tarta - 42848 przepisów (strona:230/2857)

Tarta makowa 155

herbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty. Orzechy macadamia obieramy i rozkruszamy na drobne kawałki. W miarę równomiernie posypujemy spód tarty. Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mak, cukier trzcinowy i mieszamy. Żelatynę lub agar przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masą wylewamy formę do tarty. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na min. dwie godziny

My Chcemy Jeść
Kotlety jajeczne 229

kwiatki. Kotleciki jajeczne podałam z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą . składniki: 10 jajek 5 dużych kwiatków szczypiorku lub łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej oraz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty(...)szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.  Obiad podany na porcelanie z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 199

mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut(...)wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna, w trakcie jedzenia chce się dalej ją jeść..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 144

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić(...)jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety jajeczne 163

Pyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować(...)bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym

Moje domowe kucharzenie
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 267

wodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 0,5 papryczki chili (lub więcej, w zależności od tego czy chcemy mniej czy bardziej ostre burgery) skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan(...)oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką, skórką z cytryny. Dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, oraz bułkę tartą i jajko. Doprawić łyżeczką soli, sporą ilością pieprzu. Wyrobić, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formować owalne kotleciki wielkości środkowej części dłoni. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej

Kulinarne Inspiracje
Tarta grzechu warta 151

zamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy galaretkę, aby ją pozostawić do tężenia.  Wychłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalki wałkujemy i rozkładamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą  blaszce. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Pieczemy na złoty kolor.  Na wystudzone ciasto wykładamy wydrylowane(...)wiśnie, posypujemy cukrem, całość zalewamy tężejącą galaretką.  Gdy galaretka całkowicie stężeje ciasto polewamy polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i śmietanki.  Ciasto przed zalaniem galaretką Gotowa tarta

Kuchenne aromaty
Miruna + ziemniaki z majerankiem + kabaczek = piątkowa propozycja obiadowa 173

Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.  3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.  Miruna  Składniki 4 filety z miruny   przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs)  pieprz  sól maka  jajko bułka tarta olej  Sposób  Zamrożone filety należy rozmrozić(...)dalszej kolejności przyprawiamy je sola, pieprzem oraz delikatem do mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Kuchenne aromaty
Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem 237

makowa do wyłożenia warstwy na cieście 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki(...)zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami. 3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni

Kuchenne aromaty
Soczysty kurczak pod kruszonką. 577

łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1/2 natki pietruszki, duża garść świeżej bazylii, połowa papryczki chilli, skórka z całej cytryny, sól, pieprz ew. tarty parmezan lub mozzarella* Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki(...)startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy. *Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.  Tak przygotowanego kurczaka

Plate of Joy
sałatka z panierowanym schabem 429

vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę tartą mieszamy wraz z papryką następnie wykładamy na talerz. Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i kolorowym pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy kotlety schabowe na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlet drobiowy po hawajsku 199

czyli trochę egzotyki na klasycznym kotlecie drobiowym :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4 plastry ananasa(...)tarty żółty ser Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy. 2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Na gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści

Kuchnia domowa Ani
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 197

drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 masło (25 dag) 1/3 szklanki cukru pudru Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem(...)żółtka, sól, śmietanę, cukier, wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób

Salonik smaków
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 149

łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku(...)następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .   Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Bea(u)ty kitchen
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 235

polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej  3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej koperku jajo pieprz sól płatki chili Bułka tarta do panierowania przygotowanie Jeżeli  mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)używać robota kuchennego.) Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić  w  misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów

Stare Gary