tarta - 42848 przepisów (strona:232/2857)

Krokiety z mięsem mielonym 246

naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety z mięsem mielonym Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam.  Przygotowuję farsz. Obrane(...)przesmażam całość.  Trwa to jakieś 10- 15 minut. Mięso odstawiam do przestudzenia.   W tym czasie smażę naleśniki. Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę tartą, i doprawiam do smaku.  Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety

Takie tam pichcenie
Tarta z grzybami leśnymi 157

obróbką już jest gorzej, nie przepadam za ich obślizgłą konsystencją choć sam smak uwielbiam i w tym roku zaszalałam i ugotowałam zupę krem i 2 tarty Tarta z grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki(...)ciastem wykładam sobie formę i dopiero wtedy schładzam. Cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry grzyby - dusimy aż składniki zmiękną. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika - temperatura ok 200 stopni - na ok 10 minut - aż ciasto się ze złoci. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Mieszamy śmietanę, mąkę, jajka i tymianek - przyprawiamy solą

sierotka maRysia w kuchni
kakaowo śliwkowa tarta 84

tarta śliwkowa Sezon na śliwki był w tym roku wyjątkowo udany, ale jak wszystko również i on dobiegł końca. Na pożegnanie postanowiłem upiec, ostatnią w sezonie śliwkową tartę. składniki 350-400 g śliwek 135 g miękkiego masła 350 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki kakao sposób przygotowania  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę(...)kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę) W foremce dociskamy  mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy

Miód i pieprz
Jesienne smakołyki z pyszną piersią z kurczaka 131

bułka tarta jajko 2 szt papryka czerwona mielona łagodna 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Dodatkowo: cukinia 300 g jajko 3 szt bułka tarta sól pieprz do smaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane   Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy(...)pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Cukinie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w plastry. Maczamy cukinie w jaju i bułce tartej , smażymy na oleju rzepakowym z obu stron . Kiedy już mamy usmażona , zalewamy jajem które nam zostanie .  Na talerz przekładamy ugotowane ziemniaki , dodajemy pierś

Różowa kuchnia
Kotlety mielone 148

kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję  w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy

Smak mojego domu
Wytrawny placek z kiełbasą i serem 137

dzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy francuskiej tarty . Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspokoi głód największego głodomora. Przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem: składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę(...)masła + 1 łyżka bułki tartej do foremki Na obłożenie: 100 g żółtego sera kawałek kiełbasy 1 pomidor 1 cebula kawałek wędzonego boczku Cebulę siekamy i podsmażamy z boczkiem, studzimy. Jajko ubijamy z jogurtem i oliwą, dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę jogurtową przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety rybne 127

ryby (miruna) 1 cebula 3 łyzki bułki tartej 1 jajko sól pieprz ziołowy pieprz pomarańczowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę rozmrozić, wypłukać w wodzie i osączyć na cedzaku. Zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą jajko i przyprawy do smaku. Uformować 6- 7 kotletów opanierować(...)bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Kotlet z siekanej piersi kurczaka i biała rzodkiew z bułką tartą 195

pierś z kurczaka podwójna jajko sól pieprz szczypiorek natka pietruszki pieprz ziołowy staropolski szczypta ziół prowansalskich Kilka szt białej rzodkwi bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka posiekać bardzo drobno, dodać jajko, drobno posiekany szczypiorek, łyżkę bułki tartej , zioła(...)pieprz do smaku. Wymieszać masę mięsną, podzielić na 5-6 części i uformować kotlety. Otoczyć w bułce tartej. Białą rzodkiew umyć, przekroić wzdłuż na 4 każdą sztukę, zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 15 min. Polać przyrumienioną na tłuszczu bułką tartą. Kotlety usmażyć , podawać z sałatą

