tarta - 42848 przepisów (strona:212/2857)

KOTLETY MIELONE Z INDYKA 78

mniej kaloryczne niż te tradycyjne z mięsa wieprzowego. Polecam je także i Wam ;) Składniki: * 500 g mięsa mielonego z indyka * 2 ząbki czosnku * 1 całe jajko * 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta potrzebna do panierki * sól i pieprz czarny mielony do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, wsypać bułkę tartą, sól i pieprz. Mięso dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować kotlety, lekko je spłaszczając. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Pasztet z cukinii z kaparami 63

pasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba(...)zrobię. Składniki: 3 średnie cukinie (w sumie około 900 g) 1 duża marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka łyżka kaparów pół szklanki kaszy manny pół szklanki bułki tartej pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach (ja ich nie obierałam

Kardamonovy
Kotlety mielone z pieczarkami i ostrą papryczką 71

ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :) Składniki: 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 250g pieczarek, 1 duża cebula, ½ ostrej papryczki, 1 jajko, 3 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku mielonego, sól, pieprz. Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia. Pieczarki dokładnie umyć. Cebulę obrać. Cebulę i pieczarki pokroić(...)Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody.  Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski przełożyć mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryczkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać po kolei w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju przez około

Świat Domowej Kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 87

liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu  szczypta cukru 1 łyżka masła sól, pieprz olej roślinny/słonecznikowy do smażenia Na krokiety: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?  Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i grzybów Suszone grzyby włożyć do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą, dodać(...)dołu ku górze. Po zwinięciu wszystkich krokietów należy je usmażyć: Na patelni rozgrzać olej. Do głębokiego talerza wbić 2 jajka i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć delikatnie w bułce tartej, następnie obtoczyć je w jajku, po czym ponownie w bułce tartej. Krokiety obtoczone w bułce kłaść na średnio rozgrzaną patelnię

Codzienne Gotowanie
Piernik z jabłkami i orzechami 163

Ekspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)połączenia składników. Następnie nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy olej. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Do ciasta dodajemy tarte jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przenosimy do keksówki (około 25 x 15 cm) i wkładamy do piekarnika nagzranego do 180 stopni. Pieczemy około

Kuchnia MagdaLeny
Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką 92

życzę.   Potrzebujemy: Na kotlety ryżowe: 20 dag ryżu białego od KUPIEC sól do smaku 2 jajka pieprz czarny mielony do smaku 1 większa marchewka 2 łyżki bułki tartej koperek suszony według uznania   Na sos pieczarkowy: 50 dag pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek(...)surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku   Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotlecików natka pietruszki do dekoracji   Wykonanie pysznych kotlecików ryżowych:   1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski

Izabelawkuchni
Zupa pomidorowa 90

Print Zupa pomidorowa Przepis dodany przez Marcin Porcja 4 Czas Przygotowania 1 godz  Czas Gotowania 1 godz  Poziom Łatwy Wyśmienita zupa pomidorowa, o konsystencji kremu, z makaronem tarte. Smak pomidorowej znany jest od lat Polakom. Proste danie, ale pyszne. Serdecznie zapraszam do odkrycia tej przepysznej pomidorowej tajemnicy. Składniki 1 porcja rosołowa, noga, lub skrzydełka z kurczaka Koncentrat(...)rosołowe drobiowe, 2 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez ok 50 minut. Wywar z rosołu przecedzamy przez sitko do osobnego garnka. Wrzucamy makaron (tarte, kokardki, świderki) i gotujemy ok. 10 minut, dodajemy przecier pomidorowy. Dla przegryzienia smaku dodajemy 1/2 łyżeczki octu i cukru. Nakładamy na głęboki talerz, dodajemy na środek łyżkę śmietany

NieziemskiApetyt.pl
Kotlet z boczkiem 77

/kotlet-z-boczkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlet-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlet-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 plastry schabu wieprzowego,\r","jajko,\r","m\u0105ka,\r","bu\u0142ka tarta,\r","2 plasterki pomidora,\r","2 plasterki sera \u017c\u00f3\u0142tego,\r","2 plasterki boczku,\r","2 og\u00f3rki kiszone lub konserwowe,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka(...)cienkie, Posoli\u0107 i popieprzy\u0107.\r","Obtoczy\u0107 schab w m\u0105ce.\r","Wymoczy\u0107 obtoczony schab w rozbe\u0142tanych jajkach.\r","Obtoczy\u0107 dobrze w bu\u0142ce tartej.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju po ok 8 minut z jednej strony a\u017c panierka b\u0119dzie z\u0142ocista i chrupi\u0105ca.\r","Obr\u00f3ci\u0107 na drug

