoon whipping cream 1/4 cup honey 1 tablespoon unsalted butter 2/3 cup sugar 3 tablespoons water 1 tablespoon fresh lemon juice(...)round, press to seal. Fold edge of bottom pastry over top pastry and seal edge tightly. Mix 1 tablespoon cream and yolk into remaining beaten egg. Brush top of tart with egg mixture and chill on baking sheet 1 hour. Preheat oven to 200 oC. Bake tart until golden, about 25 minutes, and cool. Enjoy

karmelowy
Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 187

się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki - jak na tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek. Przepis koniecznie do powtórzenia! ;) Składniki : piernikowy spód 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników  2 łyżeczki(...)wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja do tego użyłam odrobiny mleka). Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować delikatnie olejem, oprószyć bułką tartą. Ciasteczkową masą wyłożyć dno i boki formy (na wysokość ok 1 cm), docisnąć. Podpiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W misce utrzeć

Kuchnia Ellie
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, porem, papryką i pomidorami 130

cukinii każda po około 270-300 gr 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 por (około 190 gr) 1 papryka (około 180 gr) 2 średnie pomidory (około 450 gr) 150 gr tartego żółtego sera lub mozzarelli 1/4 szklanki oliwy sól i pieprz do smaku duża szczypta tymianku Kaszę dwa razy opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem. Gotować przez(...)blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką. Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika, piec 30 min z termoobiegiem. Po 20 min pieczenia, cukinie posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min (do zarumienienia sera). Smacznego

moj przepis na
Przechowywanie żywności 151

Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro(...)roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 174

ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć je tak żeby pokryło całe dno formy. Na to wyłożyć dżem

moj przepis na
Kotlety mielone z dorsza 125

Rafex , dzięki tej przyprawie są bardzo aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma filetów z dorsza 2 -3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka przyprawy  Caffe de Paris bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę mielimy, jak zamrożona to wcześniej rozmrażamy ją, przekładamy do miski. Dodajemy jako, bułkę(...)tartą, majonez oraz przyprawę Caffe de Paris , mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Z masy formujemy okrągłe kotlety , obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 210

jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę(...)jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej'; document.write

moj przepis na
Kotlety z kalafiora 135

kotlety z kalafiora z koperkiem, bardzo często przyrządzam je na piątkowy obiad, podaję z surówką. Składniki: 1 mały kalafior 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej Sól, pieprz Pół pęczka kopru Dodatkowo: Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy(...)studzimy. Przekładamy do miski, tłuczkiem do ziemniaków lekko rozgniatamy. Dodajemy posiekany koper, jajka, bułkę tartą , doprawiamy doi smaku sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z jajek 1070

obiad, podaję z surówką i ziemniakami. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 18% Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Ugotowane jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach, natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy podsmażoną cebulę, surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kotleciki z młodej kapusty 151

kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 dymki pół pęczka koperku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz Vegeta olej do smażenia bułka tarta Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka , zalewamy wodą ,lekko solimy . Gotujemy do miękkości,odcedzamy i studzimy . Mielimy(...)najgrubszym sitku . Dymki kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju . Koperek drobno kroimy i dodajemy do kapusty razem z przesmażoną cebulką , jajkami , bułką tartą i mąką pszenną . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i Vegetą . Formujemy małe owalne kotleciki , obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami 180

wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt  przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki   Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka   liście laurowe  - 4 bułka tarta do wysypania foremek tłuszcz do formy Przygotowanie(...)tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki , przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop. Smacznego ! Z tej porcji wyszło

Kuchnia Danusi
grzybowe kotleciki 135

Swoje kotleciki zrobiłam z przewagą grzybów blaszkowych. Składniki: 500 gram ugotowanych grzybów leśnych 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone grzyby leśne zmieliłam maszynką z sitkiem o grubych oczkach. Cebulkę pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do grzybów. Wbiłam(...)jajka, wsypałam bułkę tartą, wymieszałam doprawiając solą i pieprzem. Uformowałam owalne kotleciki. Smażyłam na rozgrzanym oleju uprzednio obtoczone w bułce tartej na złocisty kolor

Darcia w kuchni
Kotleciki mielone z pęczakiem 203

klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku  oraz(...)kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy

bistro mama
Dietetyczna tarta z patelni z kremem budyniowym (wegańska) 236

bazą ciasta jest kasza grycznana zawierająca mnóstwo składników mineralnych i błonnika. Do posłodzenia użyłam niewielką ilość miodu i owoce suszne. Jeśli zamieni się miód np. na syrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Bardzo, bardzo, bardzo smaczna :) Ciasto Składniki: 150 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (około(...)przy pomocy talerza (patelnię przykryj talerzem, obróć całość po czym zsuń ciasto na patelnię tak, by smażyć drugą stronę) i smażyć jeszcze 15 minut. Ostudzić Przełożyć do formy na tartę Krem Składniki: 500 ml mleka sojowego 4 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło, choć olej daje świetny kokosowy aromat

pyszne zdrowości