Gotowanie jest łatwe
Biff Lindstrom - kotleciki z buraczkami 116

bułki tartej nasączonej wodą. Polecam! Składniki : 400-500g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo - wołowego) 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czerwona cebula 2 buraczki ugotowane lub marynowane (użyłam gotowanych) 1-2 łyżki kaparów* sol, pieprz Przygotowanie : Bułkę tarta wsypać do kubka i zalać woda, odstawić i poczekać aż nasiąknie. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki(...)mięso mielone, jajko, starte na tarce buraczki, drobno pokrojona cebule, posiekane kapary, bułkę tarta wraz z woda, sol i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, następnie formować średniej wielkości kotleciki. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i sałatką (u mnie kiszony ogórek). *Jeżeli używacie marynowanych buraczków, możecie użyć nieco mniej kaparów, jeśli jednak korzystacie z gotowanych buraczków

Codzienne Gotowanie
Kotlety pożarskie 159

połączyć i dodać do mięsa, razem z niewielką ilością bułki tartej, tylko tyle, aby mięso nie było zbyt rzadkie i aby dało się formować kotlety. Z dobrze wyrobionego mięsa formować średniej wielkości kotlety i układać je na desce.  W 3 głębokich talerzach przygotować mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko do panierowania.  Na patelni rozgrzać olej(...)Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą złociste i upieczone w środku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tarta z masą budyniową i borówkami 135

się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki:  Tarta -  250 g mąki -  150 g masła pokrojonego w kostkę -  pół łyżeczki drobnoziarnistej soli -  1 jajko -  1 łyżka zimnego mleka - 3 budynie waniliowe(...)czasie ciasto wałkujemy i układamy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. ( możemy blat delikatnie podsypać mąką) Jeśli ciasto się "rwie", możemy wykleić ciastem blaszkę.Kilkukrotnie nakłuwamy widelcem tartę i pieczemy przez około 25 minut w 190 st.  Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (0,7l)  Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego

Pan i Pani Smith w kuchni
Devolay z mięsa mielonego z mozzarellą i bazylią 165

Składniki na 5 kotlecików: 40 dkg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko łyżka kopiata bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki 10 listków bazylii 1 opakowanie sera mozzarella w wodzie (nmozzarella w kulce) do panierowania - mąka, jajko, bułka tarta olej do smażenia Mięso zmielić na grubym sitku. Dodać jajko, bułkę tartą(...)każdą rozpłaszczyć dłonią na desce, na środku ułożyć po dwa listki bazylii, kawałek sera i zlepić zwilżonymi dłońmi formując podłużny okrągły kotlecik. Panierować w mące, osolonym jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Tłuszcz musi być tyle, aby sięgał do połowy kotletów. Smacznego

Maślane ciasteczko
Oszukane przepiórcze udka 139

naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Ponadto: słone paluszki, Na panierkę: 2 – 3 jajka, bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól(...)sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy

Nie tylko w kuchni
Kotleciki z kalafiora 167

sporo kalafiora i ziemniaków - to oznacza że macie w domu niezłych mięsożerców oraz... że macie obiad na następny dzień. Nie szkodzi, że kalafior jest wytaplany w tartej bułce - ona też się przyda. Kotleciki z kalafiora i ziemniaków są delikatne, ale można je doprawić także papryczką chili, aby nadać im charakteru. Moje są łagodne(...)naturalnym.         Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia   Przygotowanie: Ziemniaki

Kulinarne Inspiracje
Knedle ze śliwkami. 124

Składniki: 730g obranych ziemniaków, 350g mąki pszennej, 2 jajka, 18 śliwek, 3 duże łyżki masła, bułka tarta, sól. Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej: śmietana,  cukier. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto(...)wypłynięciu gotować ok.3minuty. Na patelni rozpuścić masło i nasypać troszkę bułki tartej. Chwilkę podsmażyć i taką bułeczkę położyć na knedle. Takie knedle są już gotowe. Można je dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Natomiast jeśli wolisz knedle ze śmietaną i cukrem, to pomiń etap z masłem i bułką tartą. Smacznego

W kuchni u Moniki