Bardzo Gruby Smok
SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA 79

Jajka 2-4 sztuki w zależności ile robisz porcji. Jeśli robisz śniadanie tylko dla siebie użyj 2 jajek. – Cukinia – Marchewka – większa sztuka – Cebula biała – Drobny szczypiorek – Ser grana padano – tarty około 2 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy – 1 łyżka / oczywiście może być oliwa, olej / – Świeża bazylia opcjonalnie do dekoracji PRZEPIS: 1. Cukinię umyj, osusz(...)padano i całość przykryj pokrywką. Smaż pod przykryciem do momentu gdy żółtko będzie nadal płynne a białko już ścięte. 6. Gotową shaksukę posyp poszatkowanym drobnym szczypiorkiem oraz dodatkową porcją tartego sera grana padano. Opcjonalnie udekoruj bazylią. Print SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA Mercedes wśród śniadań shakshuka cukiniowo marchewkowa. Marchewka, cukinia i jajka zamieniają śniadanie w zniewalające kulinarne przeżycie. Course Breakfast Cuisine

globuskulinarny
Bułeczki pizzowe z dipem serowym i salami pepperoni 82

czosnku ekologicznego, mały 1 łyżka posiekanego świeżego oregano OLIWA SMAKOWA 50 ml oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku ekologicznego, malutki 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BUŁECZKI PIZZOWE Przygotuj rozczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Zaczyn wymieszaj i odstaw(...)miejsce dla wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę. DIP SEROWY 4 SERY Parmezan, żółtą mozzarellę i cheddar zetrzyj na tarle o grubych oczkach. Plastry salami pepperoni pokrój w cienkie paski. Tarte sery i pepperoni wymieszaj w misce z serkiem Philadelphia. Do dipu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane oregano. Opcjonalnie, wedle uznania możesz doprawić do smaku solą

ProstePesto.pl
KROKIETY Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – Z GRZYBAMI, CUKINIĄ I SEREM – przepyszne! 77

ogromną przyjemnością zajadała cała rodzinka! Idealne na sycący obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. jeśli chcecie, by danie pozostało bezglutenowe, pamiętajcie, by panierować w bezglutenowej bułce tartej. Nawodniona tapioki jak zawsze dostępna TUTAJ! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio Nawodniona Tapioka Kola jest produktem: * bezglutenowym * wegańskim * 100% naturalnym * hipoalergicznym Idealnym dla osób na diecie! SKŁADNIKI: * Tapioka nawodniona KOALA(...)KLIK! * pieczarki * ulubiony ser ( u mnie edamski i cheddar ) * cebula * cukinia * sól, pieprz * jajka do panierowania * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banalnie prosty! Na suchą patelnię ( tym razem większą, ok. 26 cm ) wysypujemy 2 saszetki nawodnionej tapioki KOALA – dokładnie rozprowadzamy – tak, by granulki równomiernie pokryły patelnię. Smażymy minutę z jednej strony, obracamy, smażymy

Ostra na Słodko
Tarta ze śliwkami w cynamonie 69

wrażenie, że śliwki w tym roku są smaczniejsze niż na przełomie ostatnich lat. A może po prostu miałem na nie tak wielką ochotę. I oto jest. Pyszna tarta ze śliwkami w cynamonie na kruchym maślanym spodzie. Ciasto idealne na każdą okazję. *Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE Proporcje składników na formę do tart o średnicy 25 cm SKŁADNIKI(...)kruche ciasto: 300g mąki pszennej tortowej typ 450 200g masła 100g cukru szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na nadzienie do tarty: 1 kg świeżych śliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do dekoracji Dodatkowo: forma do tart, papier do pieczenia, fasola Jaś PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i sól. Całość

kulinarnyJa
Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym 79

Sałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 słoiki Przygotowanie 1 godz.  Gotowanie 40 min. Kalorie(...)kcal Obiadowa sałatka z tartych buraków, jabłka i marchwi w zalewie octowej. Pyszne tarte buraki ćwikłowe ze słoika. Składniki: 1 kg buraków 500 g marchwi 500 g jabłek kwaśnych, twardych 100 g cebuli ZALEWA OCTOWA 250 ml wody 120 ml octu jabłkowego 6 % 50 g cukru 1 łyżeczka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu

ProstePesto.pl
Puszyste leniwe pierogi 78

sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki z masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne. Puszyste leniwe pierogi   Puszyste kluski leniwe Czas przygotowania(...)minut Składniki:   500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  2 duże jajka szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła mąka do podsypywania   Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i sól i przez chwilę ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę. Białka ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
ŻÓŁTKO PANIEROWANE NA KARMELIZOWANEJ RUKOLI 82

około 2 łyżek – Cebula czerwona – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Granola – ja użyłam około 2 łyżek na 2 porcje kupionej granoli – Płatki migdałów – około łyżka na porcję – Bułka tarta – Olej do smażenia PRZEPIS: SAŁATKA Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy dodaj pokrojoną w pióra czerwoną cebulę przesmaż 2 minuty i dodaj rukolę. Posól i popieprz do smaku oraz(...)dodaj miód. Chwilę karmelizuj aż rukola straci swoją objętość. Przełóż na talerze robiąc jakby gniazdka. Posyp granolą oraz płatkami migdałów. PANIEROWANE ŻÓŁTKA 1. Bułkę tartą, spokojnie całe opakowanie przesyp do wyższego naczynia, tak by można było ukryć w niej żółtka. 2. Oddziel delikatnie białko od żółtek, tak by żółtko pozostało w całości. Ja przelewam delikatnie całe białko przez

globuskulinarny